Miroslavljevo jevanđelje

Duma odobrila vraćanje lista Mirosljavljevog jevanđelja Srbiji

Državna duma Rusije ratifikovala je danas sporazum sa Srbijom, prema kojem će biti omogućeno vraćanje 166. stranice Miroslavljevog jevanđelja u Srbiju, u zamjenu za sedam slika čuvenog Nikolaja Reriha, koje se čuvaju u u Narodnom muzeju u Beogradu, prenosi agencija TASS.

Šta Lavrov donosi u Beograd?

BEOGRAD - Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov posjetiće Beograd 24. marta, na dan obilježavanja 21. godišnjica početka bombardovanja, a kako se očekuje tada bi trebalo zvanično da bude obavljena primopredaja stranice Miroslavljevog jevanđelja koja se čuva u Sankt Petersburgu.

Otvorena izložba faksimilnog izdanja Miroslavljevog jevanđelja

​BANjALUKA - Faksimil izdanje Miroslavljevog jevanđelja izloženo je u srijedu uveče u Kulturnom centru Banski dvor i ovu vjernu kopiju najvrednijeg srpskog rukopisa Banjalučani će moći pogledati i prelistati u narednih mjesec dana, što nikako ne bi mogao biti slučaj sa originalom, koji se čuva u posebnim uslovima u Narodnom muzeju u Beogradu.

Miroslavljevo jevanđelje od srijede u Banjaluci

BANJALUKA - Izložba "Miroslavljevo jevanđelje", faksimilno izdanje najstarije sačuvane srpske knjige pisane ćirilicom, biće otvorena u srijedu u 18 časova u Salonu bana Svetislava - Tise Milosavljevića u Kulturnom centru Banski dvor.

Rusija vraća 166. stranicu Miroslavljevog jevanđelja u Srbiju

BEOGRAD - Među sporazumima koji će danas potpisati srpski i ruski zvaničnici u Palati Srbija je i sporazum o primopredaji 166. stranice Miroslavljevog jevanđelja, koja se nalazi u Nacionalnoj biblioteci u Sankt Peterburgu, i sedam slika ruskog umjetnika Nikolaja Reriha s kraja 19. i početka 20. vijeka koje čuva Narodni muzej u Beogradu.

Miroslavljevo jevanđelje svake subote u Narodnom muzeju u Beogradu

Najstariji sačuvani srpski ilustrovani ćirilični rukopis Miroslavljevo jevanđelje će svake subote u decembru biti izloženo u Narodnom muzeju u Beogradu.

Babić: Povelja i Miroslavljevo jevanđelje dragulji srpske pismenosti

BANJALUKA - Profesor Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjaluci Biljana Babić rekla je da autentične kopije Povelje bana Kulina i 166. lista Miroslavljevog jevanđelja predstavljaju dva neprocjenjiva dragulja srpske pismenosti nastala krajem 12. vijeka.

Najčitanije