Munja

Fizičar objasnio šta raditi kad grmi: Ostavite telefon i ne trčite

Viši naučni saradnik Instituta za fiziku u Beogradu, dr Marko Vojinović dao je savjete kako se zaštititi od udara groma.

Pravili selfi - udario ih grom, najmanje 11 mrtvih

U gradu Džajpur na sjeveru Indije u nedjelju je u udaru groma stradalo najmanje 11 ljudi, a više njih je povrijeđeno.

Oluje sa grmljavinom u Evropi, u Francuskoj 44.000 munja za dan

BERLIN - Jaki pljuskovi praćeni grmljavinom donijeli su prijeko potrebno zahlađenje dijelovima zapadne Evrope poslije prvih ljetnih vrućina. Desetine ljudi se utopilo dok su u vodi tražili spas od vrućine, prenosi AP.

Munja izazvala požar u Trogiru, vatru gase kanaderi i 22 vozila

Nešto poslije 17 sati munja je izazvala požar kod Trogira, zbog čega su se oglasile sirene za uzbunu, a u gašenje požara uključili su se i kanaderi pored 22 vatrogasna vozila i 75 vatrogasaca.

Grom usmrtio desetoro djece u Ugandi

KAMPALA - Ukupno desetoro djece poginulo je od udara groma u gradu Arua na sjeverozapadu Ugande, nakon što su se sklonili u kolibu tokom oluje, piše Bi-Bi-Si.

Crveni vilenjak: Nebeske meduze od 50 kilometara

Ovaj svjetlosni fenomen zapravo je jedan oblik munje, odnosno električnog pražnjenja koji često ima crvenu ili narandžastu boju pa se zbog toga zove "crveni vilenjak".

Vremenski ekstrem: Munja na nebu oborila rekord

Munje obično traju nekoliko sekundi. Nekad je dovoljno trepnuti i propustiti bljesak. Zbog toga je još impresivnija činjenica da je jedna munja tokom oluje u Argentini trajala 16,73 sekundi.

Olujno nevrijeme, grom spalio kuću kod Čačka

ČAČAK - U popodnevnim satima Čačak je pogodilo snažno olujno nevrijeme, praćeno grmljavinom.

Okupili se da podijele novac: Munja usmrtila 18 otmičara

Najmanje 18 osumnjičenih otmičara usmrtio je udar munje u šumu na granici između Nigerije i Kameruna, javili su u petak lokalni mediji.

Vremenske nepogode u Grčkoj, ženu ubila munja

ATINA - Sjeverozapad Grčke pogodilo je danas nevrijeme s obilnim padavinama, grmljavinom i munjama, a u regionu Zagori pao je i snijeg visine 10 centimetara.

Najčitanije