Maje

Skrivena pećina iz 9. vijeka ukrašena otiscima dlanova majanske djece

U zabačenom dijelu džungle na poluostrvu Jukatan, skrivena podzemna pećina leži ušuškana ispod 15 metara visokog pamučnog drveta. Prije više od 1.200 godina na njenim zidovima majanska djeca ostavila su i danas vidljivi trag - 137 otisaka dlanova u crvenoj i crnoj boji.

Još tri nagrade za film Maje Novaković "A sad se spušta veče"

BEOGRAD - Kratki dokumentarni film "A sad se spušta veče" Maje Novaković, nastao i uz podršku Filmskog centra Srbije, imao je bogat festivalski život i tokom avgusta, a sada su pristigle još tri nagrade za ovo zapaženo ostvarenje - na 69. Filmskom festivalu u Trentu (najbolji film), na petom festivalu "Beyod Borders" u Grčkoj (najbolji kratki film), na 21. Mediteran film festivalu u Širokom Brijegu (specijalno priznanje).

Otkivena moguća najstarija građevina drevnih Maja

Međunarodni tim istraživača otkrio je potencijalno najstariju i najveću građevinu koju je drevna civilizacija Maja sagradila u džungli na jugoistoku Meksika.

Antičko carstvo Maja otkriveno u južnom Meksiku

Nakon potrage koja je trajala duže od četvrtine vijeka, arheolozi su napokon pronašli glavni grad majanskog carstva koji se spominje u mnogim tekstovima iz antičkog majanskog svijeta - Sak Tzi.

Pronađena velika palata Maja kod Kankuna

Arheolozi su pronašli veliku palatu koju je koristila elita Maja prije više od 1.000 godina u starom gradu Kuluba, u blizini današnjeg mondenskog ljetovališta Kankun, u istočnom Meksiku.

Arheolozi vjeruju da su našli majanski ulaz u podzemni svijet

Arheolozi vjeruju da su pronašli majanski “ulaz u podzemni svijet”, zajedno s dokazima o prinošenju ljudskih žrtava.

Ispod džungle u Gvatemali pronađeno 60.000 građevina Maja

Grupa arheologa otkrila je, uz pomoć moderne laserske tehnologije, više od 60.000 građevina i ruševina iz vremena Maja ispod džungle u Gvatemali, pišu svjetski mediji.

Otkriven grad Maja ispod džungle u Gvatemali

Naučnici su pronašli više od 60.000 građevina i ruševina iz vremena Maja u prašumi u Gvatemali.

Pronađeni podvodni tuneli koji otkrivaju misteriju Maja?

Tim ronilaca pronašao je u oblasti istočnog Meksika podvodnu pećinu, dugu 347 metara. Vjeruje se da je riječ o najdužoj potopljenoj pećini na svijetu.

Naučnici otkrili veliku tajnu majanske piramide

Drevna majanska piramida Kukulkan fascinirala je istraživače još od 16. vijeka

Maje Mask u sedmoj deceniji prkosi pravilima mode

Baviti se uspješno manekenskim poslom 50 godina u surovom svijetu koji je kao na pokretnoj traci i u stalnoj potrazi za "svježom krvi", gotovo je nemoguće. Ipak, to polazi za rukom Maje Mask, koja u 69. godini prkosi pravilima i dokazuje da je nemoguće - moguće. Ova žena briljira kao model, modna ikona, ali i kao nutricionista.

Pronađite svoj znak u horoskopu drevnih Maja i saznajte šta on znači

U astrologiji drevnih Maja postoji 19 znakova. Svi traju po 20 dana osim jedenog koji traje svega pet.

Najčitanije