Meša Selimović

Meša Selimović: Pisac bez drugih uvjerenja osim vjere u umjetnost

Nijedan profesor koga sam znao nije ni tako govorio, ni tako izgledao, ni tako istupao i suvereno vladao starim i najnovijim književnim izumima, znanjima i uvidima.

Mešina nagrada najdemokratskija u Srbiji i šire

BANJALUKA - Igor Marojević, pisac iz Beograda, 33. je dobitnik nagrade "Meša Selimović" za roman "Ostaci sveta", saopštile su danas u podne "Večernje novosti" koje dodjeljuju ovu nagradu, a o kojoj odlučuje čak 60 književnih kritičara.

Svi derviši i smrti, tvrđave i jedno ostrvo ljubavi zvano Darka

Ima li zagonetnije pojave u kulturnoj istoriji Bosne i Hercegovine od Meše Selimovića, pisca "Derviša i smrti" i "Tvrđave", romana koji su ostavili toliko dubok trag u pismenosti zemlje da je nezamislivo da čak i ispotprosječno obrazovana osoba nije čula makar njihova imena? A malo je poznato da je njihov pisac imao težak život, u kojem su nesreće i lične tragedije dolazile kao mijene, uvijek u pravilnim intervalima i uvijek brutalne i nemilosrdne. Zbog političkih napada, umjetničkih osporavanja i zavisti koja je pratila njegovu osebujnu prirodu, Meša je u životu pravio izbore koji su provocirali učmalu bosansku sredinu, ali se nikad nije odrekao privilegije da u njenoj istoriji i među njenim ljudima traži inspiraciju za svoju književnost.

Autentični i univerzalni Meša na daskama NP RS

BANJALUKA - Nakon zakazale sezone, kojoj je u jednu ruku pandemija virusa korona došla kao alibi, glumci Narodnog pozorišta Republike Srpske (NP RS) trijumfalno su se vratili na Veliku scenu matične kuće komadom "Derviš i smrt" i spasili šta se spasiti može.

Na Kastelu 2. septembra premijera predstave "Derviš i smrt"

Narodno pozorište Republike Srpske program obilježavanja 90 godina postojanja počeće premijerom predstave "Derviš i smrt", prema romanu Meše Selimovića, 2. septembra na tvrđavi Kastel u Banjaluci, rekla je direktor pozorišta Maja Dodig.

Nagrada "Meša Selimović" pripala Vladimiru Pištalu

Jedna od najuglednijih književnih nagrada "Meša Selimović" pripala je za 2019. godinu Vladimiru Pištalu za knjigu eseja "Značenje džokera" u izdanju "Agore".

Na današnji dan rođen pisac Mehmed Meša Selimović

Na današnji dan 1910. godine rođen je pisac Mehmed Meša Selimović, član Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) i jedan od najvećih srpskih i jugoslovenskih književnika 20. vijeka.

"Meša Selimović" Semezdinu Mehmedinoviću

TUZLA - Prestižna književna nagrada "Meša Selimović", za najbolji roman objavljen prošle godine na govornom prostoru Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, dodijeljenja je književniku Semezdinu Mehmedinoviću, za roman "Me'med, crvena bandana i pahuljica".

Dan kada je otišao pisac "Derviša i smrti"

BIJELJINA - Veliki srpski pisac Meša Selimović umro je na današnji dan 1982. godine u Beogradu, a uvršten je u krug najznamenitijih Srba 20. vijeka.

Nagrada "Meša Selimović" uručena Bajcu i Demiću

BEOGRAD - Književna nagrada "Meša Selimović" za knjigu godine uručena je danas u beogradskom Narodnom pozorištu dvojici pisaca koji su je ravnopravno podijelili - Vladislavu Bajcu za roman "Hronika sumnje", u izdanju "Geopoetike" i Mirku Demiću za "Ćutanja iz Gore", u izdanju "Agore".

Najčitanije