Mozak

Neurolozi uspjeli da dekodiraju moždane impulse u pisani tekst

Moždani talasi koji se bilježe kada čovjek namjerava da izgovori određene riječi mogu se dekodirati i pretvoriti u tekst brzinom koja omogućava gotovo prirodan tok razgovora, pokazuju rezultati ove naučne studije.

U ljudskom mozgu strukture i oblici imaju do 11 dimenzija

​U ljudskom mozgu nalaze se strukture i oblici koji imaju i do 11 dimenzija, zaključak je velike naučne studije, koju prenosi "Sajens alert".

Milijarderi će stavljati čipove u mozak i ubrizgavati krv mladih

Neki od najbogatijih ljudi na svijetu potrošili su milione kako bi što duže ostali mladi. Donosimo vam pet najbizarnijih primjera.

Naučnici tvrde da zagonetke pojačavaju mentalne funkcije

Najnovije istraživanje naučnika podržava prijašnja u kojima se tvrdilo kako rješavanje zagonetki koje uključuju slova i brojeve čuva naš mozak koji radi bolje i brže.

Oživjeli mozak svinja četiri sata nakon smrti

Američki naučnici djelimično su oživjeli mozak svinja četiri sata nakon što su životinje zaklane, javlja BBC.

Mozak punoljetan tek sa 30 godina

Ljudski mozak postaje "punoljetan" tek sa 30 godina, odnosno sazrijeva sporije, navode naučnici sa univerziteta Oksford i Kembridž.

Mehanički mozak podučava robote

​Roboti ne bi bili roboti ako ne bi mogli da manipulišu i onim objektima koje nikada prije nisu vidjeli, te se MIT Laboratorija za vještačku inteligenciju pobrinula da mehanički pomoćnici dobiju prikladno obrazovanje.

Mozak živi i nakon što srce otkaže

Naučnici su objavili da ljudski mozak živi još par minuta nakon prestanka rada srca, ali da ne mogu tačno da navedu kada se potpuno gasi svijest i kada smrt zaista nastupa.

12 stvari koje se događaju u našem mozgu tokom seksa

Kako bi shvatili šta se događa s našim mozgom tokom orgazma i seksa, istraživači koriste MRI (Funkcionalna magnetna rezonanca) ili PET (pozitronska emisiona tomografija). Ovi uređaji mjere protok krvi i aktivnost neurona.

Ženski mozak mlađi od muškog

VAŠINGTON - Američki naučnici otkrili su da je ženski mozak, u prosjeku, mlađi od muškog i da je bolje prokrvljen.

Najčitanije