Naučnici

Naučnici otkrili provaliju ispod glečera na Antarktiku

​Naučnici su nedavno primijetili ogromnu provaliju ispod Thwaites glečera na Antarktiku, što bi moglo da ukazuje na to da se led topi mnogo brže nego što se pretpostavljalo.

Naučnici: Vatra uništila posljednju egipatsku koloniju

Najnovija arheološka iskopavanjima u Izraelu i na području od Gaze do Galileje pokazala su da je posljednja značajna kolonija Egipatskog carstva kojom su vladali faraoni - Kanan - oslobođena pobunom u kojoj su spaljeni neki od najvažnijih egipatskih utvrđenja u tom regionu Bliskog istoka.

Naučnici otkrili šta predstavljaju tajanstveni crteži Inka?

Tajanstvene linije i oblici na Naska visoravni u južnom Peruu nisu bili astronomski instrumenti Indijanaca, nego "hramovi na putu" izgrađeni na raskršćima važnih puteva drevnog Perua, najnovija je teza naučnika.

Naučnici tvrde: Kosmički cunami izbrisao velike životinje sa Zemlje

Prije 2,6 miliona godina neuobičajeno jako svjetlo stiglo je do pretistorijskog neba i zadržalo se sedmicama ili mjesecima.

Čudni seizmički talasi zbunili naučnike

Neobični seizmički talasi koji su obišli svijet 11. novembra, a koje niko nije osjetio, zbunili su naučnike.

Naučnici tvrde: Kad umre, čovjek je toga svjestan

Osobe koje umru ipak ostaju još neko vrijeme svjesne svega što se oko njih događa, napominju naučnici.

Naučnici: Sahara bi mogla ponovo postati plodna

Grupa meteorologa iz SAD, Kine i Italije provela je analizu klime pustinje Sahare, a rezultati su pokazali da bi ta regija ponovo mogla postati plodna, objavljeno je u listu Science.

Misteriozni fenomen na nebu potpuno zbunjuje naučnike

Ranije ove godine, astronomi su primijetili traku ljubičaste svjetlosti na nebu, koja se pojavila u večernjim satima, i smatrali su da je riječ o novoj vrsti Aurore, prirodnog fenomena koji često zovu Sjeverna (polarna) svjetlost. Ipak, naučnici su opovrgnuli tu teoriju.

Naučnici tvrde: Toplotni talasi biće sve češći

Naučnici tvrde da su klimatske promjene učetvorostručile šanse za smrtonosne toplotne talase kakav uprava pogađa zapad i sjever Evrope. Ekstremne vremenske prilike bi mogle da postanu svakodnevica.

Naučnici korak bliže vještačkom embrionu

Međunarodni tim naučnika korak je bliže stvaranju vještačkih embriona nakon korištenja matičnih ćelija miša za formiranje struktura na kojima je moguć dalji razvoj ćelija i embriona.

Najčitanije