NATO

Izvori: NATO nakon skoro dvije decenije okončao misiju u Avganistanu

BRISEL - Sjevernoatlantska alijansa okončala je svoju misiju u Avganistanu nakon skoro dvije decenije, izjavilo je danas nekoliko diplomatskih i vojnih izvora, prenosi njemačka novinska agencija DPA.

Svi američki i NATO vojnici napustili bazu Bagram u Avganistanu

KABUL - Svi vojnici SAD i NATO saveza napustili su vazduhoplovnu bazu Bagram u Avganistanu, rekao je danas agenciji AFP američki vojni zvaničnik, što je najava potpunog povlačenja u najskorije vrijeme stranih trupa iz ove zemlje nakon dvije decenije rata.

Dodikova savjetnica: Deklaracija ne mijenja poziciju BiH u vezi sa NATO

Savjetnica predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Ana Trišić Babić izjavila je Srni da je na današnjem Samitu Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi u Antaliji usvojena deklaracije u kojoj je pružena podrška evropskoj perspektivi regiona i potvrđeno opredjeljenje učesnica SEECP-a za saradnju sa NATO savezom.

Kominike samita NATO: Oštar stav prema Kini

BRISEL - Lideri NATO saveza upozorili su da Kina predstavlja "sistemske izazove" i zauzeli oštar sav prema Pekingu u kominikeu koji je usvojen na prvom samitu predsjednika SAD Džozefa Bajdena.

Merkel: Biće diskusije o Rusiji i Kini

BRISEL - Lideri NATO zemalja razgovaraće na samitu u Briselu o temama među kojima su izazovi koje predstavljaju Rusija i Kina, rekla je danas njemački kancelar Angela Merkel.

NATO pruža podršku miru u operacijama širom svijeta

BRISEL - Na prostorima zapadnog Balkana NATO je uglavnom poznat po misijama IFOR, SFOR i KFOR, koje su obilježile drugu polovinu devedesetih godina nakon ratova na ovim prostorima, ali manje su poznate druge misije koje ova alijansa i danas ima širom svijeta, o kojima ćemo danas govoriti.

Šta će NATO tražiti od Bajdena

BRISEL - Lideri NATO će u ponedjeljak, na samitu u Briselu, tražiti uvjeravanja od američkog predsjednika Džoa Bajdena da Alijansa može da računa na podršku SAD, svog najmoćnijeg člana, nakon što je četiri godine bila na udaru kritika bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa.

Zajednička komisija raspravljala o putu ka NATO

SARAJEVO - Članovi Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost PS BiH na posljednjoj sjednici razmatrali su status i realizaciju dokumenta Program reformi BiH, ali bilo je rasprave i o putu naše zemlje ka NATO-u.

Objavljen Program reformi: Dokument pun opštih mjesta bez konkretnih planova

BANJALUKA, SARAJEVO - Bosna i Hercegovina pripremila je Program reformi, novi dokument koji bi trebalo da bude upućen u centralu NATO-a u Briselu u sklopu dogovorene saradnje između BiH i ove vojnoodbrambene alijanse.

Započela NATO vježba Defender Europe

Jedna od najvećih vježbi NATO, pod rukovodstvom oružanih snaga SAD, započela je uz učešće 28000 vojnika iz 26 zemalja članica NATO i tzv. „Kosovskih snaga bezbjednosti“.

Najčitanije