Njemačka

Ko će biti na čelu njemačke prijestonice?

Pored izbora za Bundestag u Meklenburgu-Prednjoj Pomeraniji i u Berlinu u nedjelju se održavaju i pokrajinski izbori, u prijestonici i referendum. SPD je favorit na sjeveroistoku, u glavnom gradu je situacija manje izvijesna.

Bajkoviti srednjovjekovni dvorac u Njemačkoj

Da bajke nisu rezervisane samo za knjige i za sanjare, dvorac u južnoj Njemačkoj potvrđuje na najljepši mogući način, svojom bajkovitom pojavom i romantičnim duhom.

Zvali Srbina da riješi talačku krizu: Šta se događalo u Lastinom autobusu

U Njemačkoj se i dalje priča o incidentu koji se u utorak uveče dogodio na autoputu između Hilpoltštajna i Gredinga, u "Lastinom" autobusu, koji je saobraćao na međunarodnoj autobuskoj liniji Dortmund-Beograd, kada je jedan srpski državljanin nasrnuo na dvoje putnika, a potom prijetio da će sve pobiti.

Koga bi EU za njemačkog kancelara?

BERLIN - Možda nema zvaničnih izjava aktuelnih premijera zemalja Evropske unije, ali zato ima mnogo najrazličitijih spekulacija analitičara, upućenih i dobro obavještenih o tome ko bi bio dobar kancelar za ovu ili onu zemlju: sadašnji vicekancelar Angele Merkel i ministar finansija Olaf Šolc (SPD), favorit Merkelove Armin Lašet (CDU) ili kandidatkinja Zelenih Analena Berbok, inače prilično "anti-Merkel" orijentisana, ali koja, čini se više nema šanse.

Njemačka uvodi pravila za nevakcinisane: "Ne radi se o pritisku"

Stanovnici Njemačke koji se nisu vakcinisali, a koji će zbog povratka iz rizičnih područja ili kontakta sa zaraženima biti prisiljeni na samoizolaciju, više neće dobijati nadoknadu zbog izostanka sa posla, odlučili su ministri zdravstva saveznih pokrajina u srijedu.

"Pravilo Pineberga" određuje novog njemačkog kancelara

BERLIN - Stranka čiji direktni kandidat pobijedi u okrugu Pineberg, sjeverno od Hamburga, postavlja i kancelara Njemačke, "pravilo" je koje važi od parlamentarnih izbora 1953. godine, a moglo bi da se pokaže i na predstojećim izborima, na kojima se odlučuje da li će Socijaldemokratska partija (SPD) i Olaf Šolc, kako pokazuju istraživanja, ili CDU/CSU i Armin Lašet predvoditi novu vladu.

Određen pritvor napadaču iz "Lastinog" autobusa

BERLIN - Državljanin Srbije F.K. (30), koji je uhapšen u Njemačkoj zbog sumnje da je napao putnike Lastinog autobusa koji je juče krenuo ka Srbiji određen je pritvor.

Kako stranke koje vjerovatno ulaze u Bundestag doživljavaju zapadni Balkan

DW istražuje: kako stranke koje će po svoj prilici nakon izbora 26. septembra da uđu u Bundestag doživljavaju region zapadnog Balkana?

Da li izbori u Njemačkoj odlučuju o sudbini EU?

Savezni parlamentarni izbori u Njemačkoj održavaju se 26. septembra. Britanski istoričar Timoti Garton Eš komentarisao je izbore u Njemačkoj.

Četiri velike krize u eri Angele Merkel

Poslije šesnaest godina kancelarka Merkel uskoro ide u političku penziju. Njene mandate su obilježile krize kroz koje je morala da kormilari. DW je analizirao zapisnike svih sjednica Bundestaga i utvrdio koje su krize najveće.

Najčitanije