Nobelova nagrada

Banjalučanka i Sarajlija među dobitnicima Nobelove nagrade za mir

Nobelova nagrada za mir nedavno je dodijeljena Svjetskom program hrane (WFP), najvećoj humantarnoj organizaciji u svijetu, koja svakodnevno od gladi spasava oko 100 miliona djece i odraslih širom svijeta. Dio WFP tima je i 10 humanitaraca iz BiH.

Amerikanci dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju

Američki ekonomisti Pol Milgrom i Robert Vilson dobitnici su Nobelove nagradu za ekonomiju 2020. godine za unapređenje teorije aukcija i inoviranje novih formata aukcija, saopštila je danas švedska Kraljevska akademija nauka.

Svjetski program za hranu dobitnik Nobelove nagrade za mir

Nobelova nagrada za mir ove godine pripala je ogranku agencije Ujedinjenih nacija, Svjetskom programu za hranu, saopštio je Odbor za mir.

Nakon "subjektivnog" Handkea, "Nobel" za "objektivnu" Glikovu

STOKHOLM - Američka pjesnikinja Luiz Glik dobitnica je Nobelove nagrade za književnost za 2020. godinu, saopštila je danas Švedska akademija, a u obrazloženju se navodi da je nagradu dobila za njen nepogrešivi poetski glas koji strogom ljepotom čini individualno postojanje univerzalnim.

Kako se biraju dobitnici Nobelove nagrade?

Nobelova nagrada ponovo je u žiži javnosti koja željno iščekuje proglašenje ovogodišnjih dobitnika, a zanimljiv je i sam proces odabira kandidata, ocjenjuje američka TV mreža CNBC.

Naučnici Penrouz, Gencel i Gez dobili Nobela za fiziku

Naučnici Rodžer Penrouz, Rajnhard Gencel i Andrea Gez dobili su Nobelovu nagradu za fiziku za 2020. godinu za otkriće jedne od najegzotičnijih pojava u univerzumu, crne rupe, saopštio je danas Nobelov komitet za fiziku.

Tramp zahvalio Jakobsonu na nominaciji za Nobelovu nagradu

STOKHOLM - Američki predsjednik Donald Tramp zahvalio je danas švedskom poslaniku Magnusu Jakobsonu na nominaciji za Nobelovu nagradu za mir.

Tramp nominovan za Nobelovu nagradu za mir

VAŠINGTON - Američki predsjednik Donald Tramp nominovan je za Nobelovu nagradu za mir za 2021. godinu.

Otkazan banket povodom dodjele Nobelove nagrade zbog korone

STOKHOLM - Banket povodom dodjele Nobelove nagrade otkazan je zbog pandemije virusa korona po prvi put nakon 50 godina, prenijela je agencija Rojters.

NATO kandidat za Nobelovu nagradu za mir

NATO je među 317 kandidata za ovogodišnu Nobelovu nagradu, piše "Politika" u današnjem broju.

Najčitanije