Milan Blagojević

Ne da može, nego mora

"Nezavisne novine" su u utorak, 16. novembra 2021. godine, objavile članak zanimljivog sadržaja, iznad kojeg je naslov "Može li novi ustav Srpske proći bez Vijeća naroda?" Zbog takvog naslova i ova kolumna ima naslov kakav ima, a napisao sam je u želji da našoj javnosti jednostavnim jezikom približim ovu prilično suvoparnu ustavnu materiju.

Kako i zašto treba tužiti PIK i OHR

Čitam novinske izvještaje o Deklaraciji o ustavnim principima, koja bi, ako se ne odustane od toga (a nadam se da neće), trebalo da bude razmatrana krajem novembra ili početkom decembra ove godine na predstojećoj posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske. U deklaraciji je predviđeno da Vlada, u saradnji sa predsjednikom Republike Srpske, pripremi tekst Ustava Republike Srpske kojim će se potvrditi sve nadležnosti Srpske, osim onih koje prema Ustavu BiH pripadaju BiH.

Atrofija jednog pravosuđa

Kada politika, pa još ona zasnovana na gledanju ko je koje nacije i vjere, prevlada u pravosuđu u kojem toga nipošto ne smije biti, to je nesumnjivi i neoborivi dokaz atrofije tog pravosuđa. Upravo takav dokaz predočen je ovdašnjoj javnosti u srijedu, 20. oktobra ove godine. Tog dana VSTS BiH donio je konačnu odluku u disciplinskom postupku protiv Gordane Tadić, glavnog tužioca Tužilaštva BiH, kojom je potvrđena prvostepena disciplinska odluka o njenoj smjeni sa te funkcije.

Ketmanstvo Mustafe Cerića

Poznati srpski istoričar Salih Selimović, rođen u Tešnju 1944. godine, u svojim brojnim javnim istupima isticao je i ističe da se osjetio zadovoljnim i oslobođenim frustracije kada je istražio i utvrdio svoje srpsko porijeklo.

Sudija Blagojević podnio ostavku: Ne želim da trpim nasilje OHR-a

BANJALUKA - Milan Blagojević, sudija Okružnog suda u Banjaluci kako je i najavio, podnio je Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH ostavku na funkciju sudije.

Blagojević: Parlament BiH nema pravo da usvaja zakone nametnute iz OHR-a

BANJALUKA - Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine nije usvojila Zakon o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom BiH. To je pravna činjenica koja je neoboriva, jer takav zakon, pod tim nazivom, nikada do danas nije usvojila Parlamentarna skupština BiH.

Blagojević: Najmlađi kovid pacijent u Doboju ima 25 godina i tešku kliničku sliku

BANJALUKA - Doktor Milan Blagojević iz Kovid odjeljenja dobojske Bolnice "Sveti apostol Luka" rekao je da najmlađi pacijent ovog odjeljenja ima 25 godina i tešku kliničku sliku, a najstariji 92 godine.

Blagojević za "Nezavisne": Sankcije OHR-a očekujem, ali ih se ne bojim

Milan Blagojević, sudija Okružnog suda u Banjaluci, u pisanom intervju za "Nezavisne novine" rekao je da u sistemu kojem pripadamo Evropska unija i mi, ustave i zakone ne može da donosi bilo koji pojedinac, već isključivo ustavne institucije u vidu parlamenta države i federalnih jedinica u služeno uređenim državama.

Quo vadis, Srpska?

Ništa tako dobro ne pristaje ovdašnjim našim neprilikama, pa i pitanju iz naslova ovog teksta, kao mudrost koja kaže da tamo gdje počinje Bosna prestaje logika.

Najčitanije