Mars

NASA planira akciju spasavanja rovera sa Marsa

NASA roveri predstavljaju najekstremnija vozila koja je ljudska ruka ikada konstruisala, pa ne samo da funkcionišu u ekstremnim uslovima, već obično nadžive rok za završetak misije na koju su poslati.

Šansa za Opportunity poslije oluje na Marsu

Jedna od najvećih zabilježenih pješčanih oluja na Marsu završila se poslije skoro tri mjeseca, a američka NASA se nada da će njeno robotsko vozilo Opportunity uskoro ponovo biti operativno.

Poslije 14 godina: Rover sa Marsa ne daje signale

Iako je pješčana oluja na Marsu završila u julu, rover NASA, nazvan "Opportunity" i dalje ne daje signal. Ali, inženjeri koji njime upravljaju su optimistični.

Kako ćemo stanovati na Marsu? NASA ima rješenje

Mars je u posljednje vrijeme veoma aktuelna tema u naučno-popularnim krugovima.

Oluja još hara Marsom, a ni glasa od rovera

Ogromna oluja koja je zahvatila Mars potrajaće do septembra, zbog čega su naučnici sve više zabrinuti za stanje rovera Opportunityja koji se posljednji put javio 18. juna.

Do 2040. godine ljudi lete na Mars

Glavni naučnik Nase DŽim Grin najavljuje prvi let ljudske posade na Mars krajem treće decenije ovog vijeka i tvrdi da će do tada biti poznato da li je čovjek sam u svemiru.

NASA uništila dokaze o postojanju života na Marsu?

Američka svemirska agencija NASA je, izgleda, lažno optužena da je uništila dokaze o postojanju živih organizama na Marsu.

Život na Marsu nastao mnogo prije nego na Zemlji?

Ubrzo nakon nastanka Sunčevog sistema formirala se i čvrsta kora Marsa, pokazalo je najnovije istraživanje u kojem se pretpostavlja da su se uslovi za nastanak života pojavili na Crvenoj planeti veoma rano.

Oluja na Marsu, NASA izgubila kontakt s vozilom

Robotsko vozilo američke svemirske agencije NASA na Marsu izgubilo je kontakt sa Zemljom pošto je džinovska pješčana oluja zahvatila tu planetu i blokirala svjetlost sa Sunca.

NASA na Marsu pronašla organsku supstancu

ASA's Curiosity rover je pronašao organsku supstancu na Marsu. Riječ je o otkriću koje bi moglao dokazati da je na Marsu već postojao život. Molekule predstavljaju intrigantnu mogućnost da je Mars daleko življi nego što smo to do sada mislili. Iako otkriće ne rasvjetljuje je li Mars nekoć bio dom vanzemaljcima, ovo otkriće može biti dokaz drevnog života, prenosi Independnt.

Najčitanije