Novinari

BH novinari: Osuđujemo verbalne prijetnje Kovačeviću

SARAJEVO - Udruženje BH novinari i Linija za pomoć novinarima uputila je javni protest srpskom članu Predsjedništva BiH i lideru SNSD-a Miloradu Dodiku zbog, kako su naveli u saopštenju "verbalnog napada na novinara televizije BN Vladimira Kovačevića".

Raste broj žalbi: Zid ćutanja umjesto preciznih podataka

SARAJEVO - Raste broj žalbi iz oblasti Zakona o slobodi pristupa informacijama u BiH.

Jedan radnik "Anadolije" pušten na slobodu

ISTANBUL - Vlasti Egipta oslobodile su jedno od ukupno četvoro zaposlenih u turskoj novinskoj agenciji "Anadolija", koji su privedeni nakon racije u prostorijama agencije u Kairu, saopštio je generalni menadžer turske agencije Senol Kazanči.

EK: Novinarima potrebno okruzenje za rad bez straha i progona

PODGORICA - Nakon hapšenja urednika podgoričkih portala IN4s i Borba, Gojka Raičevića i Dražena Živkovića, iz Evropske komisije su poručili da je novinarima potrebno pogodno okruženje koje će im omogućiti da rade bezbjedno i bez straha od maltretiranja, političkog pritiska, cenzure ili progona.

Za Putinovo obraćanje parlamentu akreditovano skoro 900 novinara

MOSKVA - Skoro 900 novinara ruskih i stranih medija akreditovano je za praćenje obraćanja predsjednika Rusije Vladimira Putina ruskom parlamentu, koje će u srijedu, 15. januara, biti održano u Centralnoj hali za izložbe u moskovskom "Manežu", saopšteno je na internet stranici Kremlja.

"Mediji se od napada brane i autocenzurom"

BANJALUKA - Kada je riječ o medijskim slobodama, ove godine je zabilježen pad za 1,7 odsto u Evropskoj uniji i na Balkanu, podaci su Organizacije "Reporteri bez granica", gdje stoji i da se Bosna i Hercegovina od 180 zemalja nalazi na 63. mjestu kada su u pitanju medijske slobode.

Protest novinara u Albaniji

TIRANA - Desetine novinara protestovalo je u srijedu ispred Parlamenta Albanije dok su poslanici raspravljali o "paketu mjera za klevete" koji će odobriti velike novčane kazne za online medije i dati dodatna ovlaštenja vladinim regulatorima.

U 2019. godini širom svijeta ubijeno 49 novinara

U 2019. godini širom svijeta je ubijeno 49 novinara, objavili su "Reporteri bez granica", što predstavlja najnižu brojku u proteklih 16 godina.

Najviše novinara zatvoreno u Kini

NJUJORK - U Kini je zatvoreno najmanje 48 novinara tokom 2019. godine, više nego u bilo kojoj drugoj zemlji, čime je ova država prestigla Tursku kao najrepresivnija prema ovoj profesiji, navodi se u izvještaju Komiteta za zaštitu novinara.

BH novinari: Medijima obezbijediti informacije o izmještanju migranata

SARAJEVO - Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari poziva Vladu i Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko - sanskog kantona (MUP USK), kao i Međunarodnu organizaciju za migracije (IOM) da omoguće sigurno i slobodno izvještavanje svim medijima o premještanju migranata iz kampa Vučjak i sa drugih lokacija u USK.

Najčitanije