Misterija

Riješena misterija čudnih krugova u pustinji

Intrigantni kružni slojevi neplodne zemlje, prvobitno uočeni na suvim pašnjacima Namibije, a zatim viđeni rasuti po australijskim zaleđima, nazvani "vilinski krugovi", ostavili su naučnike u nedoumici kako da objasne njihovo postojanje.

Najmističniji grad na svijetu nalazi se 36 metara pod vodom

Ostaci prastarog grada Dvarka u indijskim vodama postavljaju mnoga pitanja na koja nema odgovora. "Zlatni grad" koji je, prema najnovijim istraživanjima, star bar 10.000 godina, imao je razvijenu infrastrukturu i uređen način života.

Riješena misterija koja se vijekovima nadvijala nad Stounhendžom

Odgovore na neka od mnogih pitanja na koja Stounhendž vijekovima ne odgovara, dali su rezultati novog istraživanja britanskih arheologa. Naime, utvrđeno je da veće stijene od kojih je spomenik napravljen imaju isti hemijski sastav, a time i porijeklo - iz oblasti Vest vuds, udaljene 25 kilometara od Stounhendža.

Najstrašnija šuma na svijetu

Kad ljudi pomisle na Transilvaniju, prva asocijacija najčešće je grof Drakula. Ali, šuma Hoia Baciu, koju nazivaju i rumunskim bermudskim trouglom, zlokobnija je i mističnija i od čuvenog Vlada Čepeša.

Deset najjezivijih mjesta u Rusiji koja lede krv u žilama

Mnogi skeptici koji ne vjeruju u mistiku i smatraju da za sve postoji naučno objašnjenje vjerovatno će posumnjati u pouzdanost ovih informacija. U svakom slučaju, besmisleno je poricati činjenicu da u prirodi postoji niz neobjašnjivih pojava. Priče koje prate misteriozne nestanke i smrtne slučajeve na pojedinim mjestima u Rusiji lede krv u žilama.

Misteriozno kamenje koje se samo pomjera i mijenja veličinu

U gradiću Kosteštiju u Rumuniji se nalazi kamenje koje već dugo zbunjuje geologe širom svijeta. Posljednjih stotinak godina lokalno stanovništvo zna za "trovante" (u prevodu - cementni pijesak), sferne grudve prirodnog cementa od pijeska koji su nastale najvjerovatnije tokom seizmičke aktivnosti prije gotovo šest miliona godina.

Neotkrivena misterija: Voz s putnicima ušao u tunel i zauvijek nestao

Kompanija "Zaneti" je 14. jula 1911. godine ponudila besplatnu vožnju bogatim Italijanima u sklopu svoje reklamne kampanje u kojoj su predstavili novi voz. Sto šest putnika je uživalo u vožnji razgledajući prelijepe pejzaže Italije, a posebno su se radovali prolasku kroz novoizgrađeni tunel, jedan od najdužih i najvećih tog vremena.

Razriješena misterija meteorita palog prije 800.000 godina?

Krater drevnog meteorita mogao bi se nalaziti ispod lave, na vulkanskoj visoravni Bolaven u Laosu, sudeći prema dokumentu objavljenom u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences, piše CNN.

Misteriozno ubistvo Lane Bijedić ni na izmaku 2019. nije riješeno

Nepostojanje motiva i očigledni propusti u istrazi obilježili su najmisterioznije krivično djelo u BiH ove godine, ubistvo 19-godišnje Mostarke Lane Bijdić.

Misterija stara 71 godinu mogla bi da bude riješena

Jedna od najvećih misterija u istoriji Australije mogla bi da bude riješena zahvaljujući modernoj tehnologiji. Radi se o slučaju poznatom kao "čovjek iz Somertona".

Najčitanije