NASA

NASA traži pomoć: Odaberite ime za novi rover

Učenici širom Amerike, od onih u predškolskom do onih u srednjim školama, predložili su čak 28.000 imena za rover za Mars 2020, koji je konstruisala NASA. Grupa sudija svela je broj prijedloga na polufinalnih 155, a u finalnu trku ušlo je devet imena, piše CNN.

NASA upozorava: Dim iz Australije pravi krug oko svijeta

Očekuje se da dim od požara u Australiji napravi najmanje jedan "pun krug" oko svijeta i da se vrati tamo odakle je krenuo, upozoravaju naučnici iz američke svemirske agencije NASA.

NASA: Otkrivena nova planeta, pronašao je srednjoškolac

NASA je objavila zapanjujuću vijest - otkrila je planetu koja orbitira oko dva sunca, a za to je zaslužan srednjoškolac koji je bio na praksi.

"Džejms Veb" pronalazi kiseonik u dalekom svemiru

Naučnici će ubuduće, sem uočavanja planeta iz drugih galaksija i sunčevih sistema, moći da otkriju da li na nekoj od njih ima kiseonika potrebnog za formiranje života.

NASA predstavila Mars 2020 rover

Mars 2020 rover, koji na Crvenu planetu kreće već 2020. godine, neće biti zadužen za potragu za tragovima života, već će mu osnovni cilj biti da utaba kosmičku stazu za buduće misije sa ljudskom posadom.

NASA šalje rover koji će istraživati krater nazvan po opštini Jezero

​Američka svemirska agencija NASA predstavila je "Mars 2020 rover" koji će biti lansiran u julu, a odredište mu je osušeno korito jezera na Marsu, krater koji je dobio ime po opštini Jezero u Republici Srpskoj.

Asteroid krije tajnu koju niko ne zna razriješiti

Zadnjih godinu dana svemirska letjelica američke svemirske agencije NASA OSIRIS-REx kruži oko povećeg asteroida Benu, koji u redovnim razmacima prolazi neugodno blizu Zemlji.

NASA isključila ruskog kosmonauta kada je uočio NLO

Samoproklamovani espert za NLO Skot Vering tvrdi da je uhvatio čudan detalj dok je pratio uživo prenos NASA, kada je ruski kosmonaut rekao da je zapazio vanzemaljsku letjelicu.

NASA nikad bliže Suncu: Otkriveni zanimljivi detalji o našoj zvijezdi

Sonda Parker približila se dovoljno Suncu kako bi otkrila dosad neviđene fenomene i ponudila dokaze za pojedine pretpostavke, ali i nekoliko iznenađenja.

Nešto neobjašnjivo usklađuje kretnje udaljenih galaksija

Galaksije koje su međusobno udaljene milionima svjetlosnih godina povezane su nevidljivom mrežom masivnih intergalaktičkih struktura zbog kojih se sinhronizuju na načine koje, zasad, ne može objasniti moderna astrofizika.

Najčitanije