Notar

I advokatima dio kolača, građanima veći trošak

​SARAJEVO - Parlament FBiH trebalo bi, odlukom Ustavnog suda FBiH, u narednih šest mjeseci da pristupi izmjenama i dopunama pet federalnih zakona, a riječ je o odredbama koje su proglašene neustavnim, a tiču se notarske obrade isprava za određene pravne poslove u FBiH, koje bi izmjenama trebalo i drugima, kao što su advokati, da omogući sastavljanje ugovora i slično, odnosno, jednostavnije rečeno, da notari više nemaju ekskluzivitet.

Registracija firmi bez notara bila bi greška

BANJALUKA - Nacrtom zakona o privrednim društvima, koji je usvojen na posljednoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, iz postupka osnivanja i registracije jednoličnih društava s ograničenom odgovornošću "izbačeni" su notari, što je suprotno EU direktivama i praksama u evropskim zemljama, a ukoliko to ostane na snazi, Republika Srpska bila bi izuzetak i u regionu.

Imenovano 10 novih notara u RS

BANJALUKA - Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović uručio je danas u Banjaluci povelje o imenovanju 10 novih notara u Srpskoj, navodeći da su time popunjena upražnjena mjesta u više službenih sjedišta, što će doprinijeti većoj dostupnosti notarskih usluga građanima.

Notare u FBiH pozvali da lobiraju kod sudija Ustavnog suda BiH

SARAJEVO - Notarska komora Federacije BiH nedavno je uputila dopis svim svojim članovima da se što prije uključe u aktivno lobiranje kod sudija Ustavnog suda BiH kako bi uticali na donošenje odluke, potvrđeno je "Nezavisnim".

Uskoro konkurs za nove notare u Republici Srpskoj

BANJALUKA – U Republici Srpskoj trenutno radi 51 notar, što je čak 35 notara manje u odnosu na broj koji je predviđen zakonskim propisima, a Ministarstvo pravde RS trebalo bi polovinom februara raspisati konkurs kako bi se, nakon dužeg vremena, popunio barem dio, godinama upražnjenih, notarskih pozicija.

Notari nemaju interesa da otvore kancelariju

BANJALUKA - U Republici Srpskoj veliki broj opština nema notare iako je to planom nadležnih institucija predviđeno.

Krše li notari pravila o cijenama?

BANJALUKA - Iako je Notarijat uspostavljen prije deceniju, građani BiH i dalje imaju dileme u vezi s uslugama koje notari pružaju te razlikama u cijenama, budući da ima propisan cjenovnik usluga, ali u praksi se sreću s različitim ciframa.

Najčitanije