NDH

Vlada Austrije zabranjuje i ustaške simbole

BEČ- Austrijska vlada usvojila je danas izmjenu zakona kojom se proširuje lista zabranjenih simbola, koja sada obuhvata i ustaška obilježja.

Splitski "istoričar" tvrdi da su Srbi izvršili genocid u NDH

BEOGRAD - U nizu skandaloznih djela objavljenih u Hrvatskoj u kojima se minimizuju srpske žrtve, a opravdava i rehabilituje ustaštvo, splitski "istoričar" Stjepan Lozo u knjizi "Ideologija i propaganda velikosrpskoga genocida nad Hrvatskom" tvrdi da su tokom Drugog svjetskog rata Srbi počinili zločine u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH), prenose "Večernje novosti".

Hrvat tvrdi da zna sve lokacije zakopanog ustaškog blaga

ZAGREB - Hrvat Ilija Mamić tvrdi da zna sve lokacije na kojima je zakopano zlato koje su ustaše za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske opljačkale od svojih žrtava.

Istoriju NDH predavaće žena koja negira zločine nad Srbima

ZAGREB - Prema službenoj stranici Hrvatskih studija Univerziteta u Zagrebu, istoriju ustaške Nezavisne Države Hrvatske /NDH/ na toj instituciji trebalo bi da predaje istoričar Vlatka Vukelić, koja negira zločine nad srpskom djecom u NDH.

Korb: NDH nije izvršila genocid u Jasenovcu i nije stradalo 700.000 Srba

ZAGREB -- Vodeći svjetski stručnjak za NDH Aleksander Korb smatra da je srpska strana preuveličala broj stradalih Srba u Jasenovcu, odnosno da ih nije stradalo 700.000.

Pretpremijerno prikazan film "Dianina djeca"

U okviru manifestacije "Dani sjećanja" u Banjaluci je prikazan dokumetarni film "Dianina djeca", autorke Slađane Zarić, u produkciji Radio-televizije Srbije, koji govori o Diani Budisavljević, koja je za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske spasila između 7.000 i 12.000 srpske djece iz ustaškog logora Jasenovac.

Ustaše se postrojavaju u Splitu

SPLIT - Pripadnici HOS-a će danas, na dan osnivanja takozvane Nezavisne Države Hrvatske, postrojiti se u Splitu ispred spomenika u naselju Split 3.

Ivanišević: Cilj NDH bio progon pravoslavnog stanovništva

BEOGRAD - Prije 77 godina, 10. aprila 1941. godine, osnovana je Nezavisna Država Hrvatska (NDH), fašistička tvorevina u kojoj su svi Srbi bili stavljeni van zakona i izloženi opštem progonu, ubistvima i genocidu, a stradalo je 53 odosto srpskog stanovništva.

U Beogradu se čuvaju zapisi o zločinima katoličkih sveštenika

BEOGRAD - Zapisnici o odnosima Nezavisne Države Hrvatske (NDH) i njenih saveznika, odnosno o saznanjima Vatikana o počinjenim zločinima sveštenika Katoličke crkve, nalaze se u Arhivu Ministarstva spoljnih poslova Srbije, pišu "Večernje novosti".

Zagreb želi da iz Srbije "izvuče" arhivu o NDH

BEOGRAD - Hrvatska već duže vrijeme preko Komisije za suksesiju pokušava da dođe do dokumentacije o Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH) koja je pohranjena u arhivima u Beogradu, pišu "Večernje novosti".

Najčitanije