Novinarstvo

Vještačka inteligencija garant opstanka novinara, neće ih zamijeniti

Kada je objavljeno da je "Majkrosoft" otpustio desetinu novinara sa svog portala MSN jer će umjesto njih raditi softver, mnogi su se zapitali da li će vještačka inteligencija zamijeniti novinare. Profesor Patrik Vajt, u članku objavljenom na portalu "Konverzejšn", slaže se sa svojim kolegom, profesorom Frančeskom Markonijem, da je vještačka inteligencija budućnost i garant opstanka novinarstva.

Objektivno novinarstvo za napredak društva

TREBINJE - Dva su ključna problema u slobodnom radu novinara, a u pitanju su cenzura i autocenzura, odnosno politički pritisci i pritisci u samim redakcijama, zaključeno je u Trebinju na sastanku "Mapiranje ljudskih prava u medijima s fokusom na prava novinara".

Težina teme stvar izbora novinarke

BANJALUKA, ISTOČNO SARAJEVO - I dok se, prema mišljenju jednog dijela naših sagovornica, novinarke još nisu otarasile tereta od samih začetaka novinarstva, kada su za žene bile rezervisane lakše teme, druge opet smatraju da je bavljenje ozbiljnijim temama stvar ličnog izbora same novinarke.

Žene u novinarstvu u BiH su često meta raznih napada, uvreda i prijetnji

BANJALUKA - Mnoge novinarke u BiH smatraju da su češće izložene napadima i uvredama u odnosu na muške kolege samo zato što su žene, te da su bile mete napada i zbog pitanja koja su postavljale u okviru svog novinarskog posla.

Trebinjac uspješno spojio novinarstvo i poljoprivredu

TREBINJE - Trebinjac Manojlo Ćuk, osim što se decenijama uspješno bavi novinarstvom, poznati je proizvođač autohtonih hercegovačkih proizvoda.

Biti novinarka, majka i supruga najveći izazov

BANJALUKA, SARAJEVO - S obzirom na to da novinarke u BiH obično nemaju radno vrijeme, odnosno i kad završe posao u redakcijama misle o vijestima i informacijama, a često rade vikendima i praznicima, uskladiti privatni život te brigu o porodici i djeci s poslovnim obavezama ponekad je, prema mišljenju naših sagovornica iz medija, veliki izazov.

Svaki peti građanin BiH opravdava nasilje nad novinarima

BANJALUKA / SARAJEVO - Najveći dio građana Bosne i Hercegovine, 79 odsto učesnika istraživanja, smatra neprihvatljivom svaku vrstu napada na novinare i medije, dok istovremeno čak 27 odsto ispitanika u Republici Srpskoj i 17 odsto u Federaciji BiH opravdavaju nasilje.

Novinarke su hrabre, ali nedovoljno cijenjene

BANJALUKA - Novinarke nisu cijenjene koliko njihove muške kolege, često se zahtjevnije teme i projekti povjeravaju muškarcima, a takođe žene se u novinarskoj profesiji moraju boriti više od svojih kolega kako bi uspjele.

Pouzdanim vijestima i zakonima protiv lažnih portala

BANJALUKA - U BiH djeluje, po procjenama stručnjaka, stotinak portala, a u medijski prostor su ušli i ljudi bez poznavanja najvažnijih etičkih načela novinarstva, te bi zato trebalo poraditi na uvođenju zakonskog okvira kojim bi se, između ostalog, odredili minimalni standardi novinarske profesije.

Novinari čekali na hladnoći pred zgradom Parlamenta BiH

SARAJEVO - Grupa novinara danas je bila spriječena da uđe u zgradu Parlamentarne skupštine BiH kako bi propratila sjednicu kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda.

Najčitanije