Nauka

Kanadsko istraživanje: Moždani udar može biti prvi simptom kovida-19

OTAVA - Moždani udar može biti prvi simptom kovid-19 kod mladih pacijenata, pokazuje novo kanadsko istraživanje.

Blošenko: Nedovoljno dokaza za tvrdnje da postoji život na Veneri

Hemijske supstance koje su pronađe putem dalekosežnog astronomskog posmatranja Venere ne mogu biti konkretan dokaz da ima života na toj planeti, izjavio je danas direktor "Roskosmosa" za dugoročne programe i nauku Aleksandar Blošenko.

Na Veneri pronađen plin, možda ima i života u oblacima

Tragovi plina otkriveni su u atmosferi Venere. Riječ je o iznenađujućem otkriću fosfina koje bi moglo nagovijestiti nepoznate procese koji se događaju na Veneri.

Umjetnička futuristička vizija mobilnog telefona iz 1930. godine

Njemačka fabrika margarina "Echte Wagner", koja je poslovala između dva svjetska rata, došla je 1930. godine na ideju da u pakovanjima proizvoda potrošačima poklanja zanimljivo ilustrovane sličice. U tu svrhu firma je angažovala umjetnika koji je svoje futurističke vizije dočarao kroz živopisne crteže. Ispod svake sličice tehnoloških i naučnih dostignuća budućnosti stajalo je objašnjenje a predviđen je i pripadajući album za kolekcionare.

Med efikasniji od antibiotika kod upala gornjih disajnih puteva

Med je bolji u liječenju upaljenog grla, zapušenog nosa, kašlja i otežanog disanja od konvencionalnih lekova, uključujući tu i antibiotike, zaključak je nove studije stručnjaka sa Univerziteta u Oksfordu.

Nauka potvrdila: Djeca treba što više da hodaju bosa

Novo istraživanje otkrilo je da roditelji što češće treba da puštaju djecu da hodaju bosa. Naime, prema riječima načnika, hodanje bez cipela čini čuda za nogice i razvoj mozga mališana.

Šta se krije iza Petoovog paradoksa

Ulje iz hrskavice ajkule dugo je među najprodavanijim suplementima zbog naučno neutemeljenog mišljenja da ajkule ne obolijevaju od raka. Međutim, naučnici su utvrdili da slonovi, kao i neke druge velike životinje, zaista veoma rijetko imaju ovu bolest.

Kakav je to gel pronađen na Mjesecu

Kineski naučnici identifikovali su hemijski sastav i utvrdili moguće porijeklo misteriozne supstance u vidu gela, pronađene na Mjesecu 2019. godine.

Dugo je bio predmet spora: Prvi kontakt stanovništva oko 1200. godine

Urođeničko stanovništvo Kolumbije i Ekvadora prešlo je dug put preko Tihog okeana oko 1200. godine nove ere, došavši do ostrva u istočnoj Polineziji, sa čijim su narodima održavali blizak kontakt tokom više decenija, potvrdili su naučnici.

Kineski senzori "čitaju" emocije ljudi - revolucija ili velika obmana

Spoj mašine i čovjeka - tema o kojoj će se sigurno godinama pričati podozrivo, ponovo se našla na nišanu javnosti. Ovoga puta, viješću da u Kini, putem senzora u kapama, ljudima "čitaju" emocije, na osnovu kojih donose odluke da ih pošalju na slobodan dan ili im promijene radno mesto. Zvuči skoro nerealno. Možda baš zbog toga što - jeste.

Najčitanije