NASA

Letjelica NASA po prvi put zabilježila marsotres

Robotska letjelica NASA "InSight", koja se od novembra prošle godine nalazi na Marsu, zabilježila je blagi potres na Crvenoj planeti.

Profesorica iz BiH i njeni učenici postali dio NASA programa

Mala grupa naučnika koju predvodi Amna Dervišagić, profesorica fizike iz Opće gimnazije Bosanska Krupa, uspjela je ostvariti saradnju sa NASA, najznačajnijom i najpoznatijom agencijom koja se bavi istraživanjem svemirskih prostranstava i za sada nepoznanica. Od NASA su dobili i zvaničnu potvrdu da je njihov projekat dobio zeleno svjetlo.

NASA eksperimentom uplašila Norvežane

Misteriozna svjetla pojavila su se iznad Norveške, ostavljajući lokalno stanovništvo zbunjeno i izazivajući spekulacije o potencijalnoj NLO aktivnosti.

Astronauti zamijenili baterije orbitalne stanice

Astronauti su tokom svemirske štenje vršili zamjenu baterija i kablova na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

NASA potvrdila povratak na Mjesec 2024. i let na Mars 2033. godine

Let i povratak s Marsa moguć je samo kada je planeta na istoj strani Sunca kao i Zemlja, što otprilike biva svakih 26 mjeseci i dogodiće se 2031, zatim 2033. itd.

Raketni test ugrozio orbitalnu stanicu

VAŠINGTON - NASA je saopštila da je uništavanje indijskog satelita u orbiti "užasna stvar" koja bi mogla da ugrozi Međunarodnu svemirsku stanicu /MSS/.

NASA plaća 16.500 evra za boravak u krevetu i gledanje tv

VAŠINGTON - NASA volonterima plaća 16.500 evra za gledanje televizije u krevetu dva mjeseca, kako bi testirala prednosti vještačke gravitacije.

Svemirska odijela prevelika za žene

​Planirana prva svemirska šetnja kompletno ženskog tima otkazana je zbog problema sa svemirskim odijelom, saopštila je američka NASA.

Objavljena posljednja fotografija sa Marsa

Prije nego što je zauvijek utihnuo, rover svemirske agencije NASA "Opportunity" dobro je pogledao još jednom oko sebe i snimio svoju posljednju, oproštajnu fotografiju krajolika Marsa, piše "Science Alert".

NASA utvrdila kretanje vode na Mjesecu

Naučnici su dugo vjerovali da na Mjesecu nema vode u tečnom stanju, te da se na satelitu nalaze tek mali džepovi sa ledom. Jedno otkriće od prije 10 godina promijenilo je ova ujverenja, budući da se još tada ustanovilo da na Mjesečevoj površini ima vode.

Najčitanije