Nuklearna elektrana

Nuklearne elektrane u Ukrajini: Ima ih pet, šta se zna o njima

​Veliki požar izbio je prije par dana u kompleksu nuklearne elektrane Zaporožje nakon što su ga, kako tvrde ukrajinske vlasti, granatirale ruske snage.

Breton: EU da uloži 500 milijardi evra u nuklearke nove generacije

PARIZ - Evropska unija moraće da uloži 500 milijardi evra u nuklearne elektrane nove generacije do 2050. godine, rekao je povjerenik Unije za unutrašnje tržište Tijeri Breton.

Njemačka isključila tri od šest posljednjih nuklearki

Njemačka je isključla tri od svojih posljednjih šest nuklearnih elektrana fokusirajuhi se na obnovljive izvore energije.

Britanija planira prodaju udjela u novoj nuklearnoj elektrani

LONDON - Britanska vlada planira prodaju manjinskog udjela u novoj nuklearnoj elektrani institucionalnim investitorima ili listiranje na berzu, kako bi iz tog projekta istisnula kinesku kompaniju Dženeral nuklear enerdži grup (CGN), objavio je danas Fajnenšel Tajms (FT).

Incident u nuklearnoj elektrani u Bjelorusiji

MINSK - Prva jednica bjeloruske nuklearne elektrane isključena je danas sa električne mreže kada se aktivirala automatska zaštita generatora, saopštilo je Ministarstvo energetike.

Teheran dozvolio inspekciju na dvije lokacije

TEHERAN - Vlasti Irana pristale su da inspektorima Međunarodne agencije za atomsku energiju /IAEA/ omoguće da dođu na dvije lokacije za koje se smatra da su na njima ranije vršene nuklearne aktivnosti.

Sabotaža uzrok požara u iranskoj nuklearnoj elektrani

DUBAI - Požar u nuklearki Natanz u Iranu prošlog mjeseca rezultat je sabotaže, rekao je portparol Iranske organizacije za atomsku energiju Behrouz Kamalvandi.

Pokrenuta prva nuklearna centrala u arapskom svijetu

ABU DABI - Ujedinjeni Arapski Emirati /UAE/ saopštili su danas da su povezali svoju atomsku centralu Barakah na mrežu nacionalne elektrodistribucije, što je prvi takav događaj u arapskom svijetu.

Ontario: Upozorenje o "incidentu" poslato greškom

OTAVA - Kanadska provincija Ontario saopštila je da je greškom uputila upozorenje o "incidentu" u nuklearnoj elektrani nedaleko od Toronta, ističući da se ništa nije dogodilo.

"Incident" u nuklearnoj elektrani kod Toronta

​OTAVA - Kanadska provincija Ontario prijavila je "incident" u nuklearnoj elektrani Pikering, nedaleko od Toronta, ali je saopštila da nije došlo do nenormalnog ispuštanja radioaktivnosti.

U Švajcarskoj zatvorena nuklearna elektrana koja je radila 47 godina

ŽENEVA – U Švajcarskoj je zatvorena nuklearna elektrana Muhlberg, nedaleko od Berna, koja je radila 47 godina.

Američki "Černobilj": Priča o jedva izbjegnutoj katastrofi

Sedam godina prije Černobilja, najveće nuklearne katastrofe u istoriji čovječanstva, dogodila se havarija na nuklearnoj elektrani u Pensilvaniji, a samo čudom je izbjegnuta tragedija koja je mogla da sa lica Zemlje izbriše čitavu tu američku državu, u kojoj živi skoro 12 miliona ljudi.

Krško ponovo u pogonu nakon remonta

ZAGREB - Nuklearna elektrana Krško (NEK) uključena je danas u elektroenergetski sistem, nakon remonta, saopšteno je iz te nuklearke.

Kako izgleda kontrolna soba reaktora koji je eksplodirao u Černobilju

Grupa od 15 novinara je dobila dozvolu da uđe u unutrašnjost četvrtog reaktora nuklearne elektrane u Černobilju.

Nuklearka u Njemačkoj zatvorena zbog visokih temperatura

FRANKFURT - Njemačka elektroenergetska kompanija "Projsen elektra" saopštila je danas da će reaktor njene atomske centrale Gronde sutra biti isključen zbog visoke temperature riječne vode.

Najčitanije