Muzej

Noć muzeja održana u 47 gradova Srbije

BEOGRAD - Manifestacija "Noć muzeja" održana je u 47 gradova i mjesta Srbije, a u Beogradu na 62 lokacije sa više od 500 različitih sadržaja.

Pariski muzej otvorio vrata nudistima

Muzej savremene umjetnosti u Parizu danas je, po prvi put, otvorio vrata nudistima, čime je postao prva galerija u gradu koja je pristalicama tog pokreta odobrila pristup.

Muzej u Francuskoj otkrio da ima 82 falsifikata

Muzej u južnom francuskom gradu Elnu otkrio je da su 82 slike koje su u njemu izložene, a koje čine polovinu ukupne muzejske zbirke umetničkih djela, zapravo - falsifikati, javljaju francuski mediji.

Nezaposleni mladić od vodenice napravio etno-muzej

CAZIN - Nekadašnja vodenica na rijeci Uni, kod naselja Kostela, između Cazina i Bihaća, pretvorena je u mali etno-muzej zahvaljujući Hasanu Keranoviću, mladiću koji je godinama posvećen očuvanju tradicije i istorije prostora Cazinske Krajine.

Više od 50.000 eksponata u Muzeju zlata u Bogoti

Veliki broj turista posjećuje Muzej zlata (Museo del Oro) u kolumbijskom glavnom gradu Bogoti, gdje imaju priliku da putuju u "zlatnu istoriju" te zemlje.

Najpoznatiji ljubavnik dobija muzej

VENECIJA - Nije mi žao što napuštam ovaj svijet, ali mi je žao svih ljepotica što ih ostavljam, nimalo skromno u svojim memoarima zapisao je Đakomo Đirolamo Kazanova, ljubavnik i avanturista iz 18. vijeka, koji će sutra, skoro tri vijeka po rođenju, dobiti muzej u rodnoj Veneciji.

Naučnici otvorili kovčeg star 2.500 godina, pronašli vrijedne ostatke

Naučnici u Australiji otkrili su ostatke mumije u elegantno izrezbarenom egipatskom mrtvačkom kovčegu starom 2.500 godina, za koji se prethodno vjerovalo da je prazan.

Beogradski Muzej automobila: Od Maro Gardona iz 1897. do Titovih fića

Muzej automobila u Beogradu, s oko 50 rijetkih i starih vozila, koji predstavljaju istorijsko svjedočanstvo i imaju poseban značaj za razvoj automobilizma, kako u Srbiji, tako i u svijetu, spomenik je kulture koji i danas, nakon 24 godine od osnivanja, posjetiocima pruža priliku da vide Maro Gardon iz 1897. godine ili prvi sportski luksuzni auto.

Sarajevska hagada ponovo dostupna javnosti

U Zemaljskom muzeju u Sarajevu danas je zvanično otvorena obnovljena prostorija u kojoj je izložena nadaleko poznata Sarajevska hagada.

U Muzeju Hercegovine izloženo staklo iz crnogorskih muzejskih zbirki

TREBINJE - Arheološka izložba stakla iz muzejskih zbirki Crne Gore "Dodir vatre", autora istoričara umjetnosti Dragana Radovića i arheologa Miloša Živanovića, otvorena je u Galeriji Muzeja Hercegovine.

Najčitanije