Mars

Spektakularni snimak kratera punog leda na Marsu

Evropska svemirska agencija objavila je spektakularni snimak kratera na Marsu koji bi mogao da omogući naseljavanje ljudi i da bude izvor vode za ljudsku koloniju ako se ona ikada oformi na susjednoj planeti. Krater Koroljev, ispunjen ledom, snimljen je iz vazduha.

Na Marsu tekla rijeka duže od 100.000 godina

Pomoću snimaka površine Marsa naučnici su ranije utvrdili da je na toj planeti davno bilo puno tekuće vode. Ali sada su pronašli prve dokaze o rijeci koja je tekla Crvenom planetom duže od 100.000 godina.

Francuska koristi karantin za probe misije na Marsu

Francuski naučnici koriste mjere izolacije uvedene zbog virusa korona za eksperiment koji bi trebalo da pokaže kako je biti zatvoren u svemirskoj letjelici tokom misije na Mars.

Otkrivene "drevne piramide" na Marsu

Uprkos činjenici da ne postoje validni dokazi o vanzemaljskom životu, NLO zaluđenici širom svijeta i dalje vjeruju da nismo sami u svemiru. Mars je jedna od najomiljenijih destinacijana kojoj NLO entuzijasti traže dokaze o postojanju vanzemaljskih civilizacija.

Meteoriti otkrivaju izvor vode na Marsu

Jedna od najvećih misterija u nauci jeste: odakle voda na Marsu? Novo istraživanje govori da se odgovor krije u meteoritima sa Marsa koji su pali na Zemlju.

Nestvarni pejzaži sa Marsa

​Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) još jednom je na matičnu planetu poslao prizore sa Crvene planete, snimljene uz pomoć High Resolution Imaging Experiment (HiRISE) kamere. U pitanju su snimci ravnica južno od oblasti Juventae Chasma.

Odložena finalna faza misije na Mars

Ruska svemirska agencija, Roskosmos, i Evropska svemirska agencija, odlučile su da odlože finalnu fazu projekta ExoMars zbog izbijanja epidemije virusa korona u Evropi.

Curiosity rover pronašao dokaze da je na Marsu bilo života?

​Internacionalni tim astrobiologa tvrdi da bi organski molekuli koje je Curiosity rover agencije NASA otkrio na Marsu mogli da budu dokaz da je na ovoj planeti nekada bilo života.

Naučnici vjeruju da će u tunelima Marsa naći živa bića

Potraga za životom na Marsu privlači sve veću pažnju naučnika i to s dobrim razlogom.

Tajne Crvene planete: Misterija Marsovog polarnog leda i atmosfere

Istraživači sa Kalifornijskog tehnološkog instituta, Univerziteta u Koloradu i NASA laboratorije za mlazni pogon u Kaliforniji razvili su novi model koji se bavi vezom između Marsove atmosfere i ledenih ležišta, prenosi Fiz.org.

Najčitanije