NDH

Sjeverna Makedonija: Poništena sporna markica, smijenjen filatelistički savjet

SKOPLJE - Premijer Sjeverne Makedonije Oliver Spasovski smijenio je čitav filatelistički savjet, a poništena je i sporna poštanska markica na kojoj je predstavljena karta Nezavisne Države Hrvatske (NDH), izjavio je ambasador BiH u Skoplju Dragan Jaćimović.

Pošta Sjeverne Makedonije se izvinila zbog markice sa kartom NDH

SKOPLJE - Pošta Sjeverne Makedonije izvinila se danas zbog puštanja u upotrebu poštanske marke s mapom Hrvatske u granicama kvinslinaske nacističke Nezavisne Države Hrvatske (NDH) iz Drugog svetskog rata, prenosi portal Plusinfo.

S. Makedonija objavila markicu sa kartom NDH u proširenim granicama

BEOGRAD - Sjeverna Makedonija izdala je povodom Dana pobjede nad fašizmom poštansku marku sa kartom Nezavisne Države Hrvatske (NDH) u proširenim granicama.

HOS-ovci obilježili godišnjicu osnivanja NDH uprkos epidemiji

ZAGREB - Uprkos širenju virusa korona u Splitu su HOS-ovci obilježili danas dan osnivanja IX bojne, na nadvožnjaku na ulazu u grad osvanuo je transparent s natpisom "Sretan dan državnosti" uz kartu NDH, a svoj doprinos 10. aprilu dao je i predsjednik veterana specijalne policije BATT, piše zagrebački nedjeljnik Novosti.

Okačili transparent NDH u Splitu: "Sretan dan državnosti"

SPLIT - U jeku pandemije virusa korona, u Splitu je postavljen transparent povodom osnivanja na današnji dana 1941. u Drugom svjetskom ratu fašističke, zločinačke i kvislinške Nezavisne Države Hrvatske, prenio je zagrebački portal Index.

Linta: Genocidna tvorevina NDH osnovana prije 79 godina

BEOGRAD - Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta podsjetio je da je 10. aprila 1941, u Drugom svjetskom ratu osnovana ustaška pronacistička "genocidna tvorevina Nezavisna država Hrvatska".

Vatikan otvara arhiv sa dokazima o saradnji Stepinca i NDH

Kada 2. marta Vatikan otvori arhive iz ratnog pontifikata pape Pija 12. mnoge tajne, pa i ona oko aktivne saradnje kardinala Alojzija Stepinca i zločinačke NDH, biće napokon riješene. Već do kraja ove godine rezervisane su sve stolice u arhivu gdje će naučnici proučavati milione stranica koje se čuvaju u arhivu iz vremena Drugog svjetskog rata, podijeljenih u 121 tematsku cjelinu, pišu "Novosti".

Škoro: NDH nije bila samo fašistička tvorevina

SPLIT - Kandidat za predsjednika Hrvatske Miroslav Škoro izjavio je da NDH nije bila samo fašistička tvorevina, iako istorijske činjenice kažu da je bila.

"Vatikanske arhive kriju broj Srba ubijenih u NDH"

BEOGRAD - Istoričar Vladimir Umeljić izjavio je da se broj žrtava u ustaškom logoru Jasenovac sigurno mjeri stotinama hiljada, ali da brojkama ne treba licitirati, a statistikom će se, smatra, "moći baratati" ako se jednog dana desi čudo i otvore vatikanske arhive.

Svjedočenje ustaše o zločinima: Mučio sam i ubijao Srbe na sve načine

Među dokumentima Dinarske četničke divizije u Vojnom arhivu u Beogradu, nalazi se i zapisnik sa saslušanja ustaše Ante M. Gojčete, koji ima šest gusto kucanih stranica.

Najčitanije