Nasa

Neidentifikovano nebesko tijelo proletjelo pored Zemlje

Sporoleteći objekat nepoznatog porijekla upravo je proliteo veoma blizu naše planete i vratio se nazad u Sunčev sistem, a sljedeći susret sa ovim zagonetnim svemirskim kamenom očekuje se već u martu.

Zemlja kao da je živa, NASA objavila video-snimak stvaranja uragana

NASA organizacija Studio za naučnu vizuelizaciju (SVS) objavila je zapanjujuć video-snimak koji pokazuje Zemlju u svjetlu u kakvom je do sada nismo vidjeli.

NASA sklapa megaraketu za let na Mjesec

Američka NASA počela je da sklapa prvu SLS megaraketu na lansirnoj platformi uoči njenog prvog leta sljedeće godine.

Naučnici vjeruju da su Mars davno pogodile katastrofalne poplave

Prethodne fotografije velikih kanala na Marsu i ogromnih valovitih formacija na površini nagovještavale su da je u prošlosti bilo katastrofalnih poplava, a sada su naučnici iskoristili podatke koje je prikupio rover "Kjurioziti" na Crvenoj planeti da dokažu postojanje megapoplava u krateru Gale prije 4 milijarde godina.

Jezero sprema proslavu kada NASA rover sleti na Mars

JEZERO - Rover "Persevirans", koji je NASA 30. jula lansirala na krater Jezero na Marsu, koji je dobio ime po opštini Jezero u RS i BiH, nedavno je prešao pola puta do svog krajnjeg odredišta.

NASA: Naša galaksija ima 300 miliona naseljivih planeta

Naša galaksija možda vrvi od života, a potencijalno u Mliječnom putu ima najmanje 300 miliona planeta koje su naseljive za čovjeka, tvrdi NASA.

Podmornicom od ugljeničnih vlakana do Titanika

Pandemija je možda zaustavila turističku industriju, ali oni sa dubljim džepovima će naredne godine moći da obiđu jednu lokaciju gdje im neće prijetiti opasnost od zaraze novim koronavirusom - olupinu "Titanika".

NASA kantaktirala sa sondom "Vojadžer 2" koja putuje svemirom 43 godine

Inženjeri Američke svemirske agencije Nasa uspjeli su da uspostave kontakt sa svemirskom sondom "Vojadžer 2" koja putuje svemirom od 1977. godine poslije popravke i nadogradnje dvije radio-antene.

NASA: Na Mjesecu ima mnogo više vode nego što se mislilo

Voda na Mjesecu češća je nego što su naučnici dosad mislili, a džepovi leda se skrivaju u sjenovitim predjelima vječne tame, od kojih su neki maleni poput novčića, otkrivaju nova istraživanja.

Uskoro će biti objavljeno "uzbudljivo otkriće o Mjesecu"

NASA će u ponedjeljak, 26. oktobra, objaviti, kako je navedeno, "uzbudljivo novo otkriće o Mjesecu".

Najčitanije