Meduza

Splitski naučnici snimili meduzu: Ovakvu još nikad nismo vidjeli

Chrysaora hysoscella, poznata kao kompas meduza, vrsta je koja živi u obalnim vodama Atlantskog okeana i Sredozemnog mora. Pojavljuje se i u blizini obala Ujedinjenog Kraljevstva, Irske i Turske. Iako je rijetka vrsta i najčešće se približava obali u rano ljeto, posljednjih godina sve je češći stanovnik Jadrana, piše Morski.hr.

Invazija meduza na Krimu, vodu pretvorile u "bijeli žele"

Zaliv Balaklava na Krimu ispunilo je hiljade meduza. Poslije oluje voda pored obale pretvorila se u "bijeli žele", a ponegdje liči na ledenu koru.

"Karfiol koji ujeda": Uočeno biće koje je ranije viđeno samo tri puta

Neobična ružičasta vrsta meduze poznata pod nazivom Drimonema dalmatinum, za koju "Dejli Star" tvrdi da je u istoriji ranije primijećena samo tri puta, nedavno je viđena u Tršćanskom zalivu, kraj obale Italije.

Meduze nastale u laboratoriji plivaju tri puta brže

Istraživači pri California Institute of Technology razvili su kontroler pomoću kojeg obične meduze postaju superbrze plivačice.

U Jadranskom moru se pojavila otrovna meduza

Kod naselja Betine u Hrvatskoj uočena je tzv. kompas meduza za koju stručnjaci upozoravaju da se nipošto ne smije dirati, jer dodir ove životinje može da izazove žarenje i teške opekotine.

Naučnici pronašli protivotrov za smrtonosnu meduzu

​Australijski naučnici vjeruju da su uspjeli da pronađu protivotrov za ubod najotrovnijeg bića na svijetu, meduze zvane morska osa.

Najčitanije