Maligne bolesti

"Novi kampovi za djecu oboljelu od malignih i rijetkih bolesti"

BANJALUKA - Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je Srni da bi ove godine trebalo da bude realizovan novi i inovativni program, odnosno kamp rehabilitacije za djecu oboljelu od malignih i rijetkih bolesti i dijabetesa.

U BiH oko 90 djece godišnje oboli od malignih bolesti

SARAJEVO - U Bosni i Hercegovini godišnje od neke vrste malignih bolesti oboli oko 90 djece, od toga oko 60 u Federaciji BiH (FBiH), piše "Večernji list" za BiH.

Zemlje Balkana vodeće po smrtnosti od malignih bolesti

BEOGRAD - Direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Danica Grujičić izjavila je da su zemlje Balkana i okoline vodeće po smrtnosti u Evropi od malignih bolesti, kao i da je ubijeđena da je virus korona vještački stvoren.

Maligne bolesti jedan od najčešćih razloga upućivanja djece u inostranstvo na liječenje

BANJALUKA - Maligne bolesti jedan su od najčešćih razlog zbog kojih se djeca upućuju na dalje liječenje u inostranstvu, a samo u prošloj godini Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu izvršio je 227 uplata, za šta je izdvojeno oko 7,9 miliona KM, izjavila je direktor ovog fonda Jasminka Vučković.

Inicijativa za izmjenu zakona: Roditeljima oboljele djece u FBiH dati duže bolovanje

SARAJEVO - Udruženje "Srce za djecu" pokrenuće inicijativu za izmjenu Zakona o zdravstvenom osiguranju Federacije BiH s ciljem da roditelji djece oboljele od malignih bolesti na bolovanju mogu biti i duže od 42 dana, kako je to sad zakonima propisano.

FBiH ne prepoznaje roditelje djece oboljele od malignih bolesti

SARAJEVO, BANJALUKA - Za razliku od Srbije, Hrvatske i Republike Srpske, Federacija BiH je jedina koja roditelje ili staratelje djece oboljele od malignih bolesti nije prepoznala kao posebnu kategoriju u smislu bolovanja, a svi dosadašnji pokušaji da se to promijeni nisu urodili plodom.

"Nezavisne" s hrabrim borcima: Osmijehom pobjeđuju tešku bolest

BANJALUKA - Jedva čekam da završim s terapijama pa da se vratim normalnom životu, da idem u školu, da se družim sa drugarima i završim s ovim dugotrajnim i stresnim liječenjem, kazao nam je juče sedamnaestogodišnji Mladen Grujičić iz Doboja, koji boluje od raka testisa.

Banjaluka pokreće program preventivne zdravstvene zaštite od malignih bolesti

BANJALUKA - Projekat besplatne sveobuhvatne preventivne zdravstvene zaštite za građane Banjaluke trebalo bi da zaživi na jesen, što bi bio i pilot-projekat za cijelu Republiku Srpsku.

Osobe sa sindromom slomljenog srca imaju veću opasnost od razvijanja malignih bolesti

Do sindroma slomljenog srca može doći iznenada . Na primjer kod gubitka voljene osobe. Pojedinci koji su tri mjeseca ranije izgubili voljenu osobu imaju sedam odsto veću prisutnost citokina (glikoproteina koji djeluju kao markeri imunološkog sistema za indikaciju upale u krvotoku) i 47 posto nižu varijabilnosti srčanog ritma (razmaka između dva otkucaja srca) od pojedinaca koji ne tuguju, a koji su iste dobi, pola ili tjelesne mase.

Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti: Malim borcima potrebna još veća podrška

​BANJALUKA - Djeca oboljela od malignih bolesti tokom liječenja prolaze kroz mnoge teške kako fizičke, tako i psihičke napore, pa je psihološka pomoć od velikog značaja, ali i svaka druga.

Berić: Od malignih bolesti godišnje se liječi 30 mališana

BANJALUKA - U Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Republike Srpske godišnje se od malignih bolesti liječi oko 30 djece i njihov proces liječenja je potrebno olakšati, rekla je predsjednik Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti "Iskra" Dijana Berić.

Najčitanije