Misa

Služena misa u selu Briševo: Opomena za buduće naraštaje

SANSKI MOST - U selu Briševo, koje je smješteno između Sanskog Mosta i Prijedora, nekoliko kilometara od Ljubije, služena je sveta misa, kojom je obilježena 28. godišnjica stradanja mještana ovog kraja.

Podržan prijedlog o zabrani skupova u Blajburgu

BEOGRAD - Odbor za unutrašnju politiku parlamenta Austrije podržao je prijedlog partije Zelenih i ostalih parlamentarnih stranaka, izuzev desničarske Slobodarske partije, da budu zabranjeni skupovi u Blajburgu, čime ustaška okupljanja u tom mjestu postaju stvar prošlosti.

Hrvatski pisci napustili PEN zbog stava o blajburškoj misi u Sarajevu

ZAGREB - Članovi PEN centra BiH pisci Miljenko Jergović, Ivan Lovrenović, Željko Ivanković i Ivica Đikić zatražili su da ih ova organizacija izbriše iz članstva nezadovoljni saopštenjem koje je PEN uputio 9. maja povodom mise za stradale na Blajburgu.

Le Monde: Hrvatska izrazila simpatije prema nacističkoj eri

PARIZ - Prvi put u Evropi od 1945. Hrvatska, kao zemlja koja predsjedava EU, organizovala je događaj "kojim se de facto izražava simpatija prema nacističkoj eri", piše francuski "Le Monde".

Prva javna misa pape Franje poslije dva mjeseca

VATIKAN - Poglavar Rimokatolički crkve papa Franjo prvi put je poslije dva mjeseca održao javnu misu, koju je pratio ograničeni broj vjernika.

Obnovljene mise sa vjernicima

VATIKAN - Papa Franjo označio je danas potpuno otvaranje Bazilike Svetog Petra, a Katolička crkva održala je javne mise prvi put u posljednja dva mjeseca u okviru novog ublažavanja restrikcija povodom epidemije virusa korona.

Puljić: U molitvi smo da pokažemo poštovanje prema svim žrtvama

SARAJEVO - Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić danas je u sarajevskoj katedrali Srca Isusova predvodio, kako je na početku kazao, svetu misu za sve blajburške žrtve i za sve žrtve rata i poraća.

Kasipović: Koliko je grijeh moliti se za zločince?

BANJALUKA - Banjalučanin Anton Kasipović napisao je pismo nadiskupu vrhbosanskom kardinalu Vinku Puljiću u kojem je upitao šta znači današnja misa u Sarajevu za djecu koja su zvjerski ubijena u banjalučkom naselju Šargovac, šta znači za Jasenovac, Donju Gradinu, Jadovno, te da li je grijeh moliti se za zločince.

Teške riječi u Predstavničkom domu BiH zbog blajburške mise

​SARAJEVO – Nakon što su poslanici u Predstavničkom domu skupštine BiH u petak pet sati burno raspravljali o tome da li treba podržati Rezoluciju o osudi ustaških zločina i treba li se u Sarajevu u subotu održati misa za žrtve Blajburga ili ne, većinom glasova odlučeno je da će se ona uvrstiti na dnevni red sjednice i o njoj će se raspravljati.

Kardinal Puljić se plaši za život zbog mise blajburškim žrtvama

ZAGREB - Hrvatski ministar spoljnih poslova Goran Grlić Radman u petak je ponovio da je vrhbosanski nadbiskup i kardinal Vinko Puljić izložen "linču" zbog žestokih reakcija u BiH na planiranu subotnju misu za žrtve blajburške tragedije i rekao da svaka žrtva ima pravo na molitvu.

Najčitanije