Novinari

Pandemija pokazala koliko su značajni profesionalni mediji

BANJALUKA, SARAJEVO - U vremenima kao što je ovo, kada imamo pandemiju virusa korona, koja nam je iz korijena promijenila svakodnevicu, posebno dolazi do izražaja važnost profesionalnih medija.

Novinari i urednici da budu svjesni teških posljedica lažnih vijesti

BANJALUKA, SARAJEVO - Svaka lažna objavljena vijest može imati posljedice po život građana, poručuju iz Savjeta za štampu BiH, te pozivaju novinare i urednike da se pridržavaju profesionalnih principa izvještavanja i da budu u potpunosti svjesni svoje profesionalne odgovornosti prema građanima, odnosno javnosti u BiH.

Uloga novinara u izbornom procesu - ne smiju navijati, a moraju izvagati

BANJALUKA, SARAJEVO - Tokom predizbornih kampanja te na sam dan izbora posebno je bitna uloga medija, a novinari pri izvještavanju ne smiju navijati te svaku informaciju zajedno sa svojim urednicima treba da izvažu.

Mediji bez impresuma urušavaju novinarske standarde

BANJALUKA - Novinari u BiH s pravom očekuju da državne institucije stvore uslove za sigurno okruženje kako bi svoj posao mogli raditi bez straha za bezbjednost ili ekonomsku egzistenciju.

BH novinari: Neophodno formirati mrežu za zaštitu autorskih prava

Zaštita autorskih prava je prvenstveno u rukama novinara, odnosno medija koji moraju zahtijevati od svojih kolega, ali i od javnosti da poštuje njihova prava, zaključeno je tokom završne konferencije projekta "Zaštita autorskih prava novinara i drugih medijskih djelatnika u Bosni i Hercegovini", koja je održana danas u Sarajevu.

Uhapšen zbog sumnje da je proganjao novinare RTRS-a

BANJALUKA – Banjalučka policija je, u saradnji sa prijedorskom i policijom iz Gradiške, prije dva dana uhapsila osobu inicijala I.G. zbog sumnje da je proganjao dva novinara.

Projekti EK: Javnim emiterima 1,5 miliona evra za unapređenje rada

BRISEL, BANJALUKA - Evropska komisija započinje novu seriju medijskih projekata, jer je nedavno odobren dvogodišnji program podrške javnim operaterima na zapadnom Balkanu, a uskoro se očekuje i nastavak tehničke podrške nezavisnim i profesionalnim medijima u cijelom regionu, rečeno nam je u Evropskoj komisiji.

Novinari će tužiti Bolsonara jer je skinuo masku na pres-konferenciji

Novinari u Brazilu saopštili su kako će podnijeti tužbu Vrhovnom sudu Brazila protiv predsjednika države Žaira Bolsonara jer je skinuo zaštitnu masku tokom pres-konferencije i tako izložio predstavnike medija riziku obolijevanja od kovid-19.

Više od 88 odsto medija pretrpjelo finansijsku štetu

Više od 88 odsto javnih i privatnih medija u BiH je tokom epidemije virusa korona pretrpjelo finansijsku štetu kada je riječ o prihodu od marketinga i drugih komercijalnih aktivnosti, pokazala je anketa Udruženja BH novinari.

Vještačka inteligencija garant opstanka novinara, neće ih zamijeniti

Kada je objavljeno da je "Majkrosoft" otpustio desetinu novinara sa svog portala MSN jer će umjesto njih raditi softver, mnogi su se zapitali da li će vještačka inteligencija zamijeniti novinare. Profesor Patrik Vajt, u članku objavljenom na portalu "Konverzejšn", slaže se sa svojim kolegom, profesorom Frančeskom Markonijem, da je vještačka inteligencija budućnost i garant opstanka novinarstva.

Najčitanije