Nato

Slovenija podrzala ulazak Švedske i Finske u NATO

LJUBLJANA - Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije dalo je podršku Švedskoj i Finskoj za ulazak u NATO, nazivajući dvije nordijske zemlje najbližim partnerima Alijanse.

Milanović na primjeru Turske ukazao kako braniti nacionalne interese

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Zoran Milanović komentarisao je danas kandidaturu Švedske i Finske za članstvo u NATO i na primjeru Turske ukazao kako bi Hrvatska trebalo da brani svoje nacionalne interese.

Turska blokirala odluku NATO

Turska je blokirala prvobitnu odluku NATO-a da obradi zahtjeve Finske i Švedske za pridruživanje vojnom savezu.

Švedska i Finska danas predaju zahtjeve za članstvo u NATO

STOKHOLM, HELSINKI - Švedska i Finska danas će predati zahtjeve za članstvo u NATO, najavila je švedska premijerka Magdalena Anderson.

Nehamer: Za Austriju članstvo u NATO ne dolazi u obzir

PRAG - Austrijski kancelar Karl Nehamer istakao je danas u Pragu da za Austriju članstvo u NATO ne dolazi u obzir.

Borel: Evropski savjet podržava članstvo Švedske i Finske u NATO

BRISEL - Evropski savjet snažno podržava zahtjev Švedske i Finske za pridruživanje NATO, izjavio je danas šef diplomatije EU Žozep Borel.

Finski parlament danas glasa o zahtjevu za priključenje u NATO

HELSINKI - Finski parlament vjerovatno će danas glasati o zahtjevu za priključenje NATO-u, što će biti istorijska promjena finske obrambene politike izazvana ruskom invazijom na Ukrajinu.

Lavrov: Pridruživanje Finske i Švedske NATO neće napraviti veliku razliku

MOSKVA - Pridruživanje Finske i Švedske NATO-u vjerovatno neće napraviti veliku razliku, izjavio je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

U Austriji se čuju glasovi o pristupanju u NATO

​BEČ - Nakon odluke Finske i Švedske o pristupanju u NATO i u Austriji se čuju glasovi za učlanjenje u taj vojni savez.

Moskva: Reagovaćemo nakon ulaska Švedske u NATO

MOSKVA - Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da će nakon ulaska Švedske u NATO biti prinuđeni na uzvratne korake vojno-tehničke prirode, a konkretne mjere će zavisiti od toga da li će na teritoriji Švedske biti razmješteno udarno naoružanje Alijase.

Erdoan: Nećemo dozvoliti ulazak Finske i Švedske u NATO

ANKARA - Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan rekao je danas da njegova zemlja neće dozvoliti pridruživanje Finske i Švedske NATO savezu.

Slovačka podržava članstvo Finske i Švedske u NATO

BRATISLAVA - Slovačka će nedvosmisleno podržati članstvo Finske i Švedske u NATO ukoliko vlasti tih zemalja donesu odluku o ulasku u alijansu, izjavio je slovački ministar spoljnih poslova Ivan Korčok.

NATO: Ne želimo direktan sukob sa Rusijom

VAŠINGTON - Pružajući podršku Ukrajini i jačajući sopstvenu odbranu, NATO nastoji da minimizuje rizike od direktnog sukoba sa Ruskom Federacijom, izjavio je danas zamjenik generalnog sekretara alijanse Mirča Džoana.

NATO će stići i na Daleki istok

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg najavio je da će NATO pojačati prisustvo svojih snaga oko Švedske i na Baltičkom moru sve dok ova država zvanično ne aplicira za članstvo u bloku.

Putin: NATO nije htio da nas čuje

MOSKVA - Vladimir Putin, predsjednik Rusije, u svom govoru na Crvenom trgu u Moskvi, na obilježavanju 77. godišnjicu pobjede u Velikom otadžbinskom ratu, poručio je da NATO članice nisu željele da čuju Rusiju.

Najčitanije