Mjesec

Kineski rover došao do zanimljivih otkrića na Mjesecu

​U okviru kineske misije Chang’e 4 došlo se do nekih zanimljivih otkrića, te se nakon analiza Mjesečeve kore utvrdilo da Zemljin satelit krije određene tajne.

Sa Mjesecom se može komunicirati?

U sklopu konferencije #MTFPula na Univerzitetu Jurja Dobrile u Puli organiziran je SisterMoon live MoonBounce - događaj pod vodjstvom poznate njemačke umjetnice i producentice Martine – Nicole Rojina, na kojem su učesnici u stvarnom vremenu "razgovarali s Mjesecom" i uživo slušali odbijanje glasova s površine Mjeseca.

NASA objavila fotogafije poslije pada landera na Mjesec

Američka svemirska agencija NASA objavila je fotografije mjesta pada izraelskog landera na mjesečevu površinu u aprilu, a na njima se primjećuje "tamna mrlja".

Amerikanci se vraćaju na Mjesec

Američki predsjednik Donald Trump će od Kongresa zatražiti dodatni budžet kako bi pomogao američkoj svemirskoj agenciji NASA-i da vrati astonaute na Mjesec do 2024. godine.

NASA: Mjesec se smanjuje kao što se skupljaju bobice grožđa

ZAGREB - Zemljin satelit Mjesec ima rijetku geološku aktivnost i na njemu se povremeno, kao i na Zemlji i ostalim planetama, dešavaju potresi, a zbog unutrašnjeg hlađenja u posljednjih nekoliko stotina godina to nebesko tijelo se smanjilo za 50 metara i još je tektonski aktivno, tvrde naučnici NASA.

Idemo na Mjesec, ovaj put da tamo i ostanemo

Osnivač i direktor Amazona Džef Bezos otkrio je svoje planove o kolonizaciji svemira, počevši najprije od Mjeseca.

Izaberite Mjesec koji vas najviše privlači i otkrijte poruku koju nosi

Odaberite mjesec koji vam se najviše dopada i otkrijte detaljan opis vaše ličnosti, vaših sposobnosti i posebnu poruku.

Naučnici tvrde da na Mjesecu ima vode u izobilju

​Naučnici su saznali da na Mjesecu ima vode i to u izobilju i da se skriva u lunarnom podzemlju, samo nekoliko metara ispod površine Mjeseca, piše Sajens Alert.

Izraelska neprofitna organizacija najavila novi let na Mjesec

Izraelska startap kompanija čija letjelica bez posade nije uspjela bezbjedno da sleti na Mjesec, najavila je da će organizovati drugu misiju i ponovo poslati svemirski brod na taj put.

Propao pokušaj Izraela da spusti letjelicu na Mjesec

Mala izraelska svemirska letjelica "Berešit" srušila se na Mjesec tokom pokušaja slijetanja.

Najčitanije