NATO

SzP: Radmanović gurnuo Srpsku u NATO

BANJA LUKA - "Nekoliko mjeseci nakon što je Srbija donijela odluku o vojnoj neutralnosti, SNSD je poveo Srpsku u potpuno drugom smjeru, u NATO - Nebojša Radmanović je kao tadašnji glavni predstavnik Republike Srpske u Sarajevu potpisao u junu 2009. formalni zahtjev BiH za Akcioni plan za članstvo u NATO (MAP)", podsjeća Savez za pobjedu.

Zaev: Vrijeme je za odluku

SKOPLJE - Premijer Zoran Zaev poručio je građanima da Makedonija ponosno ulazi u NATO i EU i da je "vrijeme za odluku".

U oktobru prve tužbe zbog bolesti izazvanih bombardovanjem

BEOGRAD - Predsjednik Udruženja građana "Osiromašeni uranijum" Sreto Nogo, koji je pokrenuo inicijativu da se tuže zemlje NATO i da građani dobiju odštetu, izjavio je da očekuje da prve tužbe budu napisane u oktobru.

Crnadak: U BiH ne postoji konsenzus za članstvo u NATO

SARAJEVO - Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak rekao je novoimenovanom komandantu NATO štaba u Sarajevu brigadnom generalu Marti Bisel da u BiH ne postoji konsenzus za punopravno članstvo u NATO-u, ali da partnerstvo sa Alijansom, uključujući razvoj saradnje i učešće u zajedničkim međunarodnim vojnim operacijama, ima podršku svih struktura vlasti u BiH.

Rama: NATO gradi bazu za Zapadni Balkan u Albaniji

TIRANA - NATO planira da izgradi vazduhoplovnu bazu za Zapadni Balkan u Albaniji, tvrdi albanski premijer Edi Rama.

Amerika ubrzava isporuku naoružanja članicama NATO koje koriste rusko oružje

VAŠINGTON - Američki senatori namjeravaju da ubrzaju proces isporuke američkog oružja zemljama-članicama NATO kako bi smanjili njihovu zavisnost od ruskog naoružanja, navodi se u novom prijedlogu zakona o antiruskim mjerama.

Sudbina puta BiH ka NATO-u: MAP čeka izbore

BANJALUKA - Bosna i Hercegovina još nije demonstrirala dovoljan nivo ozbiljnosti odbrambenih politika na državnom nivou da bi mogla aktivirati Akcioni plan za članstvo u NATO-u (MAP), rekao je izvor "Nezavisnih" upućen u ovu problematiku.

Britanci digli "tajfune", ruski bombarder u prostoru NATO

LONDON - Britanska kraljevska avijacija digla dva aviona "tajfun", kako bi presrela ruski bombarder koji se približio vazdušnom prostoru pod kontrolom NATO.

O aktiviranju MAP-a odlučivaće članice Alijanse

SARAJEVO - Komandant NATO štaba u Sarajevu brigadni general Marti Bisel izjavila je da je pitanje aktiviranja Akcionog plana za članstvo /MAP/ za BiH politička odluka koju moraju donijeti zemlje članice Alijanse, a da će Štab u Sarajevu nastaviti pružati podršku u približavanju BiH NATO-u, ukoliko to BiH zaista želi.

Kako je NATO namjeravao da uništi SSSR

Plan zapadnih saveznika u slučaju opšteg rata sa Sovjetskim savezom mijenjao se tokom godina po završetku Drugog svjetskog rata, a glavni cilj bio je da se zaustavi pretpostavljeni silovit kopneni nalet Varšavskog pakta.

Najčitanije