Mjesec

Na Mjesecu 200 puta veće zračenje nego na površini Zemlje

Dok mnoge zemlje planiraju nove misije na Mjesec u ovoj deceniji, neke od njih sa ljudskom posadom, jedna od najvećih opasnosti za astronaute biće suočavanje sa svemirskom radijacijom, koja može da uzrokuje brojne zdravstvene probleme, od katarakti pa do kancera i neurodegenerativnih bolesti.

NASA testira strategiju za bezbjednije slijetanje na Mjesec i Mars

NASA je konstruisala novi sistem koji bi slijetanje na Mjesec i Mars mogao da učini daleko manje rizičnim. Strategija bi trebalo da se testira tokom neke od sljedećih misija, pa je već planirana akcija čiji će cilj biti da se provjere svi elementi koji bi u bliskoj budućnosti mogli da doprinesu većoj bezbjednosti astronauta.

Na Mjesecu otkrivena hrđa

Mjesec hrđa, a naučnici su tim zaključkom vjerovatno bili jednako zbunjeni kao i vi kad ste pročitali ovu rečenicu, piše CNN. Naime, hrđa na Mjesecu ne bi smjela biti moguća jer ondje nema kiseonika, što je jedna od dvije temeljne stvari koje je uzrokuju. Druga je voda.

Autor serija "Crveni Mjesec" i "Jugoslovenka" pretučen na Hvaru

Nastavak snimanja serije Jugoslovenka na Hvaru je doveden u pitanje, nakon što je Roman Majetić, autor i producent, pretučen i pokraden u vili koja je bila iznajmljena za potrebe realizacije ovog projekta.

NASA: Zaštita za Mjesec i Mars od bacila sa Zemlje

NASA je objavila nova pravila koja bi Mjesec i Mars trebalo da zaštite od kontaminacije tokom misija sa ljudskom, te robotskom, posadom.

Kakav je to gel pronađen na Mjesecu

Kineski naučnici identifikovali su hemijski sastav i utvrdili moguće porijeklo misteriozne supstance u vidu gela, pronađene na Mjesecu 2019. godine.

Ruski naučnici šalju miševe na let oko Mjeseca

Naučnici predlažu da se kao "putnici" na bespilotnom letu novog ruskog svemirskog broda "Orao" oko Mjeseca 2028. godine koriste miševi, izjavio je zamjenik direktora za nauku Instituta za biomedicinu Ruske akademije nauka Vladimir Sičov.

Građevinski materijal na Mjesecu bi mogao od ljudskog urina

Amerikanci, Kinezi, Evropljani, Rusi, Izraelci, Indijci... Svemirske agencije iz cijelog svijeta nadaju se da će jednog skorog dana kolonizovati Mjesec.

7 dana prije polijetanja astronauta, šef odjeljenja NASA podnio ostavku

Šef odeljenja NASA za ljudske letove u svemir Dag Lovero podnio je iznenadnu ostavku, nedjelju dana prije nego što agencija prvi put od 2011. iz SAD-a treba da lansira astronaute na Međunarodnu svemirsku stanicu (MSS).

NASA postavlja ogromni radio-teleskop u jedan od kratera na Mjesecu

Iz NASA-e je stigla vijest da je među aktivnim projektima ove agencije postavljanje ogromnog radio-teleskopa u jedan od kratera na Mjesecu.

Najčitanije