Matematika

Sve više đaka ide na privatne časove jer nisu savladali gradivo

BANJALUKA - Matematika i srpski jezik prednjače među predmetima za koje sve veći broj učenika traži privatne časove odnosno instrukcije.

Šta ako je matematika osnovni duo prirode a ne nešto što su ljudi smislili

Priroda je nezaustavljiva sila, i to prelijepa. Gdje god da pogledate, svijet prirode je prožet zapanjujućim obrascima koji se mogu opisati matematikom. Od pčela do krvnih sudova, od paprati do očnjaka, matematika može da objasni kako nastaje takva ljepota.

Bronza banjalučkom gimnazijalcu Marku Jojiću na Matematičkoj olimpijadi

BANJALUKA - Marko Jojić, maturant banjalučke Gimnazije, ostvario je veliki uspjeh na Internacionalnoj matematičkoj olimpijadi (IMO) i osvojio je bronzanu medalju te tako na najbolji mogući način završio srednjoškolsko školovanje.

Profesor iz Berana riješio matematički problem iz antičkog doba

Profesor matematike iz Berana Veselin Rmuš je na Međunarodnoj konferenciji u Tokiju dokazao da je moguće konstruisati kvadraturu kruga, jedan od tri čuvena problema postavljena u antičko doba (od 600. do 450. godine p. n. e).

Devetogodišnjak iz Japana položio fakultetski ispit iz matematike

Devetogodišnji dječak iz zapadne japanske pokrajine Hjogo prošao je na fakultetskom ispitu iz matematike, objavio je u utorak japanski Institut za matematiku.

Zbog čega je broj 6174 misteriozan za matematičare

Na prvi pogled, broj 6174 ne djeluje posebno - ali on intrigira matematičare i zaluđenike za brojeve još od 1949. godine.

Srpski matematičari među deset najboljih na svijetu

BEOGRAD - Tim Srbije koji čine šest učenika Matematičke gimnazije u Beogradu osvojio je tri zlatne medalje na 60. Međunarodnoj olimpijadi iz matematike koja se održava u britanskom gradu Bat.

Završni test iz matematike protekao regularno

BEOGRAD - Test iz matematike koji su učenici završnog razreda osnovne škole danas polagali u okviru završnog ispita protekao je regularno i sve se odvijalo po utvrđenoj proceduri, saopštilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Matematika nije problem ako se redovno vježba

​DOBOJ - Nisu rješavali zadatke, ali su više od pola sata razgovarali o matematici, koja većini đaka nije omiljeni predmet u školi, ali zato Dušanu Gariću (19), maturantu dobojske Gimnazije "Jovan Dučić", koji se plasirao na Matematičku olimpijadu, i Borisu Jeriniću, gradonačelniku Doboja, ne predstavlja problem.

U utorak počinje istraživanje o znanju matematike i prirodnih nauka

SARAJEVO - U Međunarodnom istraživanju trendova u znanju matematike i prirodnih nauka (TIMSS 2019), koje će početi u BiH u utorak, 21. maja, učestvovaće više od 6.000 učenika četvrtog razreda iz 178 osnovnih škola, odnosno 336 odjeljenja, najavljeno je iz Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH.

Mladi matematičari Srbije osvojili šest medalja na Balkanskoj olimpijadi

Mladi matematičari Srbije postigli su još jedan vredan uspeh - na 36. Balkanskoj matematičkoj olimpijadi koja se od 29. aprila do 5. maja održava u Moldaviji, osvojili su u ekipnoj konkurenciji prvo mjesto, a u pojedinačnoj šest medalja - tri zlatne, jednu srebrnu i dve bronzane.

Stomatološki tehničari i profesori matematike najbrže do posla u RS

BANJALUKA - Na posao u RS, kada je u pitanju srednja stručna sprema, trenutno najkraće čekaju zubno-stomatološki tehničari, i to u prosjeku oko 10 mjeseci, dosta duže na posao čekaju gimnazijalci i ekonomski tehničari - oko pet godina, a najduže mašinski tehničari, koji u prosjeku čekaju šest godina i mjesec dana.

Kad drug pomaže u rješavanju matematičkih problema

Matematika je bauk za mnoge učenike, i vjerovatno jedan od najomraženijih školskih predmeta.

Matematičar riješio problem koji je 160 godina izluđivao njegove kolege

Jedan od najistaknutijih britanskih matematičara, Majkl Atija, tvrdi da je pronašao dokaz za Rimanovu hipotezu - jedan od šest matematičkih problema za čije je rješenje predviđena nagrada od milion dolara, a koji je skoro 160 godina izluđivao njegove kolege.

Bh. matemaričari okićeni sa četiri bronze i dvije pohvale

BANJALUKA, KLUŽ NAPOKA - Na 59. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi (IMO), koja je održana u Rumuniji, četvoro mladih takmičara iz BiH kući nose bronzane medalje, dok su dva bh. takmičara osvojila pohvale.

Najčitanije