Monika Ponjavić

Film sedmice: "Boemska rapsodija"

Prije nekoliko dana izašle su nominacije za dodjelu "Oskara", odnosno godišnje nagrade Akademije, a među njima, u kategoriji najbolji film i "Boemska rapsodija" (Bohemian Rhapsody), koji je took produkcije, Brajana Singera (Brian Singer), koji je usljed #metoo pokreta dobio otkaz. Nominacija je samim tim i povod za ovaj tekst.

Film sedmice: "Kuća za ptice"

Težište ove priče o preživljavanju u divljini američkog predgrađa stavlja se na antipatičnu Malori

Film sedmice: Fantastične zvijeri, Grindelvaldovi zločini

Drugi nastavak priče iz svijeta Harija Potera o Njutu Skamanderu dolazi nam ove zime kao jedan raskošni nastavak ili, bolje rečeno, pravi početak priče, ako prvi dio posmatramo kao jednu svojevrsnu uvertiru i prolog sada već najavljenog petodijelnog filma.

Film sedmice: "Zvijezda je rođena"

Svaka generacija ima svoju verziju "Zvijezde" (eng. A Star Is Born), bezvremene priče o preplitanju karijera dvoje umjetnika u ljubavi, nastale iz pera Vilijama Velmana (William Wellman), Roberta Karsona (Robert Carson), Doroti Parker (Dorothy Parker) i Alana Kembela (Alan Campbell).

Film sedmice: "Hirošima, moja ljubavi"

"Hirošima, moja ljubavi" debitantsko je ostvarenje Alena Renea iz 1959. godine, godine kada je francuski novi talas zapljusnuo ne samo Evropu, nego i čitav svijet. U pitanju je film koji je, uz "400 udaraca" i "Do posljednjeg daha", kao katalizator odigrao ključnu ulogu u kreiranju ovog novog, revolucionarnog filmskog pravca.

Film sedmice: "Isijavanje"

Jedna od glavnih razlika između Kjubrikovog i Kingovog "Isijavanja" (a bilo ih je zaista mnogo), klasika koji biram za film ove sedmice, jeste prostor odvijanja radnje koji ga je u mnogo čemu i odredio.

Film sedmice: "Igra prijestola"

Ukoliko ste ljubitelji serije "Igra prijestola" (Game of Thrones), onda sigurno znate da je HBO prošle godine najavio pet novih serija koje će se baviti pitanjem svijeta koji je tokom devedesetih godina prošlog vijeka stvorio pisac i scenarista Džordž R.R. Martin.

Film sedmice: "Divlje priče"

"Divlje priče" (eng. Wild Tales), u režiji Damiana Sifrona, argentinska je crna komedija iz 2014. godine sačinjena iz šest različitih filmova. Dakle, u pitanju je svojevrsni omnibus sa izvjesnom promjenom, jer je nastao pod palicom jednog čovjeka.

Otvoren konkurs za projektne ideje "Banjaluka - Evropska prijestonica kulture"

BANJALUKA - Javni konkurs za projektne ideje "Banjaluka - Evropska prijestonica kulture 2024" otvoren je za sve zainteresovane građane, organizacije civilnog društva, javne ustanove, institucije i privatne kompanije, i trajaće do 9. maja.

Film sedmice: "Tok ljudi"

"Tok ljudi" (eng. Human Flow), u režiji kontroverznog konceptualnog umjetnika Ai Veiveija (Ai Weiwei), je njemački dokumentarni film o izbjegličkoj krizi.

Najčitanije