Malarija

Koje sve tropske bolesti prenose komarci?

Poslije tri godine, u Srbiji je ponovo registrovan virus Zapadnog Nila, zbog čega su gradske vlasti apelovale na ljude da izbegjavaju boravak napolju za vrijeme najveće aktivnosti ovih insekata, odnosno od 19 do 24 časa.

Ruski i američki naučnici "odvikavaju" komarce da piju krv

Ruski i američki naučnici sakupili su genom komaraca kako bi ih "odvikli" da piju ljudsku krv ili da prenose parazita koji uzrokuju malariju, saopštila je pres-služba Istraživačkog univerziteta informacionih tehnologija (ITMO) u Sankt Peterburgu.

Pojavila se nova vrsta malaričnog komarca u Africi

ADIS ABEBA - U afričkim gradovima pojavila se nova vrsta komaraca koji prenose malarju, što bi moglo da ima razorne posljedice za tamošnje stanovike, pokazuju rezultati nove studije.

Mikrob sprečava zarazu komaraca malarijom

Naučnici su otkrili postojanje mikroba koji u potpunosti sprečava zarazu komaraca malarijom, u čemu, kako tvrde, leži ogroman potencijal za obuzdavanje širenja te bolesti.

SZO upozorava: Malarija prijeti polovini svjetske populacije

LONDON - Malarija je bolest od koje i dalje svake godine obole milioni ljudi i od čijih posljedica život izgubi oko 400.000, uglavnom djece u Africi.

U "Miralu" dva migranta oboljela od malarije

SARAJEVO - U prihvatnom centru za migrante "Miral" u Velikoj Kladuši dva migranata zaražena su malarijom, piše "Dnevni avaz".

Spremna vakcina protiv malarije za djecu

Malavi planira da, prvi u svijetu, počne upotrebu vakcine protiv malarije za djecu.

Najčitanije