Muzej

Za treće bijenale radova na papiru konkurisali autori iz 20 zemalja

Na konkurs za učešće na Trećem međunarodnom bijenalu radova na papiru "Prijedor 2020" prijavilo se 126 autora iz 20 država, izjavio je danas direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić.

Otvorena izložba "Nevesinjska olimpijada"

TREBINJE - U depandansu Muzeja Hercegovine, Zadužbini Dubravke Kujačić, na Ušću kod Trebinja otvorena je izložba "Nevesinjska olimpijada" i održano takmičenje mladih u tradicionalnim sportskim vještinama, natpjevavanju i sviranju na narodnim instrumentima.

Legende i istine o crkvama brvnarama

Nastavak terenskog istraživanja Etnološkog odjeljenja Muzeja Republike Srpske odnosi se na nematerijalno kulturno nasljeđe, odnosno na legende i istine o "čudesnom prelijetanju" crkava brvnara.

"Locus Suspectus" na poklon MSU RS

BANJALUKA - Zbirka Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske (MSU RS) postala je bogatija za još jedno recentno umjetničko djelo. Naime, umjetnički par "Distruktura", čija je postavka u MSU RS bila realizovana u najtežim okolnostima u jeku pandemije virusa korona, odlučio je da multimedijalnu cjelinu "Locus Suspectus" pokloni muzeju u trajno vlasništvo.

Poznati španski muzeji otvoreni nakon 84 dana

Nakon 84 dana, koliko su bili zatvoreni u okviru mjera poduzetih u cilju sprečavanja širenja virusa korona, ponovno su otvoreni najpoznatiji španski muzeji.

Završen izazov "Iz(olacija arhiva" sarajevskog muzeja

"Izazov" Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine u čitanju autorskih djela, koji je započeo prije tačno 40 dana, završen je.

Muzeji u Nizozemskoj otvorili vrata za posjetioce

U Nizozemskoj neki od najomiljenijih svjetskih muzeja ponovo su otvoreni za javnost, dok posjetioci imaju priliku ponovo posmatrati Rembrantovu "Noćnu stražu“ i Van Gogove "Suncokrete“.

Izložba o Milutinu Milankoviću u Muzeju Semberije

Povodom 140 godina od rođenja Milutina Milankovića, u Muzeju Semberije od 28. maja je postavljena izložba "MILANKOVIĆ 1879-2019" o životu i djelu jednog od najvećih srpskih naučnika, čiji vrhunski dometi u matematici, astronomiji, klimatologiji i geofizici znatno prevazilaze vrijeme u kojem je živio, a po značaju umnogome su izašli iz granica Srbije i Jugoslavije.

Predstavljena izložba "Povratak u svijet iluzije"

U Muzeju Republike Srpske u Banjaluci večeras je predstavljena izložba "Povratak u svijet iluzije", koja ruši stereotipe i promoviše učenje kroz otkrivanje i neposredan kontakt s naučnim izazovima.

Pingvini u posjeti muzeju oduševljeni slikama

Pingvini iz zoološkog vrta u Kanzas Sitiju nedavno su bili u prilici da obiđu obližnji Muzej umjetnosti "Nelson-Etkins". Svi su bili zatečeni s kakvom pažnjom su lutajući hodnicima posmatrali barokna i impresionistička remek-djela.

Najčitanije