Monika Ponjavić

Film sedmice: "Zvijezda je rođena"

Svaka generacija ima svoju verziju "Zvijezde" (eng. A Star Is Born), bezvremene priče o preplitanju karijera dvoje umjetnika u ljubavi, nastale iz pera Vilijama Velmana (William Wellman), Roberta Karsona (Robert Carson), Doroti Parker (Dorothy Parker) i Alana Kembela (Alan Campbell).

Film sedmice: "Hirošima, moja ljubavi"

"Hirošima, moja ljubavi" debitantsko je ostvarenje Alena Renea iz 1959. godine, godine kada je francuski novi talas zapljusnuo ne samo Evropu, nego i čitav svijet. U pitanju je film koji je, uz "400 udaraca" i "Do posljednjeg daha", kao katalizator odigrao ključnu ulogu u kreiranju ovog novog, revolucionarnog filmskog pravca.

Film sedmice: "Isijavanje"

Jedna od glavnih razlika između Kjubrikovog i Kingovog "Isijavanja" (a bilo ih je zaista mnogo), klasika koji biram za film ove sedmice, jeste prostor odvijanja radnje koji ga je u mnogo čemu i odredio.

Film sedmice: "Igra prijestola"

Ukoliko ste ljubitelji serije "Igra prijestola" (Game of Thrones), onda sigurno znate da je HBO prošle godine najavio pet novih serija koje će se baviti pitanjem svijeta koji je tokom devedesetih godina prošlog vijeka stvorio pisac i scenarista Džordž R.R. Martin.

Film sedmice: "Divlje priče"

"Divlje priče" (eng. Wild Tales), u režiji Damiana Sifrona, argentinska je crna komedija iz 2014. godine sačinjena iz šest različitih filmova. Dakle, u pitanju je svojevrsni omnibus sa izvjesnom promjenom, jer je nastao pod palicom jednog čovjeka.

Otvoren konkurs za projektne ideje "Banjaluka - Evropska prijestonica kulture"

BANJALUKA - Javni konkurs za projektne ideje "Banjaluka - Evropska prijestonica kulture 2024" otvoren je za sve zainteresovane građane, organizacije civilnog društva, javne ustanove, institucije i privatne kompanije, i trajaće do 9. maja.

Film sedmice: "Tok ljudi"

"Tok ljudi" (eng. Human Flow), u režiji kontroverznog konceptualnog umjetnika Ai Veiveija (Ai Weiwei), je njemački dokumentarni film o izbjegličkoj krizi.

Film sedmice: "Fokstrot"

Suptilno se koristeći apsurdističkim ništavilom švedskog genija, Roja Andersona (Roy Anderson), ali i ličnim talentom koji je evidentan još od njegovog debitanskog filma "Liban" (eng. Lebanon) iz 2008. kada je osvojio filmsku publiku izvan granica svoje zemlje, Samjuel Maoz nam kroz "Fokstrot" (eng. Foxtrot) daje jedinstven pogled na savremeni (treći) svijet, suprotstavljajući čeono nadolazeće generacije s onima koje su na zalasku i koje su za ovakvo stanje u društvu direktno i odgovorne.

Film sedmice: "Uvreda"

"Uvreda" je etički skliska moralna priča ili, bolje rečeno, pouka, koja pažljivo, vrlo pažljivo, prevazilazi sve granice, kulturu i sva religijska uvjerenja

Film sedmice: "You were never really here"

Lin Remzi je ime koje ste do sada već morali čuti. Čuti i zapamtiti. U pitanju je rediteljka škotskog porijekla i istančanog ukusa. Nakon 2011. godine, kada je svijetu poklonila uznemirujuću priču "Moramo pričati o Kevinu" (eng. We Need to Talk About Kevin), svijet filma više nije bio isti zbog čega je čekati njena umjetnička djela pravo zadovoljstvo. Jer oni su upravo to, a Lin je jedan od onih reditelja koji ne podliježu pravilima mejnstrima niti ih pretjernao zanima mišljenje okoline. Radije, oni su oni tipovi čiji je stav na prvi pogled jasan i nedvosmislen, koji plešu uz neku svoju muziku, i ako je potrebno, plesaće sami. Puni samopouzdanja i s lakoćom. A kako i ne bi kada je njihova vizija u stanju iznjedriti nešto poput filma "Zaista, nikada i nisi bio ovdje" (eng. You Were Never Really Here)?

Najčitanije