Mjesec

NASA odabrala letjelicu kojom će astronauti na Mjesec

NASA je izabrala letjelicu kompanije Ilona Maska "SpaceX", kako bi, prvi put od 1972. godine, poslala svoje astronaute na Mjesec.

Unutar Zemlje kriju se ostaci drevne planete od koje je nastao Mjesec?

Naučnici se već dugo slažu da je Mjesec nastao kada je protoplanta Teja pogodila Zemlju u njenim začecima poslije velikog praska prije oko četiri i po milijarde godina. Tim naučnika sada ima neobičnu hipotezu da se Tejini ostaci mogu naći u dva sloja stijena veličine kontinenta sakrivenih duboko ispod Zemljine kore.

Sigurno ste čuli za ovaj izraz: Da li znate ko je bila baba Marta?

U davno doba, određene osobine, vrline i mane, pripisivane su osobama rođenim u odrećenom vremenskom periodu. Neka od ovih vjerovanja sakupljena su u Narodnom kalendaru i sačuvala su se do današnjih dana…

NASA testirala motor najmoćnije raketu na svijetu

NASA je u četvrtak uspješno testirala glavni motor najmoćnije rakete na svijetu - Space Launch System (SLS).

Ruski pronalazak omogućava manuleni rad na Mjesecu

MOSKVA - Ruska raketno-kosmička korporacija Energija dobila je patent za poseban uređaj koji može da koristi kosmonautima za manulene operacije na površini drugih planeta i u opasnim gasnim i tečnim okruženjima, potvrdio je danas ruski Institut za industrijsko vlasništvo i inovacije (IPSIN).

Kineski modul sa uzorcima mjesečevog tla uspješno se vratio kući

PEKING - Kineski modul Čang''e-5, koji je išao na Mjesec da pokupi uzorke tla, spustio se danas u sjeverni dio kineske provincije Unutrašnja Mongolija, saopštila je agencija Singhua, a prenio Rojters.

Materijal sa Mjeseca stiže na Zemlju prvi put poslije 40 godina

Kineska svemirska kapsula sa materijalom sa Meseca, prvim nakon četrdeset godina, započela je danas povratak ka Zemlji.

Kineski svemirski brod sa uzorcima u Mjesečevoj orbiti

PEKING - Kineski svemirski brod kruži danas oko Mjeseca tokom priprema za povratak kući sa uzorcima uzetim sa površine Zemljinog satelita, što je prva takva misija poslije 45 godina.

Bezos objavio snimak rada motora koji će "odvesti prvu ženu na Mjesec"

Džef Bezos, koji je osnivač i predsjednik "Amazona", objavio je na Instagramu video-snimak ispitivanja motora koji će, kako je istakao, "odvesti prvu ženu na površinu Mjeseca".

Automobilska trka do Mjeseca, Mask ima novu "ludu" ideju

SpaceX kompanija koja je u vlasništvu Ilona Maska planira da u svemir pošalje dva automobila koja će se trkati do svemira.

Najčitanije