Nikab

U Tunisu zabranjeno nošenje nikaba

TUNIS - Premijer Tunisa Jusef Čahed zabranio je nošenje nikaba u javnim institucijama iz bezbjednosnih razloga, rekao je danas Rojtersu neimenovani zvanični izvor.

Zabranili nikab na radnom mjestu

Alžirska vlada u četvrtak je objavila zabranu pokrivanja lica na radnom mjestu u javnim službama, odnosno nošenja nikaba ili burke.

U Sent Galenu uvedena zabrana burki i nikaba

CIRIH - Građani švajcarskog kantona Sent Galen podržali su na referendumu zabranu pokrivanja lica u javnosti.

Koja je razlika između hidžaba, nikaba i burke?

Sve više država zabranjuje vjersku odjeću koja pokriva lice, što je izazvalo proteste onih koji smatraju da se time ograničavaju prava muslimanskih vjernika.

Danska uvela zabranu nošenja nikaba u javnosti

KOPENHAGEN - Žene koje nose nikab u Danskoj će biti kažnjene novčanom kaznom do 1.000 kruna (156 dolara), ako se kažnjavanje uzastopno ponavlja mogla bi biti izrečena novčana kazna do 10.000 kruna (1.224 dolara).

Danska se pridružuje zabrani pokrivanja lica

KOPENHAGEN - Danska će se pridružiti drugim evropskim zemljama koje su zabranile pokrivanje lica i nošenje nikaba i burki u javnosti.

Britanska partija traži zabranu burki jer izazivaju nedostatak vitamina D

U nedavno objavljenom izbornom manifestu britanska Nezavisna partija (UKIP) izjasnila se protiv burke kreativnim argumentom: potpuno pokrivanje tijela može da izazove nedostatak vitamina D, jer odjeća sprečava "unos važnog vitamina D koja se dobija putem sunčeve svjetlosti“.

Najčitanije