Novinari

"BH novinari": Istražiti hakerske napade na "Nezavisne" i kazniti počinioce

BANJALUKA, SARAJEVO - Upravni odbor Udruženja/udruge "BH novinari" zahtijeva od Jedinice za brobu protiv cyber kriminala MUP-a RS hitnu istragu hakerskih napada na portal "Nezavisnih novina".

Novinari ogorčeni: Sudovi kriju imena osuđenika

BANJALUKA, SARAJEVO - Sudovi u BiH počeli su da u presudama koje objavljuju na svojim sajtovima, umjesto imena osuđenika, objavljuju samo njihove inicijale, što je izazvalo oštar revolt među novinarima, koji ističu da se s ovakvom praksom dosad nisu susretali te da je na ovaj način zanemaren interes javnosti.

Vakcinisano samo 30 medijskih radnika, ostali na čekanju

BANJALUKA - Iako je danas simbolično protiv virusa korona u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske vakcinisano samo 30 medijskih radnika, ova branša je ostala uskraćena za odgovore o daljoj dinamici vakcinacije jer plan nije ni napravljen.

Reakcije na tvrdnje ministra KS: Novinari svuda prioritet osim Vraniću

SARAJEVO - Novinarska zajednica u Sarajevu ogorčena je na Harisa Vranića, ministra zdravstva Kantona Sarajevo, inače priznatog ljekara, koji je rekao da novinari neće biti uvršteni u grupu prioriteta za vakcinisanje protiv virusa korona.

U Vranju počela vakcinacija makedonskih novinara

VRANJE - U Zavodu za javno zdravlje u Vranju danas je počela vakcinacija 105 novinara iz Sjeverne Makedonije.

U Brčkom i novinari u prvoj fazi vakcinacije

SARAJEVO - Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta je, nakon korekcije plana vakcinacije protiv kovida 19, u fazu jedan uvrstilo i predstavnike medija, saopštilo je Društvo novinara BiH.

Škola za političke studije SE: Mediji postali politički instrument

SARAJEVO - Mediji su skoro u potpunosti postali politički instrument, uglavnom kroz finansiranje, jedan je od zaključaka na juče održanoj pres konferenciji alumnista Škole za političke studije Savjeta Evrope, koji su u Sarajevu predstavili Dokument Mediji u BiH: sadašnjost i budućnost.

Pandemija pokazala koliko su značajni profesionalni mediji

BANJALUKA, SARAJEVO - U vremenima kao što je ovo, kada imamo pandemiju virusa korona, koja nam je iz korijena promijenila svakodnevicu, posebno dolazi do izražaja važnost profesionalnih medija.

Novinari i urednici da budu svjesni teških posljedica lažnih vijesti

BANJALUKA, SARAJEVO - Svaka lažna objavljena vijest može imati posljedice po život građana, poručuju iz Savjeta za štampu BiH, te pozivaju novinare i urednike da se pridržavaju profesionalnih principa izvještavanja i da budu u potpunosti svjesni svoje profesionalne odgovornosti prema građanima, odnosno javnosti u BiH.

Uloga novinara u izbornom procesu - ne smiju navijati, a moraju izvagati

BANJALUKA, SARAJEVO - Tokom predizbornih kampanja te na sam dan izbora posebno je bitna uloga medija, a novinari pri izvještavanju ne smiju navijati te svaku informaciju zajedno sa svojim urednicima treba da izvažu.

Najčitanije