Muzej

Promovisana poštanska marka "50 godina od Galerije do Muzeja savremene umjetnosti"

BANJALUKA - Promocija poštanske marke "50 godina od Galerije do Muzeja savremene umjetnosti" održana je juče u Muzeju savremene umjetnosti RS, kao događaj koji je upriličen povodom izložbe "Od Galerije do Muzeja".

Policija u Hong Kongu izvršila pretres u muzeju

HONG KONG - Policija Hong Konga izvršila je pretres muzeja u znak sjećanja na smrtonosni napad na Trg Tiananmen 1989. godine.

Djevojka u bikiniju sunčala se pored spomenika u Jajincima

BEOGRAD - Djevojka u bijelom bikiniju uslikana je kako se sunča kraj spomenika u okviru memorijalnog kompleksa stratišta u Jajincima.

Šefikov "muzej" čuva sjaj starih dana

SANSKI MOST - Šefik Vojniković iz Starog Majdana već mnogo godina ima neobičan hobi i bavi se prikupljanjem starih predmeta, pa je već sakupio respektabilnu zbirku koje se ne bi postidjeli ni neki muzeji.

"Borac, to je ljubav moja"- postavka u Muzeju sporta

Muzej sporta u Banjaluci četvrti je put u manje od godinu dana od svog otvaranja priredio postavku koja će na radost ljubiteljima sporta ali i FK Borac biti interesantna i zanimljiva svim generacijama.

Prikazane vrijedne zbirke koje do sada nisu viđene

Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine završio je projekat koji je trajao 12 mjeseci, a riječ je o online predstavljanju 12 zbirki od ukupno 97, koliko ih se čuva u ovoj kulturnoj instituciji.

Uniforma srpskog vojnika po prvi put u grčkom muzeju

Uniforma srpskog vojnika iz Prvog svetskog rata prvi put izložena je u Grčkoj, u Vojnom muzeju u Solunu.

Muzej Hercegovine među najprestižnijima u Evropi

TREBINJE - Muzej Hercegovine u Trebinju odnedavno je i zvanično uvršten na listu među 61 najprestižniju muzejsku ustanovu u cijeloj Evropi za 2020. godinu, prema ocjenama Evropskog foruma muzeja.

Izložba grafika povodom pola vijeka Goraždanske štamparije

U Muzeju Hercegovine u Trebinju je otvorena izložba grafika nastalih na prvom saboru umjetnika grafike "Teodor Ljubavić", povodom 500 godina od osnivanja Goraždanske štamparije.

Đukanović za "Nezavisne": Prošlost moramo sačuvati za budućnost

Meni je važno da prikupim što više podataka o materijalnom i nematerijalnom nasljeđu Republike Srpske, a koje je danas živo, i da ga sačuvamo za buduće generacije. Mislim da je to najispravniji način za nas etnologe. Ako to ne budemo radili, onda će ostati ogromna praznina u vremenu, riječi su ovo Vladimira Đukanovića, muzejskog savjetnika, etnologa i koordinatora Odjeljenja za nematerijalno kulturno nasljeđe u Muzeju Republike Srpske.

Najčitanije