Muzej

Izložba o prvom srpskom arhiepiskopu i prosvjetitelju u Muzeju RS

BANJALUKA - Izložba "Sveti Sava Srpski", koja ima veliki značaj u širenju saznanja o prvom srpskom arhiepiskopu i prosvjetitelju, otvorena je u četvrtak veče u Muzeju RS u Banjaluci. Riječ je o postavci čiji je autor muzejski savjetnik Istorijskog muzeja Srbije Andrej Vujnović, a istu je organizovao Republički sekretarijat za vjere povodom obilježavanja 800 godina od uspostavljanja samostalnosti Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Novootkrivena slika Paje Jovanovića u Narodnom muzeju u Beogradu

Slika "Parsifal" velikog srpskog slikara Paje Jovanovića, nastala tokom 20-tih godina prošlog vijeka, ali tek odnedavno poznata stručnoj javnosti, biće predstavljena 6. juna u Atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu.

Otvoren najveći srpski muzej u inostranstvu

SENTANDREJA - Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević i državni sekretar za saradnju sa crkvama i nacionalnim manjinama u Vladi Mađarske Mikloš Šoltes otvorili su u Sentandreji novi Muzej Srpske pravoslavne eparhije budimske, u prisustvu Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja.

Uloga muzeja je i da doprinose miru i suživotu

​BANJALUKA - Suai Aksoi, generalna predsjednica ICOM-a (Međunarodne muzejske organizacije pri UNESCO-u), posjetila je Muzej savremene umjetnosti RS (MSU RS) i Muzej Republike Srpske i tom prilikom upoznala se s radom ove dvije institucije kroz izložbu "Percepcije: Cvijet je najljepši kad je neubran", odnosno projekat "Zmijanjski vez - svjetsko nematerijalno nasljeđe".

Evropska noć muzeja u deset institucija i osam gradova RS

BANJALUKA - Evropska noć muzeja, pod zajedničkim sloganom "Muzeji kao središta kulture: budućnost tradicije", biće održana u ovu subotu u osam gradova Republike Srpske, odnosno u deset različitih muzejskih institucija.

Njujork otvara novi muzej Kipa slobode

U Njujorku će u četvrtak biti otvoren novi muzej u čast Kipa slobode, a prvog dana će posjetiocima ponuditi besplatan obilazak.

Naser i Sisi u Muzeju voštanih figura u Jagodini

JAGODINA - Muzej voštanih figura u Jagodini od večeras je bogatiji za dvije figure i to bivšeg i sadašnjeg predsjednika Egipta, Gamala Abdela Nasera i Abdela Fataha el Sisija.

"Slike" Miroslava Lazovića u Muzeju Kozare

Izložba slika likovnog umjetnika i univerzitetskog profesora iz Beograda Miroslava Lazovića otvorena je večeras u Muzeju Kozare.

Prisjećanje na zaboravljene zvuke u Muzeju RS

BANJALUKA - Muzej Republike Srpske povodom Dana grada Banjaluka priprema izložbu pod nazivom "Zaboravljeni zvuk tradicionalnih muzičkih instrumenata", koja će biti otvorena 23. aprila u 19 časova u Muzeju RS u Banjaluci.

Otvoren muzej sa vrijednom manastirskom riznicom

​MOSTAR - U manastiru Žitomislić danas je proslavljena manastirska slava Blagovijesti i otvoren muzej u kojem je izložena vrijedna manastirska riznica vraćena u ovu svetinju nakon 27 godina, a čini je zbirka ikona i umjetnina koja je među tri najveće u BiH.

Najčitanije