Neandertalci

Pronađen kanap koji su napravili Neandertalci, osporena prvobitna ideja

Komad 50 hiljada godina starog kanapa - najstariji otkriveni primjerak u istoriji - pronađen u pećini u Francuskoj dodatno je osporio ideju da su neandertalci bili kognitivno inferiorni u odnosu na modernog čovjeka.

Neandertalci su sahranjivali svoje mrtve sa cvijećem?

Skelet neandertalca otkriven u pećini Šanidar u Iraku koja je već poznata po fosilima izumrlih rođaka naše vrste pruža nove dokaze da su oni sahranjivali svoje mrtve, kao i da su u tim ritualima koristili cvijeće, saopštili su naučnici.

Novo otkriće: Neandertalci umjeli da plivaju

Neandertalci su umjeli da plivaju, pa čak i da rone, zaključili su francuski arheolozi koji su našli školjke na obali Sredozemnog mora u jednoj pećini.

Otkrili pravu istinu o tome kako su nestali neandertalci

Iako se spekulisalo da su homo sapiensi istisnuli neandertalce koji su zbog toga izumrli, naučnici su otkrili nešto drugo...

Neandertalci imali velike noseve, trebalo im je više vazduha

Neandertalci su imali velike, isturene noseve kako bi zagrijali i ovlažili hladan i suh vazduh i kako bi ga što više mogli udanuti u pluća, pokazalo je istraživanje upečatljivog oblika lica izumrlog ljudskog srodnika.

Kako su neandertalci pravili lijepak?

Iako ih često potcjenjujemo, naši ljudski rođaci bili su nevjerovatno sposobni, što potvrđuju mnogi artefakti koje su ostavili za sobom. Jedan od njih je i lijepak, a evo i kako su ga pravili…

Najčitanije