NATO

Koje efekte bi BiH imala od NATO: Trajni mir najbolji poziv investitorima

Dok domaći političari vode borbu za i protiv članstva Bosne i Hercegovine u NATO-u, gotovo da se u potpunosti, a po nepisanom pravilu, zaobilazi analiza potencijalnih ekonomskih efekata tog čina. Naime, zvanični ekonomski pokazatelji ukazuju na to da je u zemljama istočne Evrope došlo do velikog priliva stranih direktnih investicija nakon što su postale članice NATO-a.

Zajednička vježba OS BiH i Vojske Srbije po NATO standardima

SARAJEVO - Usaglašenu odluku o bilateralnoj zajedničkoj vojnoj vježbi Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Vojske Republike Srbije Predsjedništvo BiH donijelo je 19. novembra, dva dana uoči 25. godišnjice parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Švedska bi mogla uskoro u NATO?

BANJALUKA, STOKHOLM - Švedska, jedna od svega nekoliko vojno neutralnih zemalja u Evropi, prvi put u svojoj istoriji bi mogla donijeti odluku o učlanjenju u NATO.

Rusi u zajedničkim vježbama s NATO poslije 10 godina

MOSKVA - Brodovi ruske mornarice će prvi put poslije deset godina održati zajedničke vojne vježbe sa zemljama NATO, uključujući SAD i Veliku Britaniju, manevri će biti održani u februaru u blizini obale Pakistana, saopštila je danas pres-služba Crnomorske flote Rusije.

General Vilijam Edvards: NATO očekuje program reformi za 2021.

Odlazeći komandant NATO štaba u Sarajevu brigadni general Američke vojske Vilijam Edvards ističe da Alijansa ostaje predana nastavku pružanja podrške Bosni i Hercegovini.

NATO razmatra predložene reforme

BRISEL - Ministri spoljnih poslova NATO-a danas će prvi put razgovarati o novom stručnom izvještaju o nizu prijedloga za reforme čiji su autori članice Alijanse.

Neophodna modernizacija NATO-a

SARAJEVO, BANJALUKA - Prioritet NATO saveza u narednih deset godina, odnosno do 2030. godine, biće da ostane jak vojni savez, da politički ojača i da zauzme globalniji pristup.

Američke NATO trupe se neće povući sa KiM

SEVERNA MITROVICA - Američke trupe neće biti povučene sa Kosova i Metohije, iako je Pentagon započeo planirano povlačenje američkih trupa iz Iraka i Avganistana.

Poslanica Bundestaga: NATO štitio kriminalce iz OVK

BERLIN - Poslanica turskog porijekla u njemačkom Bundestagu Sevim Dagdelen iznijela je optužbe na račun bivše OVK i njenih lidera, ali i na račun NATO, navodeći "da je prekršio međunarodno pravo podržavajući OVK kriminalce".

Odnosi između EU i NATO-a ključni za bezbjednost BiH

SARAJEVO, BANJALUKA - Bez obzira na to da li će BiH odlučiti da postane punopravna članica NATO-a ili ne, NATO je alijansa čija će uloga i te kako biti relevantna za bezbjednosnu politiku BiH, posebno u kontekstu odnosa NATO-a i EU.

Najčitanije