Manastir

Đurić: Srpski manastiri dokaz čiji su Kosovo i Metohija

Srpski srednjovekovni manastiri najbolji su dokaz čiji su Kosovo i Metohija, a svaki tvrdoglavi pokušaji falsifikatora istorije da ih otmu osuđeni su na propast, poručio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

U manastiru Tavna obilježena Velika Gospojina

BIJELJINA - U manastiru Tavna, povodom velikog hrišćanskog praznika Velike Gospojine, danas je služena sveta arhijerejska liturgija i održan tradicionalni narodni sabor.

Đurić: Teški i neprijatni razgovori sa Prištinom

BEOGRAD - Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je večeras da su razgovori sa Prištinom u Briselu bili teški i neprijatni jer su predstavnici Beograda morali da se suoče sa tvrdnjama da nema problema interno-raseljenih i izbjeglih lica i sa negiranjem da na Kosmetu postoji 18.000 uzurpiranih kuća i stanova.

Predstavnici Kvinte, Kfora i OEBS-a u Dečanima: Poštovati zakon

Ambasadori i predstavnici SAD, Britanije, Njemačke, Francuske, Italije, sa šefom misije OEBS-a i komandantom Kfora, posjetili su manastir Visoki Dečani. Pozvali su na poštovanje zakona o posebnim zaštićenim oblastima iz 2008. godine.

Manastiri Meteora - odricanje i molitva između neba i zemlje

Meteora ili "lebdeće stijene" grupa je grčkih pravoslavnih manastira izgrađenih na visokim kamenim liticama, koje poput stubova strše u nebo. Manastiri su izgrađeni na prirodnim stijenama vapnenca visokim i do 500 metara, na sjeverozapadnom rubu Tesalske ravnice, u blizini rijeke Penej, na istočnim padinama planinskog masiva Pind u centralnoj Grčkoj. Meteora je bila grupa od čak 24 manastira, ali danas je preostalo samo šest: pet muških i jedan ženski.

Ulcinj: Policija podnijela krivičnu prijavu protiv Amfilohija

ULCINJ - Ulcinjska policija podnijela je danas prijavu protiv Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve i mitropolita Amfilohija zbog navodne ilegalne gradnje konaka manastira Svetog Vasilija Ostroškog u Briskoj gori, kod Ulcinja, na jugu crnogorskog primorja.

Tivat pod blokadom, meta policije — krstionica na Miholjskoj prevlaci

Nakon jutrošnjeg rušenja konaka manastira Svetog Vasilija kod Ulcinja, lako bi se moglo desiti da danas dođe i do novog nasrtaja na Krstionicu na Miholjskoj prevlaci, javljaju crnogorski mediji.

Odbio da ruši manastirski konak: U bager sjeo direktor kompanije

Nikšićanin M. Koprivica odbio je da ruši manastirski konak u Ulcinju pa je u bager sjeo i konak srušio direktor kompanije "Vilusi" Marko Daković.

Bez najave: Počeli s rušenjem konaka pri manastiru Vasilija Ostroškog

Nadležne institucije Crne Gore jutros od rane zore počeli su s rušenjem konaka pri manastiru Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca na Briskoj Gori, kod Ulcinja. Barski paroh Slobo Zeković koji se nalazi na licu mjesta rekao je da su takvim postupkom nadležnih svi bili zatečeni.

Iguman manastira Zavala nije bio adekvatno obaviješten o opasnosti od virusa

MOSTAR - Iguman manastira Zavala Vasilije saopštio je danas povodom velikog okupljanja vjernika na nedjeljnoj liturgiji u ovom manastiru, da nije bio adekvatno obaviješten o opasnosti od virusa korona, kao i mjerama koje su preduzele nadležne civilne vlasti.

Najčitanije