Meteor

Snažan bljesak meteora iznad Japana

Snažan bljesak padajućeg meteora osvijetlio je nebo iznad zapadnog Japana, a taj prizor zabilježile su televizijske kamere i korisnici društvenih mreža.

U Sloveniji nađeni ostaci meteora koji je eksplodirao u Hrvatskoj

U slovenačkom selu Prečna kod Novog Mesta pronađeni su ostaci meteora koji je prije deset dana eksplodirao iznad Hrvatske i Slovenije.

Meteor probio zvučni zid u Zagrebu

ZAGREB - U Zagrebu i okolini danas oko 10.30 začula se snažna tutnjava, a Seimološki savez je potvrdio da se radilo o probijanju zvučnog zida koji je, izgleda, izazvao - meteor.

Razriješena misterija meteorita palog prije 800.000 godina?

Krater drevnog meteorita mogao bi se nalaziti ispod lave, na vulkanskoj visoravni Bolaven u Laosu, sudeći prema dokumentu objavljenom u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences, piše CNN.

Veličanstven prizor iznad Splita: Astronomi snimili eksploziju meteora

U četvrtak naveče, 7. novembra, tačno u 19.52 sata, kamera globalne meteorske mreže na Zvjezdanom selu Mosor snimila je pad vjerovatno najvećeg meteora otkad je postavljena.

Dok je surfao morem snimio pad meteora

​Rijedak trenutak snimio je surfer Dorian Cieloch iz Njemačke dok je surfao s pomoću zmaja u blizini grada Wremena.

Meteor zapanjio stanovnike sibirskog grada

​U subotu je nebom iznad sibirskog grada Krasnojarska zasjalo nepoznato padajuće tijelo, a za koje se sumnja da je meteor koji je sagorio prilikom ulaska u Zemljinu atmosferu.

Meteor eksplodirao iznad Kube, padala "kiša kamenja"

Meteor je eksplodirao na nebu iznad zapadnog dijela Kube, usljed čega su se razbili prozori, a kiša kamenja pala je na krovove kuća, izjavili su svjedoci.

BMW izdanje sa dijelovima od pravih meteorita

BMW 8-Series Coupe Night Sky edicija nastala je kao djelo "BMW Individual Manufaktur divizije", a sadrži prave fragmente meteorita utkane u svoj enterijer. Kreiran je u čast Quadrantids meteorske kiše, koja svake godine tokom prve nedjelje januara osvetljava nebo.

Meteor u trenutku noć pretvorio u dan na Uralu

Stanovnici u oblasti Urala u Rusiji prisustvovali su neobičnom fenomenu kada je šarena vatrena lopta obasjala noćno nebo, da bi zatim uslijedile eksplozije.

Najčitanije