NASA

NASA će svako pola godine praviti nove mape svemira

Dvogodišnja misija Spectro-Photometer for the History of the Universe, Epoch of Reionization and Ices Explorer (SPHEREx) krenuće 2023. godine i raspolagaće proračunom od 242 miliona američkih dolara. Predvodiće je Džejms Boka sa California Institute of Technology.

NASA će nastaviti da koristi ruski Sojuz

MOSKVA - Američka Nacionalna vazduhoplovna i svemirska administracija (NASA) nastaviće da koristi ruske svemirske brodove Sojuz za prevoz astronauta do Međunarodne svemirske stanice (MSS), izjavio je generalni direktor ruske korporacije "Roskosmos" Dmitrij Rogozin.

NASA letjelica stiže do Ultima Thule, već očitala nešto neobično

NASA letjelica New Horizons (Novi horizonti) uskoro će se približiti dalekom zamrznutom svijetu koji se nalazi iza Plutona.

Slavni astronaut: Glupo slati ljude na Mars

Astronaut, Bil Anders, jedan od prvih ljudi koji su letjeli oko Mjeseca, izjavio je kako je "glupo" planirati ljudske misije na Mars.

NASA šalje nuklearnog robota da traži vanzemaljce?

Naučnici, uključujući i istraživače u NASA predložili su plan da se napravi nuklearna robotska bušilica koja bi trebalo da kopa duboko u središte Jupiterovog mjeseca Evropa, a u nadi da će tamo naći vanzemaljce.

NASA: Saturn ubrzano gubi prstenove

Prema najnovijim istraživanjima planeta Saturn velikom brzinom gubi svoje prstenove, objavila je NASA.

Sonda InSight s Marsa objavila slike urađene robotskom rukom

Sonda InSight američke svemirske agencije NASA objavila je prve fotografije s Marsa urađene robotskom rukom koja drži kameru.

NASA-ina letjelica Voyager 2 napustila Sunčev sistem

NASA-ina letjelica Voyager 2 napustila je Sunčev sistem, objavila je danas Američka svemirska agencija.

Naučnik NASA: Vanzemaljci bi mogli izgledati drukčije nego što mislimo

Silvano P. Kolombano, u sektoru NASA za inteligentne sisteme tvrdi da trenutno poimanje vanzemaljaca ne sagledava baš sve mogućnosti.

NASA stigla do asteroida koji bi mogao da udari u Zemlju

Poslije dvogodišnjeg jurenja, Nasina sonda stigla je do asteroida Benua. Robotski istraživač Oziris-Reks u ponedjeljak se udaljio 19 kilometara od svemirske letjelice, a u asteroidovu orbitu trebalo bi da uđe do kraja godine. Nijedna svemirska letjelica nikada do sada nije prišla jednom takvom tijelu.

Najčitanije