Nagrada

U susret dodjeli "Oscara": Kvalitet u sjenci rodne ravnopravnosti

Od ostvarenja "Little Women" i "Bombshell" sa jedne strane i "Irishmana" i "The Two Popes" sa druge, Akademija filmskih umjetnosti i nauka će ove godine imati jako težak zadatak odabira nominovanih filmova za najprestižniju filmsku nagradu "Oscar".

Glavna nagrada za film "In manus tuas"

Film "In manus tuas" u produkciji RTRS-a nagrađen glavnom nagradom na festivalu u Sremskim Karlovcima.

Grabar-Kitarović dobitnik nagrade Fulbrajt za životno djelo

VAŠINGTON - Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović primila je u subotu u Vašingtonu nagradu Fulbrajt za životno djelo, a tom prilikom rekla da to priznanje za nju predstavlja "privilegiju i zadovoljstvo", prenosi Hina.

Švedska akademija brani odluku o nagradi Handkeu

STOKHOLM - Švedska akademija je i u četvrtak ustala u odbranu svoje odluke da ovogodišnju Nobelovu nagradu za književnost dodijeli austrijskom piscu Peteru Handkeu, navodeći da je on davao provokativne komentare, ali da nije podržavao krvoproliće.

Handke: Više nikada neću odgovarati na pitanja novinara

BEČ - Austrijski pisac, ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade, Peter Handke imao je neprijatan susret sa novinarima u rodnom Grifenu, zbog čega je otkazao za danas poslije podne planirani "kratki susret" sa predstavnicima medija.

Dvije dobitnice Bukerove nagrade, žiri prekršio pravila

Kanadska književnica Margaret Etvud i britanska spisateljica Bernardin Evaristo podijelile su ovogodišnju Bukerovu nagradu, uprkos pravilima koja ne dozvoljavaju dva pobjednika.

Dodijeljena Nobelova nagrada za ekonomiju

Ekonomisti Abidžit Banerdži, Ester Duflo i Majkl Kremer dobitnici su Nobelove nagrade za ekonomiju za 2019. godinu za rad na smanjenju siromaštva u svijetu.

Dačić: Hrabra odluka Švedske akademije da nagradi Handkea

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da je izuzetno hrabra odluka Švedske kraljevske akademije da nagradu za književnost dodijeli Peteru Handkeu, budući da je on našao hrabrosti da iz drugačijeg ugla piše o građanskom ratu u Jugoslaviji.

U Prištini za sutra najavljen protest protiv Handkea

PRIŠTINA - U Prištini je za sutra najavljen protest protiv odluke da ovogodišnju Nobelovu nagradu za književnost dobije austrijski pisac Peter Handke.

I Hrvati nezadovoljni zbog Nobela Handkeu

ZAGREB - Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske u subotu naveče izrazilo je "začuđenost i nezadovoljstvo izborom ovogodišnjeg laureata ove ugledne nagrade" povodom dodjele Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu.

Najčitanije