Nauka

Naučnici kreirali 'flaster' za saniranje unutrašnjih povreda

​U slučaju neke spoljašnje povrede, poput posekotine, povređeni obično koriste flaster ili zavoj, ali je situacija komplikovanija kada su u pitanju unutrašnje povrede.

Naučnici otkrili da vrijeme može da ide unazad

"Astrophysical Journal" je u avgustu 2018. godine objavio je tekst u kom se tvrdi da eksplozije koje blješte milion biliona puta sjajnije od našeg Sunca, sadrže svjetlosne potpise preokretanja vremena.

Otkrivena tehnologija koja "čita" misli i pretvara ih u govor

Osobama koje su izgubile sposobnost govora zbog moždanog udara ili nekog drugog težeg zdravstvenog problema, naučnici bi uskoro mogli ponuditi pomoć.

"Inost mladih 2019": Moderne tehnologije razvojna šansa RS

BANJALUKA - Srđan Rajčević, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS, rekao je danas da je Vlada RS opredijeljena za razvoj ekonomije bazirane na znanju, od čega su inovacije i inovativnost jedan vrlo značajan dio.

Naučnici naučili majmune da koriste novac, jedan ga dao za seks

Kada je riječ o sličnostima i razumijevanju između životinja i čovjeka, mišljenja su podijeljena. Neki ljudi čvrsto stoje iza stava da nas životinje ne mogu i nikada neće razumjeti, a neki tvrde suprotno. Istraživanje provedeno na Jejlu 2005. godine ide ovoj drugoj tvrdnji u prilog. Naučnici su proučavali odnos majmuna kapucina prema novcu.

"Čovjek je druga najpametnija vrsta na Zemlji"

Norveški "filozof biznisa" Anders Indset rekao je na predavanju u Atini da je algoritam sve savršeniji i da postaje mnogo pametniji i efikasniji od ljudske vrste, te je čovjek "druga najpametnija vrsta na planeti" Zemlji.

Naučnici konačno uspjeli da vrate vrijeme

Naučnici sa moskovskog Instituta za fiziku i tehnologiju, uz pomoć kolega iz Švajcarske i SAD, napravili su nešto što se protivi zakonima fizike. Oni su, pomoću kvantnog računara, uspjeli da promijene tok vremena.

Lukač: Kadar koji školuje fakultet bezbjednosnih nauka veoma važan za MUP

BANJALUKA - Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač istakao je danas da je za Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Srpske veoma važan kadar koji školuje Fakultet bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci i da svi koji završe ovaj fakultet imaju zagarantovan posao.

U Banjaluci otvorena izložba "Freske Kosova i Metohije"

BANJALUKA - U galeriji Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci večeras je, povodom 9. januara - Dana Republike, otvorena izložba "Freske Kosova i Metohije" na kojoj je prezentovano 29 djela velikog formata.

U Kini rođene prve genetski modifikovane bebe

Kineski naučnik He Jiankui objavio je da je prvi put u istoriji uspio stvoriti genetski modifikovane bebe, što je izazvalo pravu konsternaciju i buru kritika u redovima stručnjaka, ali i u javnosti.

Najčitanije