Mlijeko

Proizvodnja mlijeka u RS rekordna, farmera nikad manje

BANJALUKA, ŠAMAC - Broj proizvođača mlijeka u RS se, prema podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, u posljednjih pet godina znatno smanjio, dok se količina proizvedenog mlijeka povećala, što govori o ukrupnjavanju proizvodnje u ovom sektoru, ali i o gašenju malih proizvođača.

U Dalmaciji pronađeni tragovi najstarijeg sira

Međunarodna grupa naučnika, analizirajući tragove masnoće u posuđu pronađenom uz dalmatinsku obalu i u njenom zaleđu, otkrila je dokaze o najstarijim poznatim fermentiranim mliječnim proizvodima - svježim sirevima i jogurtima, proizvedenim prije 7.200 godina.

Ukinute carine na mlijeko iz BiH

SARAJEVO - Vlada Kosova ukinula je carine na izvoz mlijeka i mliječnih prerađevina na Kosovo, čime su uvaženi napori da se ovaj problem riješi u skladu sa principima slobodne trgovine, kazao je u petak Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Prije putovanja pijte mlijeko

Ako planirate putovanje, sigurni smo da želite izbjeći odlazak u toalet u toku puta.

Ministarstvo RS osporava zasluge Ministarstva BiH za izvoz mlijeka

BANJALUKA - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske smatra da ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović nekorektno preuzima tuđe zasluge u vezi sa posljednjom odlukom Evropske komisije kojom je dozvoljen izvoz svih vrsta mlijeka i mliječnih proizvoda u EU.

EU otvorila vrata i mliječnim proizvodima, slijedi borba za tržište

SARAJEVO, BANJALUKA - Odluka Evropske komisije kojom je juče BiH dozvoljen izvoz svih vrsta mlijeka i mliječnih proizvoda u EU, predstavlja veliki uspjeh, ali i izazov za bh. mljekare, te je ono što slijedi borba za povratak na police tržišta EU, kažu mljekari.

Veliki uspjeh za bh. proizvođače: Odobren izvoz svih vrsta mlijeka u EU

BRISEL - Evropska komisija danas je objavila odluku kojom je Bosnu i Hercegovinu stavila na listu A i B zemalja, kojima je dozvoljen izvoz svih vrsta mlijeka i mliječnih proizvoda u EU, što predstavlja veliki uspjeh za našu mlječnu industriju, saopštio je danas ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Čaša mlijeka jednaka porciji lososa

Mlijeko predstavlja jedan od najzastupljenijih napitaka na čiju smo konzumaciju naviknuti od rođenja. Obiluje vitaminima i mineralima koji doprinose našem zdravlju, kao i proteinima i ugljenim hidratima koji dodatno pospješuju funkcionisanje cjelokupnog organizma. Zahvaljujući tome, mlijeko ima veliki nutritivni značaj kako kod odraslih, tako i kod djece.

I Kosovo pokazalo mišiće: Bh. proizvođači mlijeka i pavlake traže recipročne mjere

BANJALUKA, SARAJEVO - Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH zatražilo je od kosovske strane da ukine odluku o carinama na uvoz mlijeka i pavlake iz BiH, jer je, kako su poručili, u suprotnosti s pravilima Centralnoevropskog ugovora o slobodnoj trgovini (CEFTA).

Mliječni proizvodi postaće luksuz kad Britanija napusti EU

Svakodnevni proizvodi poput maslaca, jogurta i sira postaće pravi luksuz nakon što Velika Britanija napusti Evropsku uniju, piše Guardian.

Najčitanije