NASA

Antarktička ozonska rupa najmanja od kada se mjeri

Antarktička ozonska rupa najmanja je od kada je počelo njeno praćenje 1982. godine, ali uprkos tome što se smanjuje upotreba hemikalija štetnih po ozonski omotač, naučnici objašnjavaju da problem još nije riješen.

NASA odabrala žene za svemirsku šetnju

Američka NASA saopštila je da će dvije žene prvi put samostalno obaviti svemirsku šetnju izvan Međunarodne svemirske stanice (MSS) ove sedmice.

Predstavljena nova svemirska odijela za lakše kretanje

NASA je pokazala dva nova svemirska odijela skrojena za buduće astronaute koji će hodati po Mjesecu ističući razvoj ključnog elementa ubrzanog programa te američke svemirske agencije da se vrati na Mjesec do 2024.

Misija NASA ulila nadu stanovnicima Jezera

Američka svemirska agencija NASA za mjesto za slijetanje misije "Mars rover 2020" odabrala je krater Jezero, koji je naziv dobio po maloj, izrazito nerazvijenoj opštini u Bosni i Hercegovini, a zahvaljujući ovoj misiji prvi put u istoriji odabrani uzorci sa Marsa biće doneseni na Zemlju. U Jezeru na Zemlji nadaju se da je ova misija šansa za razvoj njihove opštine.

Azerbejdžan prvi put domaćin izazova za svemirske aplikacije NASA

BAKU - Najveći svjetski susret programera za NASA svemirske aplikacije biće po prvi put održan u Azerbejdžanu ove godine.

Načelnici opštine Jezero pisala NASA

JEZERO - U ponedjeljak 23. septembra ispred OŠ Vuk Karadžić u Jezeru održaće se svečana primopredaja pisma agencije NASA, koje će načelnici opštine Jezero Snežani Ružičić uručiti ambasador SAD u BiH Erik Nelson.

NASA testira bušilicu za traženje tragova života na Marsu

NASA je do sada jedva „zagrebala površinu Marsa“, pa upravo zbog toga testira autonomnu bušilicu koja će se površinom, te dubinom Crvene planete pozabaviti skoro bez ljudske pomoći.

Bred Pit propitivao astronauta NASA

Holivudska zvijezda Bred Pit intervjuisao je u ponedjeljak astronauta Nase Nika Hejga koji se prevrtao u uslovima nulte gravitacije u Međunarodnoj svemirskoj stanici.

NASA istražuje prvi slučaj kriminala u kosmosu

NASA istražuje prvi slučaj kriminala u kosmosu, prenio je "New York Times". Americki dnevnik piše da je tokom rada na internacionalnoj kosmičkoj stanici jedna astronautkinja svojoj partnerki "ušla" u njen tekući račun, što je prema američkom krivičnom zakoniku teži prekršaj.

NASA: Lista falsifikovana, ali dječak može da se javi

VAŠINGTON, BANJALUKA - Lista na kojoj je navedeno da je projekt Dejana L. iz Broda prihvaćen za lansiranje nanosatelita je fabrikovana, potvrdila je "Nezavisnim" Ane Svit, izvršna direktorica Programa za lansiranje NASA, koja je raspisala konkurs na koji se taj dječak navodno prijavio.

Najčitanije