Mjesec

Pun Mjesec 21. septembra donosi promjene horoskopskim znakovima

Pun Mjesec u Ribama od 21. septembra donosi promjene. Pogledajte kako će se to odraziti na vaš znak.

Od Marsa do Mjeseca, putevi bogataša i budućih svemirskih turista

Najavljeno je prvo privatno komercijalno svemirsko putovanje. Osnivač "Amazona" - Džef Bezos letjeće u svemir sljedećeg mjeseca sa svojim bratom.

Bliži se spektakl na nebu - još malo do krvavog supermjeseca

Približavamo se kraju maja, kada će Mjesec prirediti poseban doživljaj za posmatrače neba - ali samo za one koji su na određenim geografskim odrednicama.

Astronomi: Ne šaljite ljude na Mjesec poslije 2025.

Astronomi upozoravaju Nasu i druge svemirske agencije da povratak ljudi na Mjesec mora uslijediti prije 2025. godine jer nakon toga slijedi jaka solarna oluja, koja može da ugrozi živote astronauta.

NASA odabrala letjelicu kojom će astronauti na Mjesec

NASA je izabrala letjelicu kompanije Ilona Maska "SpaceX", kako bi, prvi put od 1972. godine, poslala svoje astronaute na Mjesec.

Unutar Zemlje kriju se ostaci drevne planete od koje je nastao Mjesec?

Naučnici se već dugo slažu da je Mjesec nastao kada je protoplanta Teja pogodila Zemlju u njenim začecima poslije velikog praska prije oko četiri i po milijarde godina. Tim naučnika sada ima neobičnu hipotezu da se Tejini ostaci mogu naći u dva sloja stijena veličine kontinenta sakrivenih duboko ispod Zemljine kore.

Sigurno ste čuli za ovaj izraz: Da li znate ko je bila baba Marta?

U davno doba, određene osobine, vrline i mane, pripisivane su osobama rođenim u odrećenom vremenskom periodu. Neka od ovih vjerovanja sakupljena su u Narodnom kalendaru i sačuvala su se do današnjih dana…

NASA testirala motor najmoćnije raketu na svijetu

NASA je u četvrtak uspješno testirala glavni motor najmoćnije rakete na svijetu - Space Launch System (SLS).

Ruski pronalazak omogućava manuleni rad na Mjesecu

MOSKVA - Ruska raketno-kosmička korporacija Energija dobila je patent za poseban uređaj koji može da koristi kosmonautima za manulene operacije na površini drugih planeta i u opasnim gasnim i tečnim okruženjima, potvrdio je danas ruski Institut za industrijsko vlasništvo i inovacije (IPSIN).

Kineski modul sa uzorcima mjesečevog tla uspješno se vratio kući

PEKING - Kineski modul Čang''e-5, koji je išao na Mjesec da pokupi uzorke tla, spustio se danas u sjeverni dio kineske provincije Unutrašnja Mongolija, saopštila je agencija Singhua, a prenio Rojters.

Najčitanije