Nuklearno oružje

Preminuo kontroverzni pakistanski nuklearni fizičar

Kontroverzni pakistanski nuklearni fizičar Abdul Kadir Kan, zaslužan za nuklearni arsenal Pakistana i čovjek koji je priznao da je bio dio lanca širenja nuklearnog oružja, preminuo je danas u 85. godini.

Peking odbacio tvrdnje Pentagona o nuklearnim bojevim glavama

PEKING - Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova odbacilo je izvještaj SAD o tome da se očekuje da Peking udvostruči broj nuklearnih bojevih glava.

Zašto je Rusija predala Kini tajne tehnologije za atomsku bombu

Sovjetski savez je pedesetih godina 20. vijeka predao Kini niz tehnologija koje su bile potrebne da se napravi kineska nuklearna bomba.

Utvrđen slučaj u kojem bi Rusija upotrijebila nuklearno oružje

Rusija će upotrijebiti svoj nuklearni potencijal u slučaju bilo koje vrste raketnog napada na svoju teritoriju, navodi se u članku Generalštaba Oružanih snaga Rusije, prenosi list "Krasna zvezda".

Kim Jong Un ima minijaturne nuklearne uređaje?

NJUJORK - Sjeverna Koreja nastavlja s programom razvoja svog nuklearnog oružja, a nekoliko zemalja vjeruje da je "vjerovatno razvila minijaturne nuklearne uređaje koji mogu da se uklope u bojeve glave balističkih raketa", navodi se u povjerljivom izvještaju UN.

Rusija razmatra oživljavanje "nuklearnih vozova"

Ruska stručna javnost ponovo raspravlja o idejama oživljavanja "nuklearnih vozova" u – željezničkih sistema sa balističkim raketama, kakvi su postojali i u sovjetsko doba. Konkretno, govori se o željezničkom raketnom sistemu "Barguzin“, a stručnjaci su uvjereni da taj "voz smrti" može biti stavljen u upotrebu u najkraćem roku.

Ko ometa Iran da proizvede nuklearno oružje

TEHERAN - Iran je zapljusnula serija zagonetnih dešavanja na vojnim i industrijskim objektima - eksplozije i požari se dešavaju na državnim preduzećima od strateške važnosti.

Novi američki snimci: Sjeverna Koreja i dalje proizvodi nuklearke

Na novim satelitskim snimcima primijećena je nedavna aktivnost u neprijavljenom postrojenju Sjeverne Koreje, za koje istraživači sumnjaju da se koristi za izradu nuklearnih bojevih glava.

Nema razloga za nastavak nuklearnih testova

VAŠINGON - SAD ne vide razlog da nastave sa vršenjem nuklearnih testova i nisu obavijestile Rusiju o namjeri da istupe iz Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba /CTBT/, izjavio je specijalni izaslanik američkog predsjednika za kontrolu oružja Maršal Bilingslea.

Od ruskog nuklearnog torpeda odbrana ne postoji

Torpedo može nositi bojeve glave teoretski od 10, 20 do 50 megatona, a detonacija pred istočnom ili zapadnom obalom Amerike, gdje živi najveći dio američke populacije, mogla bi izazvati cunami od preko 500 m.

Najčitanije