Muslimani

Muslimani večeras obilježavaju 1442. hidžretsku godinu

SARAJEVO - Prema muslimanskom kalendaru večeras sa zalaskom sunca nastupa Nova 1442. hidžretska godina.

Otkriveni povjerljivi dokumenti: Klintonov tajni plan za BiH

Bivši američki predsjednik Bil Klinton, uoči početka kampanje za izbore na kojima se borio za drugi mandat, tražio je od vlade u Sarajevu 1995. godine da načini ustupke Srbima u BiH kako bi se okončao rat, stoji u povjerljivim dokumentima koji su nedavno objavljeni i sadrže Klintonov tajni plan za BiH.

Austrija se sprema za pokretanje programa nadzora nad muslimanima

BEČ – Vlada Austrije sprema se za pokretanje kontroverznog programa nadzora nad muslimanima u toj zemlji s ciljem borbe protiv takozvanog "političkog islama".

Adil efendija Rudanović: Pazimo jedni na druge bez obzira na vjeru

Bajram, praznik koji muslimani slave nakon mjeseca ramazana i 30 dana posta, je simbol naše pobjede nad ljudskim strastima, to je dan radosti, kada čovjek očekuje nagradu i raduje se što je ispostio i što ga je dočekao onako kako treba, poručio je Adil efendija Rudanović, imam džamije Trnjak u Doboju.

Saudijska Arabija traži da muslimani odlože rezervacije za hadžiluk

RIJAD - Saudijska Arabija je zatražila je od muslimana koji planiraju da učestvuju u hadžiluku da odlože rezervacije zbog neizvjesnosti razvoja situacije u vezi s pandemijom virusa korona.

London domaćin prve muslimanske parade ponosa u svijetu

Nakon uspješne crowdfunding kampanje, London će uskoro biti domaćin prve muslimanske parade ponosa koja će se ikada održati u svijetu.

Skinuta oznaka tajnosti: "Vrh RS nije imao plan da osvoji Srebrenicu"

BANJALUKA - Napad Srba na Srebrenicu isprovociran je od bh. strane, a Pale nisu imale plan da se osvoji enklava, već je do napada došlo na inicijativu lokalnog komandira, navedeno je u deklasifikovanim dokumentima Vlade Britanije, koji su objavljeni na sajtu Nacionalnog arhiva te zemlje.

Erdoan: Musliman ne može biti terorista

KEMBRIDŽ - Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdoan izjavio je danas na otvorenju džamije u britanskom Kembridžu kako musliman ne može biti terorista, te kako je neprihvatljiv termin "islamski terorizam".

Sve više muslimana u Austriji se odriče svoje vjere

BEČ - U Austriji trenutno više ljudi istupa iz Islama nego što prelazi u tu vjeru, pokazuju novi podaci Islamske vjerske zajednice u Austriji.

Njemačka želi da uvede porez za muslimanske vjernike

BERLIN - Političari iz vladajuće demohrišćansko-socijaldemokratske koalicije su predložili uvođenje vjerskog poreza za muslimanske vjernike, smatrajući da će tako lakše omogućiti nezavisnije finansiranje rada džamija u Njemačkoj.

Najčitanije