Medicina

Kanadsko istraživanje: Moždani udar može biti prvi simptom kovida-19

OTAVA - Moždani udar može biti prvi simptom kovid-19 kod mladih pacijenata, pokazuje novo kanadsko istraživanje.

Med efikasniji od antibiotika kod upala gornjih disajnih puteva

Med je bolji u liječenju upaljenog grla, zapušenog nosa, kašlja i otežanog disanja od konvencionalnih lekova, uključujući tu i antibiotike, zaključak je nove studije stručnjaka sa Univerziteta u Oksfordu.

Izgleda da djeluje, čak i ako znate da nije lijek

Novo istraživanje koje je ispitivalo čudne manifestacije placebo efekta, došlo je do još jednog neobičnog rezultata. Ispostavilo se da ovaj efekat ima moć da smanji neuronske markere emocionalnog stresa, čak i kada je ispitanicima unaprijed rečeno da ne uzimaju aktivan lijek.

Ljekar Aleksandra Ješić: Koncept smanjenja štete koristan u medicini

Iako se u Americi koncept "smanjenja štete" (harm reduction), kao terapija za različite bolesti, primjenjuje već 30 godina, zvanična medicina kod nas ovaj vid terapije i dalje 'stidljivo" proučava i uvodi u tokove liječenja, kaže dr Aleksandra Ješić, ljekar specijalista opšte medicine.

Hirurzi mu prišili penis dan nakon što je odsječen

Britanski hirurzi uspjeli su da prišiju 34-godišnjem čovjeku penis, skoro čitav dan nakon što mu je odsječen, što je jedinstven slučaj u medicini da je taj organ poslije tolikog perioda bez dotoka krvi uspješno vraćen.

Naučnici uspjeli da proizvedu vještačka crvena krvna zrnca – hoće li nam to biti od pomoći

Zahvaljujući brzom napretku tehnologije, rad na razvoju vještačkih udova ili organa sve je uspješniji i inovativniji, a stručnjaci su uspjeli da stvore i tkivo koje može da prenosi kiseonik, kao što to čine crvena krvna zrnca.

U medicinskoj istoriji PMS se do 1931. nije spominjao

Džejn Jušer, profesor ženske zdravstvene psihologije sa univerziteta Western Sydney, tvrdi da je PMS (predmenstrualni sindrom) kulturološki. Kaže da je to "stanje proizvod zapadne culture" te da "nezapadnjačke" žene prijavljuju manje emocionalnih znakova PMS-a.

Otvorena Međunarodna konferencija o medicinskom i biomedicinskom inženjeringu

BANJALUKA Treća međunarodna konferencija o medicinskom i biološkom inženjeringu, na kojoj će tokom tri dana brojni eminentni stručnjaci raspravljati o najnovijim istraživanjima, inovativnim rješenjima i izazovima iz oblasti medicinskog i biološkog inženjeringa, a sve u cilju poboljšanja zdravstvene zaštite i života u cjelini, počela je juče u Banjaluci.

Kako se boriti protiv nadutosti?

Nadutost i prisustvo gasova mogu da budu vrlo neprijatni. Na sreću, narodna medicina nudi rješenje za to.

Ren čisti pluća i liječi reumu

Ren čisti organizam i ubrzava metabolizam, zbog čega ga treba što češće jesti, a to naročito važi za dijabetičare, ali i one koji konstantno osjećaju umor

Najčitanije