Mjesec

U utorak najveći i najsvjetliji Mjesec u 2019. godini

BEOGRAD - Pun mjesec će sutra, u utorak 19. februara, biti najveći i najsvjetliji u 2019. godini, jer će se nalaziti na tački koja je najbliža Zemlji, odnosno na oko 356.800 kilometara.

Lunarne noći hladnije nego što se mislilo

Kineska sonda koja se spustila na tamnu stranu Mjeseca probudila se iz hibernacije poslije dvije sedmice i utvrdila da je temperatura niža nego što se do sada mislilo, saopštila je kineska agencija za istraživanje svemira.

U ponedeljak ujutro potpuno pomračenje Mjeseca

ZAGREB - Evropa, cijela zapadna hemisfera, zapadni dijelovi Afrike i sjeverne Rusije sutra ujutro moći će da posmatraju potpuno pomračenje Mjeseca, koje će biti jedino u ovoj godini, objavila je NASA.

Superkrvavi vučji Mjesec 21. januara vidljiv i u BiH

Zaljubljenici u nebeske fenomene moći će u nedjelju, 20. januara, doživjeti jedinu potpunu pomračinu Mjeseca ove godine.

Promrzle biljke koje su proklijale na Mjesecu

Sjemenke pamuka koje su prije nekoliko dana proklijale na Mjesecu, a koje su stigle na Zemljin prirodni satelit kineskom misijom "Chang'e-4" na njegovu "tamnu" stranu, promrzle su.

Proklijale prve biljke na Mjesecu

Na Mjesecu su proklijale prve biljke, što je prvi put da je neka biološka supstanca izraste na tom Zemljinom satelitu, saopštila je Kineska nacionalna svemirska agencija.

Kina emitovala slike sa tamne strane Mjeseca

​Kina je danas objavila fotografije sa tamne strane Mjeseca koje su slikali lunarni rover i sonda koja ga je tu dovela, što je kineska svemirska agencija nazvala još jednim trijumfom misije na do sada neistraženom dijelu Zemljinog satelita.

Čeka nas spektakularno pomračenje superkrvavog, vučjeg Mjeseca

Ovaj fenomen, kad Mjesec izgleda veći sjajniji no inače, bit će vidljiv u Evropi, Aziji, Africi, Sjevernoj Americi, Južnoj Americi, Pacifiku, Atlantiku, Indijskom okeanu i Arktiku.

Kineska svemirska letjelica sletjela na "tamnu stranu" Mjeseca

Kineska svemirska letjelica Chang'e-4 uspješno je sletjela na "tamnu stranu" Mjeseca, izvjestili su kineski državni mediji. Riječ je o prvoj takvoj misiji u istoriji koja predstavlja ogroman korak za istraživanje svemira.

Kinezi na Mjesec poslali sondu sa sjemenom za uzgoj povrća

Kineska sonda "Chang'e-4" priprema se za prvo slijetanje na drugu stranu Mjeseca u nadolazećim danima, saopštila je državna televizija "CGTN".

Najčitanije