Nobelova nagrada

Švedska akademija brani odluku o nagradi Handkeu

STOKHOLM - Švedska akademija je i u četvrtak ustala u odbranu svoje odluke da ovogodišnju Nobelovu nagradu za književnost dodijeli austrijskom piscu Peteru Handkeu, navodeći da je on davao provokativne komentare, ali da nije podržavao krvoproliće.

Handke: Više nikada neću odgovarati na pitanja novinara

BEČ - Austrijski pisac, ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade, Peter Handke imao je neprijatan susret sa novinarima u rodnom Grifenu, zbog čega je otkazao za danas poslije podne planirani "kratki susret" sa predstavnicima medija.

Dodijeljena Nobelova nagrada za ekonomiju

Ekonomisti Abidžit Banerdži, Ester Duflo i Majkl Kremer dobitnici su Nobelove nagrade za ekonomiju za 2019. godinu za rad na smanjenju siromaštva u svijetu.

Dačić: Hrabra odluka Švedske akademije da nagradi Handkea

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da je izuzetno hrabra odluka Švedske kraljevske akademije da nagradu za književnost dodijeli Peteru Handkeu, budući da je on našao hrabrosti da iz drugačijeg ugla piše o građanskom ratu u Jugoslaviji.

U Prištini za sutra najavljen protest protiv Handkea

PRIŠTINA - U Prištini je za sutra najavljen protest protiv odluke da ovogodišnju Nobelovu nagradu za književnost dobije austrijski pisac Peter Handke.

I Hrvati nezadovoljni zbog Nobela Handkeu

ZAGREB - Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske u subotu naveče izrazilo je "začuđenost i nezadovoljstvo izborom ovogodišnjeg laureata ove ugledne nagrade" povodom dodjele Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu.

Nobelov komitet: Nagrada ne može biti oduzeta

Nobelova nagrada ne može biti oduzeta, jer u statutima Nobelove fondacije ne spominje se takva mogućnost, saopšteno je iz Komiteta za književnost Kraljevske švedske akademije nauka.

Dodik: Komšić može da piše privatno Nobelovom komitetu

GRADIŠKA - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da neće biti ništa od najave hrvatskog člana Predsjedništva Željka Komšića o slanju protestne note Nobelovom komitetu u vezi sa nagradom Peteru Handkeu, navodeći da se odluke o takvim pitanjima u ime BiH mogu donijeti samo uz saglasnost sva tri člana.

Premijer Etiopije Abij Ahmed Ali dobio Nobela za mir

Premijer Etiopije Abij Ahmed stoti je dobitnik Nobelove nagrade za mir koja mu je danas dodeljena zbog zalaganja za postizanje mira sa Eritrejom.

Nobelova nagrada Handkeu podigla prašinu

BEOGRAD - Vijest da je austrijski pisac, Peter Handke, dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrada za književnost izazvala je brojna reagovanja na društvenim mrežama i u medijima, a posebno je razbjesnila Albance, koji za njega kažu da je "poznat po stavovima protiv NATO bombardovanja, koje je donijelo slobodu Kosovu".

Najčitanije