Muzej

Đukanović za "Nezavisne": Prošlost moramo sačuvati za budućnost

Meni je važno da prikupim što više podataka o materijalnom i nematerijalnom nasljeđu Republike Srpske, a koje je danas živo, i da ga sačuvamo za buduće generacije. Mislim da je to najispravniji način za nas etnologe. Ako to ne budemo radili, onda će ostati ogromna praznina u vremenu, riječi su ovo Vladimira Đukanovića, muzejskog savjetnika, etnologa i koordinatora Odjeljenja za nematerijalno kulturno nasljeđe u Muzeju Republike Srpske.

Muzej vintažnih lutaka u Srbiji: Igračke i suveniri koje smo voljeli

Kako su izgledale lutke kojima su se igrale naše bake, kakve su to lutke sa karakterom, koja je razlika među njima u zavisnosti od zemlje iz koje dolaze, ali i gumene lutke iz fabrike "Biserka" iz Hrvatske koje su obilježile djetinjstva širom Jugoslavije - sve je to dio kolekcije umjetnice Olge Lukić, osnivačice Muzeja lutaka, jedinog muzeja vintažnih lutaka u Srbiji.

Vođenje kroz izložbu "Od Galerije do Muzeja"

BANJALUKA Prateći program izložbe "Od Galerije do Muzeja" nastavlja se javnim vođenjem kroz ovu izložbu, koje će biti održano u Muzeju savremene umjetnosti danas u 18 časova.

Stefanović posjetio Muzej Republike Srpske

Potpredsjednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Nebojša Stefanović je u okviru dvodnevne posjete Republici Srpskoj, danas posjetio i Muzej Republike Srpske u Banjaluci.

Muzej "Rijks": Umjetnička djela online i besplatno

Razni aspekti života preselili su se u online sferu u posljednje vrijeme, tako da život nije u potpunosti stao. Neka iskustva jednostavno su neponovljiva online, a među njima je svakako posjeta muzejima i galerijama i razgledanje umjetničkih djela velikih majstora.

S radom počeo Zavičajni muzej Prnjavor

PRNJAVOR - Zavičajni muzej Prnjavor nedavno je otvoren u prostorijama zgrade nekadašnjeg Vojnog odsjeka u ovom gradu, a tim povodom oglasio se direktor istog Dario Topić, profesor istorije.

Djeca uče o umjetnosti i tradiciji

TREBINJE - U trebinjskom Muzeju Hercegovine svake subote se održavaju edukativno-stvaralačke radionice za školsku djecu, na kojim mladi iz Trebinja, ali i okolnih gradova, crtaju, pišu i slušaju predavanja o kulturno-istorijskom nasljeđu grada, o umjetnosti i tradiciji.

Muzej Republike Srpske učestvovao na forumu "Lekcije iz Nirnberga"

BANJALUKA - Muzej Republike Srpske učestvovao je na Međunarodnom naučno- praktičnom forumu "Lekcije iz Nirnberga", koji je održan proteklog vikenda u Muzeju pobjede u Moskvi povodom 75. godišnjice početka Nirnberškog procesa.

Njujorški Muzej Metropolitan stao u odbranu jermenskog nasljeđa

NJUJORK - Muzej umjetnosti Metropolitan u Njujorku saopštio je da su nedavna krvoprolića i razaranja u Nagorno-Karabahu globalna tragedija koja zabrinjava i apelovao da se zaštiti jermenska kulturna baština.

Izložba Muzeja RS "Jasenovac - najveći ustaški logor smrti" u Moskvi

BANJALUKA - Multimedijalna izložba "Jasenovac - najveći ustaški logor smrti" Muzeja Republike Srpske otvorena je u online formatu u petak u Izmajlovskom Kremlju u Moskvi. Autor izložbe je viši kustos istoričar Milenko Đorđević, a izložba će biti predstavljena u okviru Međunarodnog projekta "Tragedija. Prevazilaženje. Podvig. 1418 koraka do pobjede".

Najčitanije