Migrantska kriza

Migrant: Nigde nisam upoznao bolje ljude od Srba

BEOGRAD - "U Srbiji se osećam sjajno, iako sam izbeglica. Nigdje na svetu nisam upoznao ljude bolje od vas", rekao je Karoks Pištevan, koji je izbjegao iz Iraka 2015. godine, na danas održanom okruglom stolu "Ka daljem unapređenju položaja i zaštita dece izbeglice bez pratnje - poziv na akciju".

Mektić za AFP: Očekujemo eskalaciju problema s migrantima

SARAJEVO - BiH očekuje povećan broj migranata na takozvanoj balkanskoj ruti na putu za EU, rekao je ministar bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragan Mektić, dodajući da EU nije uspjela da riješi rastuću krizu.

Lukač s Fildom: Migrantska kriza poseban izazova

BANJALUKA - Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač razgovarao je danas u Banjaluci s ambasadorom Velike Britanije u BiH Metjuom Fildom kojeg je informisao da su borba protiv organizovanog kriminala i terorizma prioriteti u radu Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srpske, a da će poseban izazov biti odgovor na migrantsku krizu u BiH.

BiH dobila više od sedam miliona evra pomoći za migrante

SARAJEVO - Evropska unija je tokom prethodnih mjeseci kroz projekat "EU podrška upravljanju migracijama i granicom u BiH" doznačila više od 7,2 miliona evra kao podršku nastojanjima Bosne i Hercegovine da pomogne migrantima i izbjeglicama na terenu i ojača kapacitete upravljanja granicom, prenosi agencija Anadolija.

U BiH trenutno 3.900 migranata, veći broj dolazaka moguć na proljeće

SARAJEVO - Priliv migranata u BiH znatno je smanjen zbog vremenskih uslova i od početka godine registrovano ih je 1.045, a budući da je povećanje moguće na proljeće jedan od prioriteta je bolja kontrola da ne bi bili preopterećeni smještajni kapaciteti u Unsko-sanskom kantonu, saopšteno je iz Ministarstva bezbjednosti, nakon sastanka Operativnog štaba za pitanje migracija u BiH.

BiH ima gorući problem s migrantima: 500 odsto uvećan broj ilegalnih prelazaka granice

SARAJEVO, BANJALUKA - Prema Nacrtu izvještaja o radu Granične policije BiH, u 2018. godini je zabilježeno gotovo 500 odsto više ilegalnih prelaza granice BiH u odnosu na 2017, a stručnjaci očekuju da će se u narednom periodu taj broj i povećati, te da će BiH biti ključna ruta za prolazak ilegalnih migranta.

Migranti pod istragom zbog terorizma, težak zadatak pred policijskim agencijama BiH

BANJALUKA, SARAJEVO - Podatak da je u BiH među migrantima evidentirano i njih 12 za koje se sumnja da se mogu povezati sa sumnjivim radnjama, uključujući i terorizam, pokazuje da je pred policijskim agencijama ekstremno težak zadatak.

USK može da smjesti samo 3.000 migranata

BIHAĆ - U sadašnje prihvatne centre za migrante na području Unsko-sanskog kantona moguće je smjestiti 3.000 osoba i ne može se prihvatiti više od toga, izjavio je premijer USK Mustafa Ružnić.

Ove godine u BiH ušlo 21.708 ilegalnih migranata

SARAJEVO - Savjet ministara primio je k znanju informaciju Ministarstva bezbjednosti o stanju u oblasti migracija u BiH, prema kojoj je ove godine do 8. novembra u BiH prijavljeno 21.708 nezakonitih migranata, a namjeru za podnošenje azila u ovom periodu iskazalo je 20.497 lica, dok je njih 1.316 podnijelo zahtjev za azil.

U opštinama RS strahuju od eskalacije migrantske krize

NOVI GRAD, BIHAĆ - Komšija mi je rekao da je na putu od Novog Grada prema Otoci vidio oko 150 migranata. Ovdje ih bude po gradu, ali obično dođu u toku noći. Ne znam ni gdje budu u toku dana, samo se počnu pojavljivati odjednom predveče, kazala nam je juče mještanka Novog Grada.

Najčitanije