Notari

Suljević: Notari u FBiH lani sačinili više od 557.000 javnih isprava

SARAJEVO - Notari u Bosni i Hercegovini ove godine obilježavaju 15 godina djelovanja u pravnom sistemu države, a koliki je njihov značaj u jačanju pravne države svjedoči podatak da je 110 notara samo u Federaciji BiH prošle godine sačinilo 557.449 različitih isprava, ističe predsjednik Upravnog odbora Notarske komore FBiH Sefedin Suljević.

Skrivanju vlasnika nekretnina u Srpskoj došao kraj

BANJALUKA - Iako je javna tajna da mnogi političari i javne ličnosti u Republici Srpskoj skrivaju imovinu, posebno nekretnine, Zakonom o notarskoj službi u Republici Srpskoj to skrivanje biće onemogućeno, barem kada je riječ o nekretninama koje se vode na njihovo ime.

Ukida se uslov 20.000 stanovnika na jednog notara

BANJALUKA - Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske na predstojećoj sjednici razmatraće novi zakon o notarskoj službi RS, kojim se, između ostalog, ukida kriterijum po kojem se na svakih 20.000 stanovnika imenuje po jedan notar te pomjera starosna granica za prestanak rada notara sa 65 na 67 godina.

Propisana nova starosna granica za prestanak rada notarima

BANJALUKA - Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović rekao je večeras da je Nacrtom zakona o notarskoj službi propisano da se starosna granica za prestanak službe poveća sa 65 na 67 godina.

Notari nezadovoljni izmjenama zakona: Cijene notarskih usluga rastu?

SARAJEVO - Izmjene Zakona o notarima, koje su usvojene u Predstavničkom domu Federacije BiH, neće građanima donijeti jeftinije usluge niti će umanjiti troškove, kako se svjesno obmanjuje javnost od određenih političkih opcija i interesnih grupa, tvrde federalni notari.

Izmjenom zakona o notarima izbjeći pravni haos u FBiH

SARAJEVO - Poslanici Predstavničkog doma FBiH danas će raspravljati po hitnom postupku o izmjenama i dopunama više setova zakona, a najveću pažnju zaokuplja onaj o notarima i pravni stručnjaci smatraju da će se njegovim usvajanjem izbjeći stvaranje pravnog haosa.

Puljić: Presuda suda rezultiraće samo većim troškovima za građane

SARAJEVO - Presudom Ustavnog suda FBiH kojom je naložena izmjena pet federalnih zakona i ostavljen rok od šest mjeseci Parlamentu FBiH da uskladi odredbe zakona koje su proglašene neustavnima, a vezano za notarsku obradu isprava za određene pravne poslove, u konačnici će rezultirati samo većim troškovima za same građane, ističe predsjednik Upravnog odbora Notarske komore FBiH Zdenko Puljić, koji trenutno obavlja i dužnost vršioca funkcije predsjednika Komore.

Ostavinski postupak iz 1973. najstariji predmet u sudovima u BiH

SARAJEVO, BANJALUKA - Ostavinski postupak, koji je pokrenut 1973. godine, još se nalazi u Opštinskom sudu u Sarajevu, a ujedno predstavlja i najstariji predmet u sudovima u BiH, potvrdili su za "Nezavisne" u Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH.

Ustavni sud RS odlučio: Notari mogu zapošljavati pomoćnika koliko im je potrebno

BANJALUKA - Notari u Republici Srpskoj će zapošljavati onoliko pomoćnika koliko im je potrebno, a ne koliko to odredi Ministarstvo pravde – odlučio je Ustavni sud Republike Srpske.

Notarske naknade skuplje za nasljednike, jeftinije za socijalu

BANJALUKA – Naknade notara u Republici Srpskoj za ostavinske postupke biće povećane za 20 odsto, ali je za socijalne kategorije, invalide i porodice poginulih i nestalih boraca predviđeno značajno smanjene notarskih troškova.

Raspisan konkurs za 21 notara u Srpskoj

BANJALUKA - Ministarstvo pravde Republike Srpske raspisalo je danas konkurs za izbor 21 notara u sjedištima u kojima su notarske pozicije već godinama upražnjene.

Povećavaju se naknade notara za ostavinske postupke?

BANJALUKA – Ministarstvo pravde RS i Notarska komora RS na pragu su dogovora o povećanju naknade notarima za ostavinske postupke na onaj iznos koji imaju sudovi, potvrdila je za Capital.ba predsjednik Notarske komore Slada Ivelić.

Notarijat u RS obilježava 10. rođendan

BANJALUKA - Notarska služba u Republici Srpskoj u ovoj godini obilježava deceniju svog postojanja.

Najveća zarada notara u RS u 2016. godini 361.258 KM

BANJALUKA - Ministarstvo pravde RS analizira primanja notara u Srpskoj, a još nije poznato da li će cijene njihovih usluga biti smanjene.

Notari nemaju interesa da otvore kancelariju

BANJALUKA - U Republici Srpskoj veliki broj opština nema notare iako je to planom nadležnih institucija predviđeno.

Najčitanije