NASA

NASA-ina letjelica Voyager 2 napustila Sunčev sistem

NASA-ina letjelica Voyager 2 napustila je Sunčev sistem, objavila je danas Američka svemirska agencija.

Naučnik NASA: Vanzemaljci bi mogli izgledati drukčije nego što mislimo

Silvano P. Kolombano, u sektoru NASA za inteligentne sisteme tvrdi da trenutno poimanje vanzemaljaca ne sagledava baš sve mogućnosti.

NASA stigla do asteroida koji bi mogao da udari u Zemlju

Poslije dvogodišnjeg jurenja, Nasina sonda stigla je do asteroida Benua. Robotski istraživač Oziris-Reks u ponedjeljak se udaljio 19 kilometara od svemirske letjelice, a u asteroidovu orbitu trebalo bi da uđe do kraja godine. Nijedna svemirska letjelica nikada do sada nije prišla jednom takvom tijelu.

“Oziris–Reks” stigao do asteroida

Nakon dvogodišnjeg putovanja, Nasina letjelica “Oziris–Reks” stigla je do asteroida Benu. Njena misija u narednih godinu dana će biti da kruži oko svemirskog tijela, poslije čega će pokušati da sleti na površinu, uzme uzorak i vrati se nazad na Zemlju.

NASA zabranila Masku da javno puši travu i pije viski

"Ako Elon Mask želi da šalje Amerikance u svemir, ne smije više na podkastu da puši travu i pije viski“, rekao je Džim Bridenstine, direktor svemirske agencije NASA.

NASA objavila sliku površine Marsa

NASA bespilotna letjelica InSight sinoć je sigurno sletjela na Mars kako bi započela svoju dvogodišnju misiju kao prvi ljudski objekt dizajniran da istraži duboku unutrašnjost te planete. NASA je objavila i novu fotografiju koja prikazuje površinu Marsa.

Lender "Insajt" uspješno sletio na Mars

Nasina letjelica Insajt (InSight) uspješno je sletjela na površinu Marsa nešto prije 21 sat po našem vremenu.

NASA želi ljude na Marsu za 25 godina

Smrtonosna radijacija iz svemira, moguć gubitak vida, atrofija kostiju. To je sam dio izazova koje naučnici moraju prevladati prije nego što neki astronaut stupi na Mars.

Raketa sa zalihama polijeće ka orbitalnoj stanici

Raketa bez ljudske posade biće lansirana sa zalihama ove sedmice sa Virdžinijskih ostrva prema Međunarodnoj svemirskoj stanici, saopštili su zvaničnici američke Nase.

NASA objavila prvi 8K ultra HD video iz svemira

Rijetki su imali priliku ili će u budućnosti uspjeti otputovati u svemir, a za one kojima će to ostati samo san, američka svemirska agencija NASA je na neki način ponudila alternativu.

Najčitanije