Nacisti

Njemačka krajnje desna grupa "planirala napade na džamije"

BERLIN - Pripadnici krajnje desičarske grupe uhapšeni u Njemačkoj planirali su napade na džamije, političare i azilante, javljaju lokalni mediji.

Posvetio život lovu na naciste

Prošlo je 75 godina od oslobođenja Aušvica, a pojedini nacisti koji su tokom rata činili strašne zločine i dalje žive, nekažnjeno. Zato je Efraim Zurof, direktor "Simon Vizental" centra u Jerusalimu odlučio da posveti svoj život pronalasku ovih ljudi, baš kao što je svojevremeno pronašao i zločinca Lasla Čatarija.

Njemačka vratila tri slike koje su opljačkali nacisti

​Njemačka vlada vratila je danas tri umjetnička djela potomku jevrejskog francuskog kolekcionara, koji ih je posjedovao do smrti 1941. godine u nacistički okupiranoj Francuskoj.

Prijetnje smrću političarima na istoku Njemačke

BERLIN - U njemačkoj saveznoj pokrajini Tiringiji su uoči lokalnih izbora koji se održavaju u nedjelju učestale prijetnje smrću istaknutim političarima.

Čovjek koji je uz Hitlera bio do kraja: Bojali su ga se čak i nacisti

Tokom suđenja u Nirnbergu, jedan visoki nacistički zvaničnik izbjegao je javno priznanje. Tužilaštvo je pretražilo more dokumenata koja sadrže dokaze o zvjerstvima zbog kojih im se sudili, al nisu mogli da pronađu mnogo o komandantu Ernstu Kaltenbruneru.

Komplikovana Hitlerova loza: Da li je imao sina?

Već je poznato da se, pred samu smrt u bunkeru 1945. godine, Adolf Hitler tajno vjenčao za svoju dugogodišnju partnericu Evu Braun. Ali, par nikad nije imao djece i ubili su se odmah nakon vjenčanja 30. aprila 1945.

Beč i dalje veliča naciste

BEČ - U glavnom gradu Austrije, Beču, i dalje ima mnogo ulica koje nose imena poznatih ličnosti koji su imale veze s nacistima i neslavnom istorijom Austrije tokom Trećeg rajha.

Atina od Berlina traži 300 milijardi evra odštete za nacističku okupaciju

ATNA - Grčki parlament će u srijedu odlučiti da li Grčka treba da traži ratnu odštetu od Njemačke u vrijednosti od 300 milijardi evra, što je iznos koji se u izvještaju parlamentarne komisije navodi kao dug Njemačke zbog nacističke okupacije za vreme Drugog svjetskog rata.

Objavljeni tajni planovi nacista za uništavanje Krima

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je na svom zvaničnom sajtu jedinstvene dokumente o bitkama za Krim tokom Drugog svjetskog rata.

Otkriveni tragovi prikrivanog masakra u Njemačkoj

Cipele, dugmad, molitvene knjige, meci, sovjetski novčići i harmonika su neki od 400 artefakata koje su arheolozi otkrili na mjestu gdje se desio veliki nacistički masakr.

Najčitanije