Mars

Letjelica NASA po prvi put zabilježila marsotres

Robotska letjelica NASA "InSight", koja se od novembra prošle godine nalazi na Marsu, zabilježila je blagi potres na Crvenoj planeti.

Eksperiment potvrdio: Život u svemiru je moguć

Život na Marsu, pa čak i u Svemiru je moguć. O tome svjedoče rezultati eksperimenta sprovedenog na Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS). Međutim, u takvim ekstremnim uslovima mogu da prežive samo najjače bakterije, a složeniji oblici života nemaju baš dobre perspektive u tom smislu.

NASA potvrdila povratak na Mjesec 2024. i let na Mars 2033. godine

Let i povratak s Marsa moguć je samo kada je planeta na istoj strani Sunca kao i Zemlja, što otprilike biva svakih 26 mjeseci i dogodiće se 2031, zatim 2033. itd.

Postojanje metana na Marsu znak života?

Naučnici su zvanično potvrdili da metan postoji na Marsu, što bi mogao da bude mogući znak života na Crvenoj planeti.

ESA snimila plavu razgranatu strukturu na Marsu

Letjelica ExoMars Trace Gas Orbiter Evropske svemirske agencije (ESA), koja je lansirana 2016. godine, upravo je na Zemlju poslala najnovije spektakularne slike površine Marsa.

Objavljena posljednja fotografija sa Marsa

Prije nego što je zauvijek utihnuo, rover svemirske agencije NASA "Opportunity" dobro je pogledao još jednom oko sebe i snimio svoju posljednju, oproštajnu fotografiju krajolika Marsa, piše "Science Alert".

Kina planira let na Mars za 2020. godinu

Tokom poslednjih 60 godina Kina je postigla značajne uspjehe na različitim poljima, te je sljedeća oblast na koju se fokusira kosmos, te istraživanja udaljenih planeta.

NASA korak bliže u otkrivanju života na Marsu

Robot koji je NASA testirala u pustinji Atakama u Čileu, u okolini koja je nalik Marsu, pronašao je uzorke koji bi mogli da pomognu čovječanstvu da pronađe vanzemaljski život, smatraju naučnici.

Ovako izgleda drevni sistem rijeka na Marsu

Nove slike s Marsa otkrivaju da su na Crvenoj planeti postojale drevne rijeke, što govori o tome da je Mars nekada imao vlažniju i topliju klimu.

Ilon Mask smatra da će put na Mars koštati koliko jedna kuća na Zemlji

Dok se mi ovde mahom bavimo unutrašnjim političkim problemima i preživljavanjem, na zapadu superbogataši poput Ilona Maska, Džefa Bezosa i Ričarda Brensona, troše vrijeme na stvari poput "svemirskih putovanja". Samim tim, običan svijet je počeo da se pita, "koliko bi takav put mogao da košta?".

Najčitanije