Mumija

U Peruu pronađena hiljadu godina stara mumija u položaju fetusa

U podzemnoj grobnici na lokalitetu Kahamarkilja, u Peruu, arheolozi su pronašli mumiju staru oko 1.000 godina. Bila je u fetalnom položaju, obmotana konopcem.

Digitalno "odmotana" mumija faraona stara 3.500 godina

Naučnici iz Kaira digitalno su "odmotali" 3.500 godina staro mumificirano tijelo egipatskog faraona Amenhotepa I i tako otkrili vrlo interesantne detalje o njemu.

Pronađena mumija stara najmanje 800 godina

Mumija za koju se procjenjuje da je stara najmanje 800 godina pronađena je na centralnoj obali Perua, rekao je jedan od arheologa koji su učestvovali u iskopavanju.

Analiza otkrila neočekivano porijeklo čudnih mumija iz kineske pustinje

Naučnike već neko vrijeme zbunjuje porijeklo stotina mumificiranih tijela pronađenih u negostoljubivoj pustinjskoj regiji sjeverozapadne Kine.

Otkrivena prva trudna egipatska mumija

Poljski naučnici objavili su da su otkrili prvu trudnu egipatsku mumiju na svijetu dok su skenirali 2.000 godina stare posmrtne ostatke koji se čuvaju u Nacionalnom muzeju u Varšavi.

Otkrivena mumija sa zlatnim jezikom za komuniciranje s bogovima

Arheolozi su u Egiptu otkrili mumiju koja je pokopana sa zlatnim jezikom prije oko 2.000 godina u gradu Tapoziris Magna.

Egipatski arheolozi otkrili još najmanje 100 drevnih sarkofaga

Egipatski zvaničnici zaduženi za antikvitete objavili su danas otkriće najmanje stotinu drevnih sarkofaga, sa mumijama u nekim od njih, i oko četrdeset pozlaćenih statua u ogromnoj faraonskoj nekropoli Sakari južno od Kaira.

Pogledajte otvaranje sarkofaga sa mumijom starom 2.600 godina

Naučnici su u Egiptu nedavno pronašli 59 sarkofaga starih više od 2.600 godina, koji su bili gotovo savršeno očuvani.

U Arhivu RS otvorena izložba "Mumija"

BANJALUKA - Izložba pod nazivom "Mumija" autora Željka Markovića otvorena je danas u Izložbenom holu Arhiva RS u Banjaluci. Izložba je nastala iz zbirke Momčila Vukovića Birčanina, koji je bio privatni sekretar kralja Petra II Karađorđevića.

Otvaranje izložbe "Mumija" u srijedu u Banjaluci

Izložba pod nazivom "Mumija", autora Željka Markovića, iz zbirke Momčila Vukovića Birčanina, privatnog sekretara kralja Petra II Karađorđevića, biće otvorena sutra u 14 časova u Izložbenom holu Arhiva RS u Banjaluci.

Egipat strahuje: Može li premještaj mumije "probuditi" kletvu faraona

Planovi da se mumija faraona Tutankamona prebaci iz grobnice u Luksoru u novi muzej u prijestonici Kairu, pokrenuli su strahovanja da bi taj čin mogao da pokrene legendarnu "kletvu faraona".

Naučnici rekreirali zvuk egipatske mumije

​Naučnici navode da su rekreirali glas 3.000 godina stare egipatske mumije uz pomoć medicinskih skenera, 3D štampača i elektronskog dušnika.

Mumija Inka djevojčice vraćena iz SAD u Boliviju

Mumija djevojčice iz plemena Inka, stara 500 godina, vraćena je Bolivji 129 godina nakon štoje donirana Muzeju državnog univerziteta u Mičigenu, što je prvi slučaj da ljudski ostaci od arheološkog značaja budu vraćeni u zemlju porijekla.

Najmanje 34 mumije pronađene u skrivenoj egipatskoj grobnici

​Arheolozi iz Egipta i Italije otkrili su najmanje 34 mumije u južnom egipatskom gradu Asvanu. Ostaci potiču iz kasnog faraonskog i grčko-rimskog razdoblja, između šestog i četvrtog vijeka prije nove ere.

Otkrivena mumija sveštenika stara 2.500 godina

Egipat je otkrio mumiju staru 2.500 godina visokog sveštenika u drevnom groblju južno od Kaira.

Najčitanije