Novi Sad

Zvučna imena u širem izboru za nagradu "Aleksandar Tišma"

NOVI SAD - Fondacija "Aleksandar Tišma" iz Novog Sada će 24. juna po drugi put dodijeliti međunarodnu nagradu za književnost "Aleksandar Tišma" piscu kojeg izabere međunarodni žiri u sastavu Peter Handke, Ilma Rakuza, Laslo Marton, Vladislava Gordić Petković i Matijas Enar.

Kakve priče krije Crkva imena Marijinog u Novom Sadu

Kada u internet pretraživač ukucate ključne riječi "Novi Sad", na prvoj fotografiji pokazaće vam se novosadska Katedrala, građevina koja dominira Trgom slobode, predstavlja mjesto susreta i obaveznu lokaciju za fotografisanje pri posjeti Novom Sadu.

Novi Sad dobija muzej "Tamburica festa"

Novi Sad će u godini kada nosi titulu evropske prijestonice kulture dobiti muzej "Tamburica festa", prvu kulturnu ustanovu te vrste u Srbiji.

Otvorena izložba pasa mješanaca u Novom Sadu

U Novom Sadu danas je otvorena sedma Izložba pasa mješanaca "Novi Sad 2022", koja je i svojevrstan i poziv ljudima dobre volje da u svojim domovima pruže utočište ovim životinjama bez rodovnika.

U Banjaluci predstavljena turistička ponuda Novog Sada i Sremskih Karlovaca

BANJALUKA - Turistička organizacija grada Novog Sada, kao evropska prijestonica kulture, predstavila je u Banjaluci svoju turističku ponudu. A kao neodvojivi dio Novog Sada, svoju ponudu su predstavili i Sremski Karlovci.

Djevojčica upucana ispred škole, traga se za počiniocem

​NOVI SAD - Večeras oko 19 časova ispred Srednje saobraćajne škole u Novom Sadu Šumadijskoj ulici ranjena je u šaku hicem iz vazdušne puške za sada neimenovana 16-godišnja djevojčica.

U Novom Sadu premijerno izvedena opera "Vladimir i Kosara"

Povodom Dana Srpskog narodnog pozorišta (SNP), u Novom Sadu prvi put je pred publikom izvedena opera u dva čina "Vladimir i Kosara" autora Stevana Divjakovića, a prema istoimenom libretu Petra Preradovića i tragediji "Vladislav" Јovana Sterije Popovića.

Uhapšen Vladan Pejušić koji se dovodi u vezu sa ubistvima u Istočnom Sarajevu

Vladan Pejušić, koji je promijenio ime u Mirko Vukmirović, na zahtjev MUP-a Republike Srpske, a po međunarodnoj potjernici, uhapšen je juče u Novom Sadu, saznaje RTRS iz policijski izvora MUP-a Republike Srpske i Srbije.

Na Trgu slobode u Novom Sadu izložba fotografija o migrantima

NOVI SAD - Specijalna izložba fotografija pod nazivom "(Ne)Nastanjeni-Migrantske priče u 21. vijeku" iz Vorld pres foto arhiva o temi migracija i migranata premijerno je otvorena Trgu slobode u Novom Sadu.

Miroslavu Aleksiću uručena Zmajeva nagrada Matice srpske

NOVI SAD - Na tradicionalnoj svečanoj sjednici povodom obilježavanja 196. godišnjice od osnivanja Matice srpske u zgradi ove institucije u srijedu uveče u Novom Sadu uručena je Zmajeva nagrada pjesniku Miroslavu Aleksiću, koji je 69. dobitnik ovog prestižnog priznanja.

Novi Sad proglašen Evropskom prijestonicom kulture

Novi Sad je proglašen Evropskom prijestonicom kulture na svečanoj ceremoniji u Srpskom narodnom pozorištu, kojem je prisustvovala predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, veliki broj zvanica iz cijele Evrope.

Klokić: Veza Srpske i Srbije nikad nije bila jača

NOVI SAD - U Novom Sadu večeras je održana svečana akademija povodom 30 godina Republike Srpske na kojoj je naglašeno da je Srpska sa svojim narodom na dobrom putu, koji nije smetnja nikome, i istaknuta neraskidiva veza sa Srbijom.

Exit 2022. pod sloganom "Zajedno. Zauvek!"

Slogan za Exit 2022. godine je "Zajedno. Zauvek!", a festival ce trajati od 7. do 10. jula, saopštili su danas organizatori festivala.

Elektronska izložba o Romanu Jakobsonu u Novom Sadu

Biblioteka Matice srpske u Novom Sadu priredila je elektronsku izložbu djela Romana Jakobsona, najpoznatijeg lingviste 20. vijeka, semiologa, začetnika strukturalne lingvistike i univerzitetskog profesora.

Pet vatrogasnih vozila lokalizovalo požar u Novom Sadu

NOVI SAD - Požar koji je danas izbio u stambenoj zgradi u novosadskom naselju Liman 4 je lokalizovan.

Najčitanije