NASA

NASA testira strategiju za bezbjednije slijetanje na Mjesec i Mars

NASA je konstruisala novi sistem koji bi slijetanje na Mjesec i Mars mogao da učini daleko manje rizičnim. Strategija bi trebalo da se testira tokom neke od sljedećih misija, pa je već planirana akcija čiji će cilj biti da se provjere svi elementi koji bi u bliskoj budućnosti mogli da doprinesu većoj bezbjednosti astronauta.

Naučnici: Asteroid će možda pogoditi Zemlju, ali nema mjesta panici

Ova godina svakako nije bila baš dobra. U stvari, većina ljudi bi je radije zaboravilo. Pandemija, nemiri, protesti, požari... Sada i asteroid ide prema nama, ali, srećom, nema mjesta panici.

NASA prati čudnu magnetsku anomaliju iznad Zemlje

NASA aktivno nadgleda čudnu anomaliju u magnetnom polju Zemlje, odnosno ogromno područje nižeg magnetskog intenziteta na nebu između Južne Amerike i jugozapadne Afrike.

NASA prestaje da koristi rasističke nadimke za kosmičke objekte

Agencija NASA je objavila da će prestati sa upotrebom uvredljivih nadimaka koje su kosmički objekti dobijali proteklih decenija, a najpre će biti ukinuti oni koji osnažuju rasizam.

Astronauti NASA opisali povratak iz svemira

Astronauti Bob Binken i Dag Harli opisali su tutnjavu, vrućinu i udare koje su iskusili prilikom povratka iz svemira na letjelici "Kru Dragon".

Jezero s NASA piše istoriju

Ovih dana počeo je projekat Američke aeronautičke i svemirske administracije koji će, kako god da se završi, ispisati novu stranicu svjetske istorije.

Iz NASA objašnjavaju za "Nezavisne": Zašto smo odabrali krater Jezero

PASADENA – Kejti Stak Morgan, zamjenica direktora NASA projekta Mars 2020 i glavni geolog na ovom projektu, koja je imala jednu od ključnih uloga u izboru lokacije slijetanja rovera "Persiverans" na Mars, za "Nezavisne" kaže da joj je bilo jako drago kada su joj kolege javile da su djeca u Jezeru pratila polijetanje rakete koja će rover odvesti na krater Jezero na Marsu.

U Jezeru uzbuđeni povodom lansiranja rovera: Presrećni smo

Načelnica opštine Jezero Snežana Ružičić rekla je povodom lansiranja rovera "Persiverens" na krater na Marsu koji je nazvan po ovoj opštini, da su presrećni i da nisu mogli da vjeruju da je NASA odabrala da njihov rover sleti na Mars na krater koji je dobio ime po maloj opštini iz RS i BiH.

Pratite uživo lansiranje rovera "Persiverens" na krater Jezero na Marsu

Američka svemirska agencija (NASA) danas lansira rover "Persiverens", koji treba da sleti na Mars i to u krater Jezero, koji je ime dobio po ovoj maloj opštini u RS i BiH.

NASA: Zemlji se približava asteroid veličine fudbalskog terena

Američka Nacionalna vazduhoplovna i svemirska administracija (NASA) upozorila je da se Zemlji približava asteroid prečnika od 84 do 190 metara, što je veličina fudbalskog terena.

Najčitanije