NATO

Moskva: Reagovaćemo nakon ulaska Švedske u NATO

MOSKVA - Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da će nakon ulaska Švedske u NATO biti prinuđeni na uzvratne korake vojno-tehničke prirode, a konkretne mjere će zavisiti od toga da li će na teritoriji Švedske biti razmješteno udarno naoružanje Alijase.

Erdoan: Nećemo dozvoliti ulazak Finske i Švedske u NATO

ANKARA - Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan rekao je danas da njegova zemlja neće dozvoliti pridruživanje Finske i Švedske NATO savezu.

Slovačka podržava članstvo Finske i Švedske u NATO

BRATISLAVA - Slovačka će nedvosmisleno podržati članstvo Finske i Švedske u NATO ukoliko vlasti tih zemalja donesu odluku o ulasku u alijansu, izjavio je slovački ministar spoljnih poslova Ivan Korčok.

NATO: Ne želimo direktan sukob sa Rusijom

VAŠINGTON - Pružajući podršku Ukrajini i jačajući sopstvenu odbranu, NATO nastoji da minimizuje rizike od direktnog sukoba sa Ruskom Federacijom, izjavio je danas zamjenik generalnog sekretara alijanse Mirča Džoana.

NATO će stići i na Daleki istok

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg najavio je da će NATO pojačati prisustvo svojih snaga oko Švedske i na Baltičkom moru sve dok ova država zvanično ne aplicira za članstvo u bloku.

Putin: NATO nije htio da nas čuje

MOSKVA - Vladimir Putin, predsjednik Rusije, u svom govoru na Crvenom trgu u Moskvi, na obilježavanju 77. godišnjicu pobjede u Velikom otadžbinskom ratu, poručio je da NATO članice nisu željele da čuju Rusiju.

SAD: Zaštitićemo Švedsku i Finsku

VAŠINGTON - Sjedinjene Američke Države su uvjerene da mogu da riješe sve bezbjednosne probleme koje bi Švedska i Finska mogle imati u periodu između podnošenja zahtjeva za članstvo u NATO-u i prijema u tu organizaciju, saopštila je Bijela kuća.

Zaharova: Finska i Švedska postaju prostor za konfrontaciju

​MOSKVA - U slučaju da se Finska i Švedska pridruže NATO-u postaće prostor za konfrontaciju Alijanse sa Rusijom, rekla je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Marin: Ključno što prije ratifikovati prijem u NATO

KOPENHAGEN - Finska, koja razmatra podnošenje prijave za članstvo u NATO savezu, smatra da je kratak period ratifikacije ulaska važan za njenu bezbjednost, rekla je danas premijer Sana Marin.

Šolc: Podržaćemo širenje NATO-a

BERLIN - Njemačka će podržati pristupanje Finske i Švedske NATO-u, izjavio je njemački kancelar Olaf Šolc, nakon što su dvije nordijske zemlje pokazale zainteresovanost za pridruživanje Alijansi, uprkos decenijama neutralnosti.

Osim što je najjača vojna alijansa, NATO ima najjače resurse za istraživanje

BRISEL, BANJALUKA - Manje je poznato u javnosti da NATO alijansa ima najveću i najorganizovaniju mrežu za nauku i tehnologiju, koja uvezuje sve zemlje članice Alijanse i partnere, a angažovana je u svim sferama nauke i tehnologije, od psihologije i sociologije, pa do oblasti koje se bave najsavremenijim i najnovijim istraživanjima u oblasti vještačke inteligencije i kvantne tehnologije.

Švedska ne planira referendum o članstvu u NATO: "Loša ideja"

STOKHOLM - Švedska vlada ne planira da održi referendum ako parlament podrži prijedlog zahtjeva za članstvo te zemlje u NATO, rekla je danas premijerka Magdalena Anderson.

Plenković pozvao Milanovića da sam blokira Finsku i Švedsku

ZAGREB - Hrvatski premijer Andrej Plenković pozvao je danas predsjednika Zorana Milanovića, da sam blokira priključenje Finske i Šedske kada, kako je rekao, već sjedi na samitima NATO, da ne čeka da to uradi hrvatski parlament.

Oglasile se ambasade Finske i Švedske nakon Milanovićeve izjave

SARAJEVO - Šef misije u Ambasadi Finske zadužen za Hrvatsku i BiH nije htio da komentariše izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića o mogućoj blokadi ulaska te zemlje u NATO, dok iz Ambasade Švedske u BiH kažu da je Švedska aktivna zemlja partner NATO-a s kojim ima duboku saradnju i da nastavljaju i dobru saradnju s Hrvatskom na bilateralnom planu i unutar Evropske unije.

Lavrov: Situacija u Ukrajini rezultat neobuzdanog širenja NATO

MOSKVA - Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da je generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu rekao da je situacija u vezi sa Ukrajinom u velikoj meri rezultat neobuzdanog širenja NATO-a.

Najčitanije