Mozak

Studija mozga pokazala šta pomaže mačkama pod stresom

Studije mozga pokazale su da muzika može pomoći u očuvanju ljudskog pamćenja i oporavku nakon moždanog udara. Ali da li muzika jednako koristi i zdravlju životinja?

Naučnici: Mozak modernog čovjeka razvio se kasnije nego što se misli

Mozak modernog čovjeka mlađi je nego što se dosad pretpostavljalo i razvio se vjerovatno prije milion i po godina, odnosno nakon što su se ljudi uspravili na dvije noge, tvrde naučnici.

Naučnici otkrili tajnu mozgova pčela

Pčele imaju znatno veću gustinu moždanih ćelija, čak i u poređenju s mozgovima malih ptica koje su poznate po velikoj gustini neurona, pokazalo je novo istraživanje.

Gubitak pamćenja tokom starenja: I mozak treba vježbati

Postoje dva pogrešna uvjerenja u vezi s gubitkom pamćenja tokom starenja: da je demencija normalna faza starenja i da se povodom gubitka pamćenja u starijem dobu ne može ništa preduzeti.

Naučnici ubacili ljudski gen u mozak majmuna, rezultat - iznenađujuć

Naučnici su uspjeli da uvećaju mozak majmuna tako što su u njega "umetnuli" ljudski gen u eksperimentu koji podsjeća na film "Planeta majmuna".

Svemir je kao ogroman ljudski mozak, tvrde naučnici

Astronomi su pokušali da utvrde razlike i sličnosti dva najsloženija nama poznata sistema, mada u potpuno različitim razmjerama - svemira i njegovih galaksija i mozga i njegovih neuronskih ćelija. Ispostavilo se da su sličnosti mnogo veće nego što se moglo pretpostaviti.

Sedam nevjerovatnih načina na koje ljubav mijenja naš mozak

Kad se zaljubimo, često pomislimo na čuda koja se dešavaju u našem srcu i našoj duši. Ali, rijetko kada pomislimo kakve se promjene događaju u našem mozgu. Naučnici tvrde da ljubav mijenja način na koji razmišljamo.

Mask u petak predstavlja čip koji želi da ugrađuje u ljudski mozak

"Neuralink", kontroverzni čip Ilona Maska, koji želi da ugrađuje u mozak, stiže mnogo ranije nego što smo mislili - naime, "demo" verziju ove tehnologije vidjećemo već ovog petka.

Gojković: Sada virus pravi oštećenja na srcu, bubrezima, nervima

BEOGRAD - Virus korone iz marta i aprila bio je respiratorni, ali sada pravi ozbiljna oštećenja na srčanom mišiću, bubrezima, nervnom sistemu, što je nešto što zabrinjava, opasno i nesvakidašnje, rekao je član vladinog Kriznog štaba u Srbiji Zoran Gojković.

Ilon Mask čipovanjem liječi depresiju, muzika ide direktno u mozak

Ilon mask tvrdi da njegova kompanija Neuralink radi na povezivanju ljudskog mozga i računara, što će omogućiti strimovanje muzike "direktno u mozak".

Najčitanije