Novinari

Konferencija u Banjaluci: Lažnim vijestima stati na kraj

BANJALUKA - Lažne vijesti sve više pronalaze put do čitalaca ili gledalaca, te je ovaj fenomen sve popularniji na našim prostorima - da različiti centri moći formiraju razne portaloide, najčešće u predizborno vrijeme, te putem njih plasiraju lažne informacije kako bi izvukli najveću korist za sebe ili određenu organizaciju.

Oslobođeni novinari agencije Rojters nakon 500 dana

JANGON - Dvojica novinara agencije Rojters Va Lone i Kjav Soe O oslobođeni su iz zatvora u Jangonu u Mjanmaru u kojem su proveli više od 500 dana, izjavili su danas očevici.

Avganistan i dalje koban za novinare

BRISEL - Najmanje 95 novinara poginulo je na dužnosti tokom 2018, saopštila je Međunarodna federacija novinara (IFJ), povodom Svjetskog dana slobode medija, 3. maja.

Trećina građana RS podržava napad na novinare

BANJALUKA - Čak 27 odsto ispitanih građana u RS se izjasnilo da je opravdano udariti novinara ukoliko on to zasluži, a prvi put otkada se radi ovo istraživanje građani ne vjeruju medijima najviše te su primat u tom pogledu preuzele vjerske institucije, podaci su istraživanja "Medijske slobode u BiH u 2019. godini", koje su prezentovali Fondacija "Friedrich-Ebert-Stiftung" u BiH, Udruženje "BH novinari" i Klub novinara Banjaluka povodom Međunarodnog dana slobode medija - 3. maja.

Svaki peti građanin BiH opravdava nasilje nad novinarima

BANJALUKA / SARAJEVO - Najveći dio građana Bosne i Hercegovine, 79 odsto učesnika istraživanja, smatra neprihvatljivom svaku vrstu napada na novinare i medije, dok istovremeno čak 27 odsto ispitanika u Republici Srpskoj i 17 odsto u Federaciji BiH opravdavaju nasilje.

PD FBiH usvojio inicijativu: Napade na novinare tretirati kao napad na službena lica

SARAJEVO - Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH (FBiH) usvojio je danas inicijativu da se napadi na novinare tretiraju kao napadi na službena lica.

Nacrt zakona o izmjenama Zakona o javnom redu i miru u RS zabrinuo OEBS

BANJALUKA - Odredbe Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru RS, koje je nedavno usvojila Vlada RS, u suprotnosti su sa međunarodnim standardima slobode medija, smatraju iz OEBS-a.

Ne stišavaju se reakcije: Vlast brani zakon, novinari profesiju

BANJALUKA - Dok nosioci vlasti u RS tvrde da Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru, koji propisuje i robiju za neovlašteno fotografisanje službenika, nije udar na medije, novinari poručuju da bi njihov rad bio doveden u pitanje usvajanjem ovakvog zakonskog rješenja.

BH novinari zahtijevaju od Vlade RS da povuče izmjene Zakona o javnom redu i miru

SARAJEVO - Upravni odbor Udruženja BH novinari upućuje javni zahtjev Vladi Republike Srpske da hitno povuče Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru, čijim bi se usvajanjem, kako su naveli, doveli u pitanje funkcionisanje medija i svakodnevni rad novinara, uključujući i pravo na snimanje i fotografisanje javnih službenika tokom obavljanja profesionalnih zadataka.

Izvještaj Stejt departmenta: Korupcija i nasilje nad novinarima u BiH ostaju nekažnjeni

BANJALUKA - Političke stranke i pripadnici organizovanog kriminala ponekad utiču na pravosuđe i na državnom i na entitetskim nivoima u politički osjetljivim slučajevima, a posebno onim koji se odnose na korupciju, stoji u najnovijem izvještaju Stejt departmenta o ljudskim pravima u BiH.

Najčitanije