NASA

Simulacija NASA pokazala da se ne može spriječiti udar velikog asteroid

Velika simulacija koju je izvršila NASA pokazuje da čovječanstvo trenutno nije u stanju da se zaštiti od udara velikog asteroida i da je jedino rješenje - evakuacija stanovništva sa mjesta na kome će doći do udara.

Bil Nelson imenovan za novog šefa NASA

Bivši američki astronaut i bivši senator savezne države Florida BillNelson imenovan je za novog predsjednika Nacionalne svemirske agencije (NASA).

Rover na Marsu prvi put napravio kiseonik

Rover NASA "Prezervans" transformisao je ugljen-dioksid iz Marsove atmosfere i pretvorio ga u kiseonik, što je prva transformacija urađena na drugoj planeti, saopštila je NASA.

Kakve bi posljedice po zdravlje ljudi imalo putovanje na Mars

Sljedeći veliki iskorak u istraživanju svemira bi trebalo da bude ljudska misija na Mars, a NASA očekuje da će čovjek prvi put sletjeti na Crvenu planetu za nešto više od deset godina. Ali svemir je vrlo neprijateljsko okruženje za čovjeka, počev od izostanka gravitacije, preko štetnog zračenja do nepostojanja izmjene dana i noći, te se postavlja pitanje kakve posljedice će na astronaute ostaviti ovaj izlet na Mars.

Na Jupiteru snimljena neobična polarna svjetlosti

Svemirska ljetelica "Juno" Američke svemirske agencije NASA snimila je neobične prstenaste polarne svjetlosti koje trepere nad polovima Jupitera. Naučnici još uvijek nemaju dovoljno saznanja kako bi objasnili ovaj fenomen.

Rover Curiosity objavio selfi s Marsa

Početkom marta NASA rover Curiosity počeo se približavati impresivnoj formaciji stijenja visokoj oko šest metara koju su naučnici nazvali "Mont Mercou".

NASA: Asteroid Apofis neće udariti Zemlju za 100 godina

Iz američke svemirske agencije NASA saopšteno je da u narednih 100 godina nema izgleda da bi asteroid Apogis mogao da udari o Zemlju.

NASA testirala motor najmoćnije raketu na svijetu

NASA je u četvrtak uspješno testirala glavni motor najmoćnije rakete na svijetu - Space Launch System (SLS).

Stigao prvi snimak sa Marsa

Prvi video-zapis sa Marsa, zahvaljujući NASA roveru "Perseverance" koji je sletio na krater Jezero poslat je sa Crvene planete.

Ogroman asteroid proći će blizu Zemlje u martu

Asteroid veličine 1,7 kilometara, koji je duplo veći od najveće zgrade na svijetu, Burdž Kalife u Dubaiju, proći će u martu na 1,93 miliona kilometara od Zemlje, saopštila je NASA.

Najčitanije