Mentalno

Kontrauslovljavanjem uslovite bolji kvalitet života

Kada je ruski fiziolog Ivan Pavlovič Pavlov 1890. godine uočio specifičan fenomen salivacije kod pasa, ne samo na hranu koju dobijaju, nego i na prisustvo osobe koja tu hranu donosi, sigurno nije mogao pretpostaviti da će to otkriće imati toliki značaj u savremenim istraživanjima psihologije učenja.

Nametnuti ideali ljepote opasnost za mentalno zdravlje mladih

Mediji imaju veliki uticaj na kreiranje slike o vlastitom tijelu. Istraživanje koje je sprovela zdravstvena ustanova Florida House Experience pokazalo je da se 88 odsto žena i 65 odsto muškaraca upoređuje sa osobama iz medija. Slično je i sa društvenim mrežama. Oko 68 odsto odraslih osoba obradi fotografiju u nekoj aplikaciji prije nego što je podijeli sa drugima, s namjerom da se predstave u što boljem svjetlu.

Kako izostanak dodira utiče na mentalno zdravlje?

Pandemija korona virusa uskratila nas je skoro pa godinu dana zagrljaja, poljubaca i ostalih bliskih kontakata sa ljudima. Dodira. Kako je to uticalo na naše mentalno zdravlje?

Dan mentalnog zdravlja: Korona povećala anksioznost i depresiju

BANJALUKA - Uticaj pandemije virusa korona na mentalno zdravlje stanovništva u BiH je evidentan, a ispoljava se u vidu sve većeg broja osoba koje pate od anksioznosti, depresije te poremećaja sna.

Pandemija je imala široki uticaj na mentalno zdravlje

ATLANTA - Novo istraživanje američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) otkrilo je da se skoro 41 odsto ispitanika bori s problemima u vezi s mentalnim zdravljem koji proizlaze iz pandemije virusa korona - kako u vezi sa pandemijom, tako i mjerama koje su preduzete za njeno suzbijanje, uključujući fizičko distanciranje i ostajanje kod kuće.

Oni koji se informišu na društvenim mrežama više vjeruju teorijama zavjere

Ljudi koji se informišu na društvenim mrežama kao što su Facebok i Youtube više vjeruju u teorije zavjere o pandemiji koronavirusa i više krše pravila karantina, prema najnovijem istraživanju.

Kako žive žrtve porodičnog nasilja u uslovima karantina

U Rusiji su zabeleženi prvi slučajevi porodičnog nasilja u uslovima prinudne izolacije. O jednom od njih je za BBC pričala je žena na koju je muž nasrnuo 25. marta nakon obraćanja predsjednika Vladimira Putina.

"Stanje mentalnog zdravlja mladih alarmantno"

Obrazovno-rehabilitacioni fakultet u Zagrebu predstavio je danas rezultate opsežnog istraživanja koji su dobri pokazatelji šta se dešava s mladima, a podaci iz područja mentalnog zdravlja pokazuju da je stanje alarmantno.

Razviti nove načine zaštite mentalnog zdravlja

BANJALUKA - Cilj Nacrta strategije razvoja mentalnog zdravlja u Republici Srpskoj za period od 2019. do 2029. godine je, između ostalog, unapređenje postojećih i razvijanje novih načina zaštite ove vrste zdravlja pojedinaca i društva u cjelini.

Za povećanje plata u zdravstvu potrebno 5,3 miliona KM

BANJALUKA - Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, izjavio je da je Vlada danas usvojila zaključak kojim je ovlašten da sa reprezentativnim sindikatima iz oblasti zdravstva potpiše odluku kojom se cijena rada povećava sa 135 na 145 KM.

Najčitanije