Mozak

12 stvari koje se događaju u našem mozgu tokom seksa

Kako bi shvatili šta se događa s našim mozgom tokom orgazma i seksa, istraživači koriste MRI (Funkcionalna magnetna rezonanca) ili PET (pozitronska emisiona tomografija). Ovi uređaji mjere protok krvi i aktivnost neurona.

Ženski mozak mlađi od muškog

VAŠINGTON - Američki naučnici otkrili su da je ženski mozak, u prosjeku, mlađi od muškog i da je bolje prokrvljen.

Društvene igre mogu očuvati normalnu funkciju mozga

Puzzle, igranje šaha, kartanje i slične društvene igre možda ne mogu usporiti proces starenja mozga, ali ga mogu zaštititi na neki drugi način.

Svirao gitaru dok su mu operisali mozak

Poznati južnoafrički džez muzičar koji je svirao gitaru za vrijeme operacije mozga uspješno se oporavlja, izvještava BBC.

Implanti omogućavaju paralizovanim ljudima da prebacuju misli u tekst

​BrainGate2 implant je sistem elektroda koji u suštini prevodi misli u tekst. Uz pomoć ovog implanta omogućeno je da tri paralizovane osobe od vrata na dole, koriste nemodifikovane tablete za pretraživanje interneta, pisanje poruka prijateljima i streaming muzike.

Izgrađen kompjuterski "Veliki mozak"

Završen je divovski kompjuter "Spinaker" (SpiNNaker), koji će oponašati ljudski mozak, prenose naučni portali i britanski mediji.

Stres smanjuje obim mozga i vodi u demenciju

HARVARD - Stalna izloženost stresu dovodi do teškoća u pamćenju i smanjenja obima mozga, upozoravaju naučnici sa Harvarda.

Pronađena nova moždana ćelija

Veliki dio ljudskog mozga još je neistražen. Upravo je taj mozak razlog zašto su ljudska bića na vrhu hranidbenog lanca, ali na pitanje šta to naš mozak čini drugačijim od mozga životinja još nije u potpunosti odgovoreno, a neurologija još traži objašnjenje.

Rođena beba s dva lica i dva mozga

Beba u Indoneziji rodila se s dva lica jer se njen sijamski blizanac nije razvio u materici, piše Daily Mail.

Kontracepcija utiče na žensko pamćenje

Koliko puta ste čuli da su "muškarci sa Marsa, a žene sa Venere", koliko puta i u praksi iskusili koliko polovi drugačije razmišljaju na iste teme? Većina muškaraca će reći da su žene generalno pričljivije, impulsivnije i da sve bespotrebno komplikuju, dok će žene muškarcima zamjerati da ne slušaju i previše banalizuju...

Najčitanije