Meteori

Perseidski bal na nebu 12. avgusta

Izraz zvijezda padalica potiče iz narodnog folklora i vremena kada ljudi nisu znali o kakvoj se pojavi radi. Naravno, zvijezde ne mogu padati. Stoga, gdje su nestale sve zamišljene želje - ne zna se. Neke su se ostvarile, a neke još čekaju da budu jače zaželjene.

Manastiri Meteora - odricanje i molitva između neba i zemlje

Meteora ili "lebdeće stijene" grupa je grčkih pravoslavnih manastira izgrađenih na visokim kamenim liticama, koje poput stubova strše u nebo. Manastiri su izgrađeni na prirodnim stijenama vapnenca visokim i do 500 metara, na sjeverozapadnom rubu Tesalske ravnice, u blizini rijeke Penej, na istočnim padinama planinskog masiva Pind u centralnoj Grčkoj. Meteora je bila grupa od čak 24 manastira, ali danas je preostalo samo šest: pet muških i jedan ženski.

Najspektakularnija meteorska kiša ove godine u četvrtak i petak

Fragmenti asteroida 3200 Phaethon rasprsnuće se ovog četvrtka i petka, što će dovesti do jedne od najsjajnijih meteorskih eksplozija ove godine, prenosi Vox.

Djelimično pomračenje Sunca i kiša meteora u avgustu

MOSKVA - Stanovnici sjeverne hemisfere, uključujući one koji žive na sjeveroistoku Rusije, moći će u avgustu da uživaju u dva spektakularna astronomska fenomena, a to su djelimično pomračenje Sunca i kiša meteorskog roja Perseidi, saopšteno je iz Moskovskog planetarijuma.

Na Bjelašnici javno posmatranje meteorske kiša 'Perseida'

Astronomsko društvo ''Orion'' u petak, 11. augusta organizuje tradicionalno javno posmatranje meteorske kiše ''Perseida''.

Najčitanije