Mozak

Duži boravak u kosmosu oštećuje mozak

Duži boravak u kosmosu može da ošteti mozak astronauta, pokazuju rezultati novog naučnog istraživanja.

Naučnici potvrdili: Struktura mišjeg mozga slična ljudskoj

Istraživači koji se bave neuronaukom mozga proučavali su mišji mozak koji je veličine zrna pijeska i objavili su 3D mapu mozga miša. Smatra se da je struktura mišjeg mozga vrlo slična ljudskoj.

Počinje istraživanje: Sprej na bazi kanabisa liječi tumor mozga?

Humanitarne organizacije za borbu protiv raka i Nacionalna zdravstvena služba (NHS) Velike Britanije, spremaju se da istraže da li sprej za usta na bazi kanabisa može da liječi tumore mozga i pomogne pacijentima da žive duže.

Izreka da muškarci misle donjom glavom dobila novo značenje

Ona vesela izreka da muškarci misle donjom glavom dobila je novo značenje. Nova je studija pokazala da ima puno sličnosti u građi muškog mozga i testisa, piše portal Science Alert.

Studija mozga pokazala šta pomaže mačkama pod stresom

Studije mozga pokazale su da muzika može pomoći u očuvanju ljudskog pamćenja i oporavku nakon moždanog udara. Ali da li muzika jednako koristi i zdravlju životinja?

Naučnici: Mozak modernog čovjeka razvio se kasnije nego što se misli

Mozak modernog čovjeka mlađi je nego što se dosad pretpostavljalo i razvio se vjerovatno prije milion i po godina, odnosno nakon što su se ljudi uspravili na dvije noge, tvrde naučnici.

Naučnici otkrili tajnu mozgova pčela

Pčele imaju znatno veću gustinu moždanih ćelija, čak i u poređenju s mozgovima malih ptica koje su poznate po velikoj gustini neurona, pokazalo je novo istraživanje.

Gubitak pamćenja tokom starenja: I mozak treba vježbati

Postoje dva pogrešna uvjerenja u vezi s gubitkom pamćenja tokom starenja: da je demencija normalna faza starenja i da se povodom gubitka pamćenja u starijem dobu ne može ništa preduzeti.

Naučnici ubacili ljudski gen u mozak majmuna, rezultat - iznenađujuć

Naučnici su uspjeli da uvećaju mozak majmuna tako što su u njega "umetnuli" ljudski gen u eksperimentu koji podsjeća na film "Planeta majmuna".

Svemir je kao ogroman ljudski mozak, tvrde naučnici

Astronomi su pokušali da utvrde razlike i sličnosti dva najsloženija nama poznata sistema, mada u potpuno različitim razmjerama - svemira i njegovih galaksija i mozga i njegovih neuronskih ćelija. Ispostavilo se da su sličnosti mnogo veće nego što se moglo pretpostaviti.

Najčitanije