Muzej RS

Đukanović za "Nezavisne": Prošlost moramo sačuvati za budućnost

Meni je važno da prikupim što više podataka o materijalnom i nematerijalnom nasljeđu Republike Srpske, a koje je danas živo, i da ga sačuvamo za buduće generacije. Mislim da je to najispravniji način za nas etnologe. Ako to ne budemo radili, onda će ostati ogromna praznina u vremenu, riječi su ovo Vladimira Đukanovića, muzejskog savjetnika, etnologa i koordinatora Odjeljenja za nematerijalno kulturno nasljeđe u Muzeju Republike Srpske.

Izložba Muzeja RS "Jasenovac - najveći ustaški logor smrti" u Moskvi

BANJALUKA - Multimedijalna izložba "Jasenovac - najveći ustaški logor smrti" Muzeja Republike Srpske otvorena je u online formatu u petak u Izmajlovskom Kremlju u Moskvi. Autor izložbe je viši kustos istoričar Milenko Đorđević, a izložba će biti predstavljena u okviru Međunarodnog projekta "Tragedija. Prevazilaženje. Podvig. 1418 koraka do pobjede".

Muzej savremene umjetnosti RS nosilac regionalnog projekta

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske postao je nosilac projekta "Teritorija kulture: Kako skrenuti sa puta i naći se na pravom mjestu?" čiji je cilj stvaranje istraživačke platforme usmjerene na razvoj kreativnog i otvorenog dijaloga namijenjenog mladima.

Legende i istine o crkvama brvnarama

Nastavak terenskog istraživanja Etnološkog odjeljenja Muzeja Republike Srpske odnosi se na nematerijalno kulturno nasljeđe, odnosno na legende i istine o "čudesnom prelijetanju" crkava brvnara.

"Locus Suspectus" na poklon MSU RS

BANJALUKA - Zbirka Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske (MSU RS) postala je bogatija za još jedno recentno umjetničko djelo. Naime, umjetnički par "Distruktura", čija je postavka u MSU RS bila realizovana u najtežim okolnostima u jeku pandemije virusa korona, odlučio je da multimedijalnu cjelinu "Locus Suspectus" pokloni muzeju u trajno vlasništvo.

Predstavljena izložba "Povratak u svijet iluzije"

U Muzeju Republike Srpske u Banjaluci večeras je predstavljena izložba "Povratak u svijet iluzije", koja ruši stereotipe i promoviše učenje kroz otkrivanje i neposredan kontakt s naučnim izazovima.

"Story Lines" od 12. marta u Muzeju savremene umjetnosti RS

BANJALUKA - Izložba umjetničkog para "Distruktura" pod nazivom "Story Lines", koja u sebi objedinjuje šest projekata/izložbi koje je ovaj umjetnički par izveo u prethodnih desetak godina, biće otvorena 12. marta s početkom u 19 časova u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci.

Muzej RS na velikoj međunarodnoj izložbi

MOSKVA - Međunarodna izložba "Nepobjedivi", koja je posvećena Danu sjećanja na žrtve holokausta, otvorena je u Muzeju pobjede u Moskvi, a Muzej Republike Srpske kao jedan od partnera učestvuje s izložbom "Koncentracioni logor Jasenovac - najveći ustaški logor smrti".

Više od 700.000 KM za rekonstrukciju zgrade MSU RS i nove sadržaje

BANJALUKA - Vlada Republike Srpske i Ambasadorski fond SAD donirali su više od 700.000 KM za rekonstrukciju zgrade Muzeja savremene umjetnosti Srpske u okviru koje će biti obezbijeđeni i novi muzejski sadržaji.

Humanitarna aukcija slika u Muzeju RS

Muzej Republike Srpske će ugostiti Humanitarnu aukciju slika u organizaciji Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji iz Banjaluke.

Najčitanije