Muzej

Mališani širom BiH uče o ulozi muzeja

BIJELJINA - Više od 250 bijeljinskih osnovaca učestvovalo je na predavanjima i radionicama u Muzeju Semberije u okviru projekta "Muzeji u pokretu", koji se realizuje s ciljem poboljšanja kvaliteta obrazovne saradnje muzejskih ustanova s osnovnim školama na nivou čitave Bosne i Hercegovine, saopšteno je iz banjalučkog Muzeja savremene umjetnosti RS (MSU RS), koji je nosilac pomenutog projekta.

U Trebinju otvorena izložba slika Milene Šotra Gaćinović

U trebinjskom Muzeju Hercegovine večeras je otvorena izložba slika Milene Šotre Gaćinović u okviru obilježavanja krsne slave grada.

Rusija stvara Muzej Arktika

Na ruskom dijelu Arktika, u zalivu Tihaja, jedan hangar nekadašnje polarne stanice pretvara se u Muzej Arktika, javila je afencija Tas s, a preneo AP.

Poziv umjetnicima da "Istetoviraju grad"

BANJALUKA - Muzej Republike Srpske pozvao je zainteresovane likovne i vizuelne umjetnike da u Banjaluci učestvuju u projektu "Istetoviraj grad", sa temom kulturnog nasljeđa tog grada.

Novak Đoković dobija muzej

BEOGRAD - Muzej posvećen Novaku Đokoviću biće otvoren iduće godine u centru Beograda, rekao je danas Srđan Đoković, otac trenutno najboljeg tenisera na svijetu.

U Muzeju Semberije otvorena izložba "Tri života Sarajevske hagade"

U Muzeju Semberije u Bijeljini otvorena je izložba "Tri života Sarajevske hagade", jednog od najljepših i najvrijednijih srednjovjekovnih jevrejskih rukopisa.

Izložba o prvom srpskom arhiepiskopu i prosvjetitelju u Muzeju RS

BANJALUKA - Izložba "Sveti Sava Srpski", koja ima veliki značaj u širenju saznanja o prvom srpskom arhiepiskopu i prosvjetitelju, otvorena je u četvrtak veče u Muzeju RS u Banjaluci. Riječ je o postavci čiji je autor muzejski savjetnik Istorijskog muzeja Srbije Andrej Vujnović, a istu je organizovao Republički sekretarijat za vjere povodom obilježavanja 800 godina od uspostavljanja samostalnosti Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Novootkrivena slika Paje Jovanovića u Narodnom muzeju u Beogradu

Slika "Parsifal" velikog srpskog slikara Paje Jovanovića, nastala tokom 20-tih godina prošlog vijeka, ali tek odnedavno poznata stručnoj javnosti, biće predstavljena 6. juna u Atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu.

Otvoren najveći srpski muzej u inostranstvu

SENTANDREJA - Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević i državni sekretar za saradnju sa crkvama i nacionalnim manjinama u Vladi Mađarske Mikloš Šoltes otvorili su u Sentandreji novi Muzej Srpske pravoslavne eparhije budimske, u prisustvu Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja.

Uloga muzeja je i da doprinose miru i suživotu

​BANJALUKA - Suai Aksoi, generalna predsjednica ICOM-a (Međunarodne muzejske organizacije pri UNESCO-u), posjetila je Muzej savremene umjetnosti RS (MSU RS) i Muzej Republike Srpske i tom prilikom upoznala se s radom ove dvije institucije kroz izložbu "Percepcije: Cvijet je najljepši kad je neubran", odnosno projekat "Zmijanjski vez - svjetsko nematerijalno nasljeđe".

Najčitanije