Nauka

Vaskrsija Janjić - naučnik svjetskog glasa, jedinstven i neponovljiv

Akademik Vaskrsija R. Janjić je iznenada preminuo 13. oktobra 2020. godine u 77. godini života u Beogradu. Tim povodom zvaničnici Republike Srpske (Milorad Dodik, Željka Cvijanović, Radovan Višković, Nedeljko Čubrilović i mnogi drugi) uputili su saučešće porodici. Sahranjen je 16. oktobra 2020. godine u Banja Luci, kao prvi u Aleji velikana.

Amerikancu uspješno presađeno lice i obje šake

Posle 23 časa na operacionom stolu, Džo Dimeo postao je prvi čovjek u istoriji kojem je uspješno presađeno lice i obe šake.

SANU povodom kritika: Članovi Akademije su slobodnomisleći ljudi

BEOGRAD - Predsjedništvo Srpske akademije nauka i umetnosti /SANU/ saopštilo je povodom kritika na račun njenog predsjednika Vladimira Kostića zbog izjava o Kosovu i Metohiji da su članovi ove institucije slobodno misleći ljudi, da izražavaju lične stavove i simbol su intelektualne slobode izražavanja.

Luj Paster: Čovjek kojem mnogi duguju zdravlje

Luj Paster rođen je u mjestu Dol 1822. godine, u regionu Jura, u istočnoj Francuskoj, u porodici siromašnog kožara. Odrastao je u gradu Arboa, da bi završio studije hemije, fizike i kristalografije u elitnoj školi u Parizu, a onda postao profesor na Univerzitetu u Strazburu, a nakon toga i dekan Univerziteta nauka u Lilu.

Slonovača iz 16. vijeka donosi nove naučne podatke

Kljove više od stotinu slonova, pronađene na potopljenom brodu koji je nestao prije skoro 500 godina u blizini obala Zapadne Afrike, analizirane su i donose nam nove naučne podatke.

Difuzija odgovornosti - kad svi okreću glavu

Kada im se desi neka nesreća, većina ljudi smatra da ima veće šanse za pomoć drugih ako je u blizini veći broj ljudi. Međutim, psihologija kaže da je situacija sasvim obrnuta.

I neandertalci su imali rituale sahranjivanja svojih bližnjih

Naučnici su došli do dokaza kojima se potvrđuje da pogrebna praksa nije jedinstvena za ljudsku vrstu, i da su i neandertalci imali rituale vezane za smrt bližnjih.

Srpski naučnik ruši sve zavjere o koroni i daje nadu

Dr Miloš Babić, neurobiolog i molekularni biolog iz San Dijega, napisao je tekst koji nam veoma detaljno objašnjava imunitet na koronavirus, kao i način na koji funkcionišu vakcine - ali prije svega ruši brojne teorije zavjere koje prate pandemiju. Njegova predviđanja bude nadu.

Svemir je kao ogroman ljudski mozak, tvrde naučnici

Astronomi su pokušali da utvrde razlike i sličnosti dva najsloženija nama poznata sistema, mada u potpuno različitim razmjerama - svemira i njegovih galaksija i mozga i njegovih neuronskih ćelija. Ispostavilo se da su sličnosti mnogo veće nego što se moglo pretpostaviti.

Američka studija: Delirijum možda prvi simptom kovida kod starijih

VAŠINGTON - Prema najnovijem istraživanju, delirijum je jedan od uobičajenih simptoma korona virusa kod starijih pacijenata.

Najčitanije