Mineral

Naučnici otkrili čudesan novi mineral iskovan u grotlu vulkana

U novoj studiji, istraživači u Rusiji izvještavaju o otkriću neobičnog minerala koji naučnici nikada ranije nisu dokumentovali: primamljive, živopisno plavozelene kristalizovane supstance, koju je tim nazvao petrovit.

Rudar, otac 30 djece, preko noći postao milioner

Rudar iz Tanzanije postao je preko noći milioner nakon što je iskopao dva najveća komada tanzanita, jednog od najrjeđih minerala na svijetu.

Naučnici pronašli mineral koji nikad nije viđen u prirodi

Meteorit Wedderburn pronađen je 1951. godine uz cestu zabačenog australijskog grada iz doba zlatne groznice i naučnici već decenijam pokušavaju dešifrovati sve tajne ovog djelića svemirske stijene teškog 210 grama.

Na Kamčatki otkriven novi mineral

Na Kamčatki je otkriven novi mineral — natalijamalikit, nazvan u čast naučne saradnice Instituta za vulkanologiju i seizmologiju Ruske akademije nauka u Petropavlovsku Kamčatskom Natalije Malik, navodi se na zvaničnom sajtu dalekoistočnog odjeljenja RAN.

Jod – mineral odgovoran za većinu procesa u našem tijelu

Hroničan nedostatak minerala koji se najčešće događa u ljetnjem periodu može da uzrokuje pojavu glavobolje, umora, malaksalosti i brojne druge zdravstvene probleme. Da bismo ga sprječili, najvažniji je unos vode i ishrana bogata sezonskim voćem i povrćem.

Najčitanije