Mars

NASA želi ljude na Marsu za 25 godina

Smrtonosna radijacija iz svemira, moguć gubitak vida, atrofija kostiju. To je sam dio izazova koje naučnici moraju prevladati prije nego što neki astronaut stupi na Mars.

Tesla Roadster izašao iz orbite Marsa

Elon Musk je 7. februara u kosmos poslao sada već dobro poznati Tesla Roadster, a kamere pričvršćene za vozilo emitovale su kretanje nekoliko sati, te nam poslale nezaboravne snimke planete Zemlje, a prije nego što su se ugasile.

Orbiter "Express" snimio misteriozni oblak na Marsu

Iznad ugašenog vulkana na Marsovom ekvatoru, pojavio se paperjasti oblak koji se proteže u dužini od 1.500 km koji na prvi pogled izgleda kao dim.

Ispod površine Marsa ima kiseonika?

Na Marsu, prema svemu sudeći, zaista ima kiseonika, iako ne u obliku na koji smo navikli na Zemlji, već ispod površine gdje možda čak i postoji život, piše u radu objavljenom u "Nature Geoscienceu".

Detalji rakete Ilona Maska koja će letjeti na Mars i Mjesec

Američki milijarder i preduzetnik Ilon Mask objavio je nekoliko novih, rijetkih stvari o izgradnji njegove rakete - svemirskog broda Big Falcon Spaceship (BFS) iz kompanije "Space X", koja će ići na Mars i Mjesec.

NASA planira akciju spasavanja rovera sa Marsa

NASA roveri predstavljaju najekstremnija vozila koja je ljudska ruka ikada konstruisala, pa ne samo da funkcionišu u ekstremnim uslovima, već obično nadžive rok za završetak misije na koju su poslati.

Šansa za Opportunity poslije oluje na Marsu

Jedna od najvećih zabilježenih pješčanih oluja na Marsu završila se poslije skoro tri mjeseca, a američka NASA se nada da će njeno robotsko vozilo Opportunity uskoro ponovo biti operativno.

Poslije 14 godina: Rover sa Marsa ne daje signale

Iako je pješčana oluja na Marsu završila u julu, rover NASA, nazvan "Opportunity" i dalje ne daje signal. Ali, inženjeri koji njime upravljaju su optimistični.

Kako ćemo stanovati na Marsu? NASA ima rješenje

Mars je u posljednje vrijeme veoma aktuelna tema u naučno-popularnim krugovima.

Oluja još hara Marsom, a ni glasa od rovera

Ogromna oluja koja je zahvatila Mars potrajaće do septembra, zbog čega su naučnici sve više zabrinuti za stanje rovera Opportunityja koji se posljednji put javio 18. juna.

Najčitanije