Mozak

Oživjeli mozak svinja četiri sata nakon smrti

Američki naučnici djelimično su oživjeli mozak svinja četiri sata nakon što su životinje zaklane, javlja BBC.

Mozak punoljetan tek sa 30 godina

Ljudski mozak postaje "punoljetan" tek sa 30 godina, odnosno sazrijeva sporije, navode naučnici sa univerziteta Oksford i Kembridž.

Mehanički mozak podučava robote

​Roboti ne bi bili roboti ako ne bi mogli da manipulišu i onim objektima koje nikada prije nisu vidjeli, te se MIT Laboratorija za vještačku inteligenciju pobrinula da mehanički pomoćnici dobiju prikladno obrazovanje.

Mozak živi i nakon što srce otkaže

Naučnici su objavili da ljudski mozak živi još par minuta nakon prestanka rada srca, ali da ne mogu tačno da navedu kada se potpuno gasi svijest i kada smrt zaista nastupa.

12 stvari koje se događaju u našem mozgu tokom seksa

Kako bi shvatili šta se događa s našim mozgom tokom orgazma i seksa, istraživači koriste MRI (Funkcionalna magnetna rezonanca) ili PET (pozitronska emisiona tomografija). Ovi uređaji mjere protok krvi i aktivnost neurona.

Ženski mozak mlađi od muškog

VAŠINGTON - Američki naučnici otkrili su da je ženski mozak, u prosjeku, mlađi od muškog i da je bolje prokrvljen.

Društvene igre mogu očuvati normalnu funkciju mozga

Puzzle, igranje šaha, kartanje i slične društvene igre možda ne mogu usporiti proces starenja mozga, ali ga mogu zaštititi na neki drugi način.

Svirao gitaru dok su mu operisali mozak

Poznati južnoafrički džez muzičar koji je svirao gitaru za vrijeme operacije mozga uspješno se oporavlja, izvještava BBC.

Implanti omogućavaju paralizovanim ljudima da prebacuju misli u tekst

​BrainGate2 implant je sistem elektroda koji u suštini prevodi misli u tekst. Uz pomoć ovog implanta omogućeno je da tri paralizovane osobe od vrata na dole, koriste nemodifikovane tablete za pretraživanje interneta, pisanje poruka prijateljima i streaming muzike.

Izgrađen kompjuterski "Veliki mozak"

Završen je divovski kompjuter "Spinaker" (SpiNNaker), koji će oponašati ljudski mozak, prenose naučni portali i britanski mediji.

Najčitanije