Nobelova Nagrada

Otkazan banket povodom dodjele Nobelove nagrade zbog korone

STOKHOLM - Banket povodom dodjele Nobelove nagrade otkazan je zbog pandemije virusa korona po prvi put nakon 50 godina, prenijela je agencija Rojters.

NATO kandidat za Nobelovu nagradu za mir

NATO je među 317 kandidata za ovogodišnu Nobelovu nagradu, piše "Politika" u današnjem broju.

Greta Tunberg predložena za Nobelovu nagradu

STOKHOLM - Dvojica poslanika švedskog parlamenta predložila su aktivistkinju za zaštitu životne sredine i borbu protiv klimatskih promjena, Gretu Tunberg, za Nobelovu nagradu za mir 2020.

Handkeu nagrada Udruženja književnika Crne Gore

PODGORICA - Austrijskom piscu, dobitniku ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost, Peteru Handkeu Udruženje književnika Crne Gore - UKCG, dodijelilo je počasno članstvo u ovoj najstarijoj književnoj ustanovi u Crnoj Gori.

Handke nepoželjan i u Tuzli

TUZLA - Poslanici u Skupštini Tuzlanskog kantona na današnjoj redovnoj sjednici donijeli su jednoglasnu odluku da kontroverznog austrijskog pisca Petera Handkea proglase personom non grata u ovom najmnogoljudnijem kantonu FBiH, pišu federalni mediji.

Šveđanka koja je vratila Nobela nagradu dobila kao dio kolektiva

Vijest da je švedska ljekarka koja je Nobelovu nagradu za mir dobila 1988. kao članica mirovnih snaga UN vratila tu nagradu, obišla je region. Da li je baš tako?

Handke persona non grata u Sarajevu

SARAJEVO - Skupština Kantona Sarajevo donijela je deklaraciju u kojoj osuđuje dodjelu Nobelove nagrade Peteru Handkeu i kojom se on proglašava personom non grata u kantonu, javljaju federalni mediji.

Švedska nobelovka zbog Handkea vratila svoju nagradu

Kristina Doktare, švedska doktorica, koja je dobila Nobelovu nagradu za mir 1988. kao članica mirovnih snaga UN, vratila je to prestižno priznanje u znak protesta protiv uručenja Nobelove nagrade za literaturu austrijskom piscu Peteru Handkeu.

Vučić: Kao da je Nobelovu nagradu dobio neko od nas

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u čestitki austrijskom piscu Peteru Handkeu, kome je u utorak svečano uručena Nobelova nagrade za književnost, istakao je da Srbija smatra Handkea za istinskog prijatelja.

Handkeu uručena Nobelova nagrada, podjele obilježile dodjelu

STOKHOLM - Nobelovu nagradu za književnost danas je Peteru Handkeu, austrijskom književniku, uručio kralj Kraljevine Švedske Karl XVI Gustav, a zbog ove nagrada zadnjih nekoliko sedmica u BiH su uzburkane strasti.

Najčitanije