Mjesec

Ruski naučnici šalju miševe na let oko Mjeseca

Naučnici predlažu da se kao "putnici" na bespilotnom letu novog ruskog svemirskog broda "Orao" oko Mjeseca 2028. godine koriste miševi, izjavio je zamjenik direktora za nauku Instituta za biomedicinu Ruske akademije nauka Vladimir Sičov.

Građevinski materijal na Mjesecu bi mogao od ljudskog urina

Amerikanci, Kinezi, Evropljani, Rusi, Izraelci, Indijci... Svemirske agencije iz cijelog svijeta nadaju se da će jednog skorog dana kolonizovati Mjesec.

7 dana prije polijetanja astronauta, šef odjeljenja NASA podnio ostavku

Šef odeljenja NASA za ljudske letove u svemir Dag Lovero podnio je iznenadnu ostavku, nedjelju dana prije nego što agencija prvi put od 2011. iz SAD-a treba da lansira astronaute na Međunarodnu svemirsku stanicu (MSS).

NASA postavlja ogromni radio-teleskop u jedan od kratera na Mjesecu

Iz NASA-e je stigla vijest da je među aktivnim projektima ove agencije postavljanje ogromnog radio-teleskopa u jedan od kratera na Mjesecu.

ESA se dosjetila: Mokraća astronauta za pravljenje betona na Mjesecu

Evropska agencija za svemir (ESA) kaže da bi mokraća astronauta mogla biti koristan sastojak za pravljenje betona kada se jednom bude gradila baza na Mjesecu.

Građani Moskve uživali u noći punog Mjeseca

Građani Moskve su u četvrtak uveče imali priliku uživati u ljepotama koje pruža puni Mjesec iznad tog ruskog grada.

Noćas će izaći najveći i najsjaniji Mjesec u 2020. godini

Super Mjesec se smatra takvim zbog njegove blizine Zemlji. Kada dosegne apogej, tačku najbližu Zemlji, izgleda veći i sjajniji nego obični puni Mjesec.

Prodaja novih automobila bilježi najsnažniji pad ikad zabilježen

Rezultati za mjesec mart kao da su mnogima otvorili širom oči, ali to nije ništa čudno jer malo ljudi u ovakvoj krizi razmišlja o kupnji novog automobile. Stigli su I prvi neslužbeni podaci prodaje automobile za Njemačku, Austriju i Švajcarsku.

Banjalučki bend "Neki plavi mjesec" predstavio novi singl i video-spot

Banjalučki bend "Neki plavi mjesec" predstavio je novi video-spot za pjesmu "Ploča na dobro", koja će se naći na albumu "Nidže veze". Kako ističe bubnjar benda Damir Marjanović, singl je nastao u trenutku njegove stresne situacije na poslu.

Rusija i Kina prave zajedničku bazu na Mjesecu

Rusija i Kina pregovaraju na nivou radnih grupa o mogućnosti da naprave zajedničku bazu na Mjesecu.

Najčitanije