NATO

Dodik: U Briselu o evropskom putu BiH, nikako o NATO

BANJALUKA - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je sastanak u Briselu sa čelnim ljudima Evropske unije ranije dogovoren, te da će biti iskorišten za razgovore o evropskom putu BiH o kojem postoji konsenzus, a nikako za priču o NATO integracijama.

Tramp: Podržavam NATO 100 odsto

VAŠINGTON - Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je da podržava "NATO 100 odsto", ali je ponovio da ostale zemlje članice treba da povećaju svoje vojne troškove.

Šarović: O godišnjem nacionalnom programu da se izjasni i Srpska

SARAJEVO - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Mirko Šarović izjavio je danas da zagovara stav da o Prijedlogu godišnjeg nacionalnog programa BiH 2018-2019. godine treba da se izjasne svi relevanti učesnici u procesu približavanja NATO-u, uključujući i predstavnike Republike Srpske.

Čubrilović: Članstvo BiH u EU uslovljeno putem ka NATO-u

BANJALUKA - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je danas u Banjaluci da je evropski put BiH uslovljen putem ka NATO-u, jer su za BiH postavljeni uslovi koji nisu važili za druge zemlje.

Lavrov: Rusija ne može da se složi s ulaskom BiH u NATO

MOSKVA - Rusija ne može da se složi sa pristupanjem BiH NATO, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Petković: Nemoguć Komšićev uslov koji znači politiku podjela

BANJALUKA - Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković ocijenio je da je izjava člana Predsjedništva BiH Željka Komšića da neće biti izbora predsjedavajućeg Savjeta ministara prije nego što se kaže "da" za Akcioni plan za članstvo u NATO, nemoguć uslov koji znači politiku podjela.

Plan za NATO uveo u blokadu

SARAJEVO - Sve izvjesnija je blokada na nivou zajedničkih institucija BiH, a cijeli zastoj, čini se, izazvalo je neusvajanje nacionalnog godišnjeg plana za NATO i zbog toga je sve izvjesnije da će se tehnički mandat trenutnog sastava Vijeća ministara BiH odužiti, jer Predsjedništvo BiH još nije uputilo prijedlog za predsjedavajućeg.

Makedonija od sad Republika Sjeverna Makedonija

Makedonski parlament je dvotrećinskom većinom glasova usvojio amandman kojim je ta država preimenovana u Republiku Sejvernu Makedoniju, kao što je i dogovoreno Prespanskim sporazumom sa Grčkom. Premijer Zoran Zaev rekao da je riječ o teškoj, ali ozbiljnoj i odgovornoj odluci.

NATO čizma (još) neće gaziti u BiH

SARAJEVO, BANJALUKA - Uslovljavanje imenovanja i donošenja pojedinih odluka putem BiH ka NATO-u te sve veći pritisci da BiH nastavi put ka ovom vojnom savezu, u narednom periodu dovešće do usložnjavanja političke situacije, dodatnih tenzija i oštre polemike političkih lidera u BiH.

Stoltenberg: Alijansa spremna i na vojne mjere, ali dijalog sa Rusijom je prioritet

OSLO - NATO je spreman da preduzme vojne mjere radi rješavanja pitanja Sporazuma o nuklearnim raketama srednjeg dometa /INF/, iako je dijalog sa Rusijom i dalje preferirana opcija, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Najčitanije