Mediteran

Turska produžava boravak istraživačkim brodovima u Sredozemlju

ANKARA - Turska je danas saopštila da do 27. oktobra produžava boravak istraživačkog broda "Oruč rejs" i još dva plovila u spornim vodama na istoku Sredozemnog mora.

Erdoan: Grčka i Kipar nisu ispunile obećanja, uzvratićemo

ANKARA - Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan optužio je Grčku i Kipar da nisu ispunile obećanja koja su dala tokom pregovora sa EU i NATO.

Erdoan Makronu: Još puno muka ćeš ti imati sa mnom

ISTANBUL - Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdoan izjavio je da su neki koji znaju da je Turska važna zemlja na svaki mogući način pokušavali da uspostave kontrolu i upravljaju tom državom, ali da u tome nisu uspjeli.

Erdoan i Mišel razgovarali o situaciji u istočnom Sredozemlju

ISTANBUL - Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan razgovarao je sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom o razvoju događaja u istočnom Mediteranu, javio je "CNN Turk".

Stoltenberg: Grčka i Turska započele razgovore o izbjegavanju sukoba

Uprkos demantima iz Grčke, čelnik NATO-a saopštio je danas da su Grčka i Turska započele tehničke razgovore koji imaju za cilj umanjiti rizik oružanog sukoba ili incidenata, u jeku vojnih napetosti oko eksploatacije morskih resursa na istočnom Mediteranu.

Turska nastavlja ispitivanja u istočnom Mediteranu do 12. septembra

ISTANBUL - Turska je danas saopštila da će istraživački brod "Oruk Rajs" nastaviti sa svojim ispitivanjima u spornom dijelu Sredozemnog mora do 12. septembra.

Mediji: Opasnost vojnog sukoba Grčke i Turske

Nakon što je Turska pokrenula potragu za nalazištima gasa u istočnom Sredozemnom moru, na područjima za koja Kipar ili Grčka smatraju da oni imaju pravo na eksploataciju, te Grčka najavila proširenje svoga privrednog pojasa sa šest na 12 milja u Jonskom moru, turski potpredsjednik Fuat Oktaj je to označio razlogom za rat, a turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu skrenuo pažnju na odgovarajuću odluku turskog parlamenta.

Turska odgovara EU: Nemaju pravo tražiti prekidanje istraživanja u Sredozemlju

ANKARA - Evropska unija nema pravo da zahtijeva od Turske da prekine geološka istraživanja u Sredozemnom moru, saopšteno je iz turskog Ministarstva spoljnih poslova.

EU sprema sankcije Turskoj zbog istočnog Mediterana

BERLIN - EU priprema sankcije protiv Turske o kojima bi moglo da se razgovara na sljedećem samitu evropskog bloka 24. septembra kao odgovor na spor te zemlje sa Grčkom u istočnom Mediteranu, izjavio je danas šef diplomatije EU Žozep Borel.

Stoltenberg: NATO traži način da se izbjegne sukob u Mediteranu

BERLIN - NATO traži načine da izbjegne nehotične sukobe u istočnom Mediteranu, dok podržava njemačke diplomatske napore da umiri sukob članica NATO-a Grčke i Turske oko energetskih resursa, rekao je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

Najčitanije