Nasilje

U BiH za 12 mjeseci ubijeno 12 žena

PRIJEDOR - U proteklih 12 mjeseci, prema podacima nevladinih organizacija koje se bave rodno zasnovanim nasiljem, u BiH je zabilježeno 12 ubistava žena u kojima je počinilac suprug ili partner žrtve, rekla je danas u Prijedoru psiholog Amela Bašić.

Poznatu blogerku brutalno pretukao dečko, ona objavila snimak

Poznata blogerka objavila je video snimak nasilja koje je doživejla od svog dečka.

Roditelji brutalno zlostavljali dječaka, doktori mu morali amputirati noge

Paula Adgel (52), majka osmoro djece, i njen suprug Mark usvojili su sada petogodišnjeg Tonija dok je još bio beba nakon što su ga biološki roditelji toliko zlostavljali da su mu doktori morali amputirati obje noge.

Ispovijest zlostavljane žene: Psihički teror uvod u prve batine

​BANJALUKA, BIJELJINA - Nakon što sam naglo izgubila vid, tadašnji suprug počeo je psihičko zlostavljanje riječima "smotana si, glupa, nesposobna", a nakon toga je ubrzo došlo i fizičko nasilje, ispričala je za "Nezavisne" tridesetsedmogodišnja Milijana Krsmanović iz Bijeljine, koja je bila žrtva nasilja osam godina.

Loši komentari na Instagramu bole više od šamara

DOBOJ - Negativan komentar ispod fotografije na Instagramu današnji srednjoškolci teže podnose nego šamar dobijen u tuči, iako se i jedno i drugo može smatrati vršnjačkim nasiljem, rečeno je na predavanju u Doboju.

Nasilju u porodici izložena 652 lica, od kojih 439 žena

BANJALUKA - U Republici Srpskoj su u prvih šest mjeseci nasilju u porodici bila izložena 652 lica, zbog čega je neophodno pooštriti kaznenu politiku, s ciljem dostizanja nulte tolerancije prema nasilju u porodici, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare povodom početka kampanje protiv rodno zasnovanog nasilja.

Četiri od deset žena u BiH pretrpjelo je neku vrstu nasilja

SARAJEVO - Četiri od deset žena u Bosni i Hercegovini iskusilo je psihološko, fizičko ili seksualno nasilje, pokazalo je istraživanje koje je sprovela Organizacija za bezbjednost i saradnju u Evropi (OSCE).

Francuski premijer predstavio mjere za sprečavanje nasilja nad ženama

PARIZ - Premijer Francuske Eduar Filip predstavio je danas niz mjera sa ciljem sprečavanja nasilja u porodici nad ženama sa smrtnim ishodom, pojave koju je francuski predsjednik Emanuel Makron nazvao "sramotom Francuske".

"Za nasilje ne postoje ni razlog ni opravdanje"

BANJALUKA - Nasilje u porodici je jedan od ključnih problema savremenog društva, o kojem se najčešće ćuti. Razlozi za prećutkivanje leže u tradicionalnom odgoju, u strahu od osude, nerazumijevanja, osvete i mnogim drugim strahovima koje žrtva osjeća. Žrtve nasilja su najčešće žene i djeca, koji ovo nasilje trpe iz egzistencijalnih razloga i emocionalne i materijalne zavisnosti od nasilnika.

Svaka druga žena u BiH iskusila neki oblik nasilja

SARAJEVO - Istraživanja pokazuju da je u BiH svaka druga žena nakon 15. godine iskusila neki oblik nasilja, što ukazuje na ozbiljnost ovog problema, saopšteno je iz Kancelarija Agencije UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u BiH.

Najčitanije